Kako se gaji DOMAĆI SUSAM – najstariji začin na svetu

Kako se gaji DOMAĆI SUSAM – najstariji začin na svetu

Kako gajiti susam: Biljku koja daje seme zdravlja - © Pixabay

Susam, odnosno seme susama, spada u najstarije začine koje je u upotrebi još od 1.600 godina pre nove ere. Ovo maleno i ukusno seme može se upotrebiti za posipanje najrazličitije vrste hrane od hleba, povrća, preko salata, pa do ribe. Takođe, ceđenjem se dobija susamovo ulje, jedno od najčistijii najzdravijih ulja za kuvanje na svetu.

Biljka susam je prilično lepog izgleda. Ima privlačne tamno zelene listove i cevaste cvetove koji mogu biti beli ili bledo ružičasti. Odrasle biljke mogu narasti između 1-2m visine u zavisnosti od vrste, a seme se na kraju perioda vegetacije vadi iz suvih mahuna.

Uzgoj susama

Kako biste uspešno započeli uzgoj susama kao useva, potrebno je da obezbedite dobro osunčano mesto i zemljište koje se dobro drenira. Seme posejano u zemlju, trebalo bi držati u zatvorenom prostoru tokom prvih 4-6 nedelja, pre nego što se presadi na otvoreno i to nakon što opasnost od kasnih mrazeva uveliko prođe. Biljka zahteva dosta sunca i topao vazduh, te bi bilo poželjno da se na presađivanje sačeka do momenta kada dnevne temperature počnu da dostižu vrednost od oko 20 stepeni. Budući da mogu i da se razgranaju i da visoko porastu, trebalo bi ih saditi na razdaljini od oko jednog metra razmaka u redu.

Biljci susama potrebno je između 100-130 dana da završi vegataciju i postane spremna za branje. Nakon oprašivanja, cvetovi se razvijaju u uske i nekoliko centimetara dugačke mahunice. Seme je spremno za branje kada mahune dobiju braon boju i postanu blago napukle. Mahune koje rastu u podnožju biljke, najčešće će biti spremne za branje još dok su cvetovi pri vrhu u fazi cvetanja, te je tako višestruka berba zagarantovana.

Berba semena susama

Ručno branje domaće uzgojenog susama najbolje se obavlja tako što se mahuna pažljivo otrgne sa biljke. Potom se ubrane mahune poređaju na papir kako bi se osušile. Kada postanu potpuno suve i krte, potrebno ih je nežno skrckati i izvaditi seme. Kako bi se odstranila pleva i i drugi ostaci, bilo bi poželjno prosejati seme koristeći odgovarajuće sito.

Kako se gaji susam: Biljka koja daje seme zdravlja - © Pixabay

Čuvanje i upotreba 

Potpuno osušeno seme susama najbolje je čuvati u zatvorenim staklenim teglama na mračnom mestu. Za duže čuvanje, preporučljivo je zamrzavanje semena u zamrzivaču.

Seme susama se može konzumirati kako sirovo, tako i proprženo na tiganju bez ulja, a možete pripremiti i tan sos.

Za pripremu tan sosa kao sastojka humusa, potrebno je da propržite jednu kafenu kašičicu susama u suvom tiganju na srednje jakoj vatri, uz učestalo mešanje, sve dok susam ne dobije zlatno braon boju. Potom je potrebno ostaviti seme da se prohladi, a pre nego što se samelje u blenderu. Pri mlevenju, dodaje se 3 kašike maslinovog ili susamovog ulja i melje sve dok se ne dobije sos željene gustine. Zatim se tan čuva u zatvorenoj tegli u frižideru sve dok se ne pristupi pripremi humusa ili dok se eventualno njime ne pospe neki falafel.

Lekovita svojstva susama

Lekovita dejstva susama bila su poznata još starim Egipćanima, Asircima, Vaviloncima, Indusima i Kinezima, a koristili su ga protiv ćelavosti, peruti, zubobolje, zujanja u ušima, išijasa… 

Seme susama ima visoku koncentraciju fitosterola. Ukoliko su dovoljno prisutni u ishrani, mogu da redukuju nivo holesterola u krvi, poboljšaju imunitet i smanje rizik od nastanka pojedinih oblika karcinoma. 

Osim toga, susam je bogat gvožđem, kalcijumom, kao i drugim mineralima i vitaminima, a predstavlja savršenog čistača organa za varenje.

Ulje susama dobra je prevencija protiv stvaranja tromba i dugotrajnog zatvora, smanjuje bolove kod reumatoidnog artritisa, a sanira i povrede, akne, čireve i opekotine.

Izvor: Hobby Farms

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica