ALPSKA KOZA – jedna od najmlečnijih vrsta

ALPSKA KOZA – jedna od najmlečnijih vrsta

Visoka proizvodnja mleka je vezana za ALPSKE KOZE. Rasa koja spada u najmlečnije. Ovu vrstu karakteriše i to što prilagodljive različitim uslovima i lake su za održavanje

Alpske koze

Alpske koze su posebna vrsta koza koja ima dugu svilenkastu dlaku, rogove zakrivljene na gore i gustu dlaku oko ušiju. Spadaju u srednje do velike koze. Mgu biti različitih boja, mada su prepoznatljive po crnoj dlaci po sredini leđa. Proizvode puno mleka, dobrog su zdravlja i dugovečne su. Lako ih je odgajati.

Veoma su popularne u industriji mleka zbog visokog kvaliteta i dobre laktacije. Neki ljudi misle da su njihovi proizvodi nezdravi mada su to mnoge studije porekle.

Mnogi se pitaju koliko mleka daju i da li se isplati imati ih. Daju 1 do 2 galona dnevno. Mleko se razlikuje od kravljeg. U odnosu na svoju telesnu masu daju više mleka i potomstva u odnosu na mlečne krave. Lako se jare, dobre su majke, dobro podnose hladnije klime. Sadržaj masnoće u mleku alpske koze je mnogo manji nego kod drugih po čemu su i prepoznatljive.  Mast iznosi oko  3,5%, što ga čini slađim od mleka Sanske koze.

Zalihe alpskog mleka mogu varirati od uzgajivača do uzgajivača. Dobra koza će dati do 3 galona po laktaciji. Ukoliko planirate farmu ovih koza imajte na umu da će vam jedna dobro davati mleko u proseku između 8 i 12 godina. Dobro mleko će sigurno davati, ali za pravljenje sira od ovog mleka treba razmisliti.

Britanska alpska koza je jedna od najstarijih koza. Daje do 2 litre dnevno, ali sa malo masnoće. Sadrži 2,3 g proteina na 250ml. S obzirom da ima malo masti, a puno šećera ovo mleko je mnogo zdravije od drugih.

Koza

Takođe, proizvodnja mleka zavisi i od toga da li je koza trudna, koliko puta i koliko godina ima. Takođe što je ishrana bolja više će mleka davati, ali opet zavisi i od loze i rase same koze.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica