5 načina kako da zaštitite biljke u bašti od snega

5 načina kako da zaštitite biljke u bašti od snega

Pričamo o tome kako sneg može nepovoljno uticati na biljke u našem vrtu. Četinari, zimzeleni lišćari, kao i žbunovi sa sitnim granama mogu biti oštećeni, a nekad, usled vlažnog i obilnog snega, kompletno polomljeni. Evo kako možete da ih zaštitite!

 

Sneg na biljkama - © Pixabay

Zaštita od snegoloma, pored toga što je bitna za opstanak biljaka, važna je i kao preduslov za očuvanje kvaliteta i estetske vrednosti gajenih biljaka, kako u vrtovima, tako i u posudama, ukoliko se biljke gaje na terasi. Nekad i velike, naizgled čvrste biljke, mogu biti delom polomljene usled nakupljanja snega. To je naročito izraženo kod ranih jesenjih snegova, kada neke lišćarske biljke još uvek imaju deo listova, ali i kod nespremnih vrtlara, koji nisu uvezali svoje biljke.

Preventiva je najbolji način da bez brige dočekamo sneg. Postoji niz materijala kojima se biljke mogu učvrstiti da bi se ojačala njihova konstitucija i smanjila površina na koju bi nalegao sneg. Bitno je ne koristiti najlone, streč folije ili nepropusne materijale, jer mogu štetiti biljkama.
 

 

Preventiva je najbolji način da bez brige dočekamo sneg.

  • Mreže od polietilena koje su tkane za svrhu zasene 20%, propusnesu za vazduh i za vlagu. Može se iskrojiti deo pravougaone tkanine kojom se biljka jednostavno ogrne i nakon toga uveže na nekoliko mesta. Mreža sama po sebi nematežinu, ne opterećuje biljku i može se kupiti u zelenoj ili crnoj boji, čime se postiže prikladan vizuelni efekat.
  • Kanap od polipropilena ili kudeljni kanap veoma je pogodan za uvezivanje velikih biljaka, kao i zimzelenih lišćara, poput šimšira ili lovor višnje. Kanapom se uveže dno biljke, stablo ili sam početak jače grane, a zatim se spiralnoobmotava oko biljke. Razmak između niti kanapa treba da je oko 10-15cm i mora biti uvezan sve do vrha. Kanap je moguće nabaviti u prikladnoj zelenoj boji.
     

Sneg - @Agromedia

 


  • Bambusovo platno predstavlja niz bambusovih štapova od kojih je formirano platno kao ograda koja se lako može postaviti oko biljaka, visine i do 3 metra. Na taj način biljka se veoma efikasno zaštićuje od svih nepogoda, čak i od jakog vetra, a uz to veoma lepo izgleda. Samostalno stoji, bez ankerisanja.
  • Ankerisanje drvenim stubovima obavlja se tako što se biljka učvrsti za jedan jak stub ili za višestubova. To je pogodno za ruže stablašice, sve uske piramidalne forme, kao i za stubasto voće.
  • Drvene konstrukcije, formirane kao skele od drveta koje nose nepropustan krov, montiraju se nekada samo za biljke od velike važnosti.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica