Zašto je važna prihrana koštičavog voća nakon berbe i kako se sprovodi

Zašto je važna prihrana koštičavog voća nakon berbe i kako se sprovodi

Zašto je važna prihrana koštičavog voća nakon berbe i kako se sprovodi - ©Galenika-Fitofarmacija

Radovi u voćnjaku nakon berbe doprinose pripremi biljke za narednu vegetaciju. U sklopu tih radova, ubrajamo i prihranu voćaka koja se izvodi sve do početka zimskog mirovanja kada su završeni procesi formiranja rodnih pupoljaka i njihovih generativnih organa.

Đubrenje u jesen je važno uraditi u voćarskim zasadima, jer se na taj način unosi dovoljna količina hraniva za biljku za narednu sezonu. U toku vegetacije zbog rasta i razvića plodova, lisne i drvenaste mase, značajna količina mikro i makroelemenata smanjena je u zemljištu. Neophodno je biljkama dati lako pristupačne mikroelemente koje će brzo usvojiti i deponovati u svojim organima za snažniji start naredne vegetacije. Pre opadanja lišća voćka povlači sva hraniva u svoje drvenaste organe i korenov sistem. Pre nego što počne povlačenje sokova u biljkama važna mera je tretman hranivima folijarnim putem.

U zasadima koštičavih voćaka nakon završene berbe izuzetno je važan tretman koji će biti priprema voćaka za narednu vegetaciju i obezbediti inicijalnu snagu za cvetanje i listanje biljaka na proleće.

Zašto je važna prihrana koštičavog voća nakon berbe i kako se sprovodi - ©Galenika-Fitofarmacija

Tretmane je potrebno obaviti pre početka žućenja listova dok su listovi fotosintetski aktivni.

Stručni tim kompanije Galenika Fitofarmacija za obavljanje tretmana u zasadima koštičavih voćaka nakon obavljene berbe preporučuje primenu preparata na bazi bora FOLIGAL BOR 150 u količini 2 l/ha, cinka FOLIGAL CINK 700 u količini 1 l/ha, mangana FOLIGAL MANGAN 500 u količini 1 l/ha i magnezijuma FOLIGAL MAGNEZIJUM 500 u količini 2-4 l/ha.

Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica