VIDEO VODIČ: Gajenje masline u bašti i u saksiji

VIDEO VODIČ: Gajenje masline u bašti i u saksiji

Maslina je veoma poznata mediteranska biljka, cenjenih plodova, koji se koriste na različite načine. A da li ste znali da je možete gajiti i na našim prostorima i to kod kuće, u vrtu ili u bašti. Sve o tome reći će Vam diplomirani inženjer Vladimir Milutinović.

 

Maslina je svima veoma dobro poznata. Iako je možemo videti na Mediteranu, odnosno u delovima sveta gde je klima izuzetno blaga, gde se nalazi more i gde je velika toplota, verovali ili ne, maslina se može i kod nas veoma uspešno gajiti, kako u kućnim uslovima, tako i u bašti.

Da bismo biljku masline gajili u bašti potrebno je da ona ima određenu starost. To znači da mora da ima formirano, kvalitetnije, jako stablo, što će omogućiti da prezimi zimu i da može na proleće da formira novu lisnu masu.

Gajenje masline

Gajenje masline ne zahteva nikakve specifične uslove, osim toga da joj je potrebno mesto na kojem će biljka imati dovoljno sunca. Može biti gajena direktno u bašti, ali može i u saksiji.

©Agromedia-maslina u saksiji

Prilikom gajenja masline potrebno je obezbediti kvalitetnu zemlju. Zemlja treba da ima dovoljno kalcijuma, a to možemo obezbediti ili kupovinom zemlje koja u sebi sadrži kalcijum ili pripremom samog supstrata u koji ćemo dodati dovoljnu količinu krečnog peska ili pak nekog drugog stajnjaka ili humusa koji u sebi sadrži nešto malo kreča.

Briga o maslini tokom zime

Prilikom gajenja masline moramo znati da u toku jeseni, kada biljka treba da zazimi, moramo obezbediti uslove koji će je zaštititi od niskih temperatura ili mrazeva. To možemo uraditi uz pomoć neke vrste platna, odnosno materijala na prirodnoj bazi koji su propusni, a štite od hladnoće.

©Agromedia-maslina u saksiji

Za to možete koristiti različita platna kao što je jutano konopljino platno, odnosno džakovi, zatim agitekstil ili neki drugi vidovi prirodnih platana, asure, trsku ili šušu. Ukoliko se to pravilno primeni, biljka zaštiti i obezbedi od hladnoće, na proleće, iako je izgubila veliki deo lisne mase, ona će veoma dobro olistati.


Ukoliko ima dovoljnu starost, kvalitetno sunce i dobro gajenje, biljka će formirati cvetove i imati plodove. Da li će dozreti ili ne to je diskutabilno, ali će imati plodove. Prilom gajenja biljke, maslina zahteva dovoljnu količinu vode, iako je biljka otporna na sušu.

Prilikom gajenja masline, moramo znati da u toku jeseni, kada biljka treba da zazimi, moramo obezbediti uslove koji će je zaštititi od niskih temperatura ili mrazeva. To možemo uraditi uz pomoć neke vrste platna, odnosno materijala na prirodnoj bazi, koji su propusni, a štite od hladnoće.


Ipak, uz kvalitetno zalivanje i dobru prihranu, biljku možemo odlično gajiti. Što se tiče đubriva, možemo koristiti hraniva, kao što su senjak, stajnjak i ostala organska hranjiva, kojima će biljka biti sasvim zadovoljna, ali možemo koristiti i prihranu koja se koristi putem prskanja listova, odnosno folijarna prihrana. Organska đubriva ili mineralna, koja su kompleksna, će sasvim biti zadovoljavajuća za biljku.

Maslina nema velikih štetočina koji je mogu uništiti u našim usliovima, međutim često se desi da veliki napad lisnih ili štitastih vaši napadne biljku, pa prema tome treba pristupiti i zaštiti je. Maslina formira lepe izbojke u dužini od 20 do 30 cm.


©Agromedia-grana masline

Međutim, potrebno je znati da maslinu možemo orezivati u toku proleća, odnosno baš u vreme kada otkrivamo tu zimsku zastorku i možemo odrezati nekih desetak do 20% izbijaka. Na taj način ćemo biljci obezbediti da se progusti i da formira jedan divan žbun. Različite forme masline mogu biti u obliku niskog žbuna, celog drveta ili poput bonsai drveta, koja može biti pristupačna čak i za manju terasu.

Sagovornik:
dipl. inž. Vladimir Milutinović

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica