Uzgoj leske – ŠANSA ZA NAPREDAK!

Uzgoj leske – ŠANSA ZA NAPREDAK!

Miroslav Lukić iz Uba vlasnik je plantaže leske već trinaest godina. Posle gubitka posla, ovaj domaćin odlučio se na korak uzgoja leske.

 

Miroslav Lukić iz Uba spada u red onih domaćina kojima je poljoprivreda do pre deceniju bila samo usputna delatnost. Posle gubitka posla, ovaj domaćin rešio je da obnovi svoje zapušteno imanje u selu Takovo nadomak Uba, i na parceli od četiri i po hektara zasadi preko šest stotina stabala leske.
 

Lešnik - © Foto: www.pixabay.com

Sa proizvodnjom leske sam krenuo pre nekih trinaest godina. Zadovoljan sam kako se stvari odvijaju. Pre sadnje leske konsultovao sam se sa prijateljima i radio po njihovim uputstvima. Plantaža se za sada razvija onako kako smo planirali. Rod otprilike isto tako.”

„Tehničkih smetnji uvek ima, ali se nekako dovijamo. Trenutno se pojavio problem sa vevericama, koji uopšte nije zanemarljiv, one desetkuju rod, i za to moramo pronaći rešenje. Ja sam na sva četiri i po hektara, koje trenutno imam pod zasadom leske, uradio navodnjavanje kap po kap tako da za sada nisam nezadovoljan”, ističe Miroslav Lukić.

 

Lešnik - © Foto: www.pixabay.com

Lešnik se traži na tržištu, čak je i deficitaran pa se uvozi, a njegova cena dostiže i do 1.800 dinara za kilogram. Lešnik zahteva rastresita, duboka, umereno vlažna zemljišta i dobru osunčanost terena. Interesovanje za uzgoj lešnika kontinuirano raste, ali je problem i dalje dug period ulaganja do pune rodnosti lešnika i povraćaja investicije.
 


Lešnik se traži na tržištu, čak je i deficitaran pa se uvozi, a njegova cena dostiže i do 1.800 dinara za kilogram.


„Nivoa ulaganja se više i ne sećam, jer je cela proizvodnja krenula uzgredno. Na početku se i nisam bavio isključivo poljoprivredom. Posle gubitka posla ozbiljnije sam se posvetio tome. Ulaganja nisu bila zanemarljiva, ali u odnosu na neke druge vidove proizvodnje su znatno manja i znatno je manje posla, u odnosu, recimo, na jabuku, krušku ili druge vrste voća
”, kaže ovaj pedesetogodišnji domaćin.


 

Čekanje zahtevno, ali isplativo

Za prvi rod leske i ozbiljniju proizvodnju potrebno je da prođe između pet i deset godina. Iako se ovaj domaćin uzgojem lešnika bavi već više od decenije, kako sam kaže, rad se još uvek nije u potpunosti isplatio.
 


Leskar - ©Agromedia

Još uvek se rad nije isplatio. Iako okvirno kažu da oko pete godine već stiže prvi rod, taj rod je dovoljan za tortu”, kroz smeh kaže Miroslav i nastavlja: „Do desete godine nije bilo prihoda koji bi bio značajniji. Ja na početku proizvodnje nisam koristio nikakve subvencije, oduvek su se te subvencije donosile Uredbama, tako da su to koristili proizvođači koji su već bili upućeni. Tako da za bunar i ograđivanje nisam dobio subvencije, ali su zato one stigle za navodnjavanje.”

 

Ferero Roše se uključio u saradnju

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine već više od deset godine subvencioniše proizvodnju novih proizvodnih zasada voća. U cilju povećanja površina pod zasadom leske, uz primenu odgovarajuće tehnologije, ostvarena je saradnja sa italijanskom kompanijom Ferero, koja ima u planu da iz naše zemlje otkupljuje lešnik za svoju konditorsku proizvodnju. Nakon potpisivanja memoranduma, počela je realizacija u opštinama sedam regiona, koje su ušle u projekat, među kojima je i opština Ub.
 

Lešnik zahteva rastresita, duboka, umereno vlažna zemljišta i dobru osunčanost terena.

Miroslav Lukić, jedan je od proizvođača koji će pohađati radionice na kojima ova kompanija ima za cilj da edukuje i informiše buduće proizvođače leske.

Mislim da je cena dobra, a ako radimo sa Ferero Rošeom, imaćemo najbolji sadni materijal. Siguran plasman je, međutim, neizvestan. Udruživanje proizvođača lepo zvuči, ali se kod nas ljudi plaše bilo kakvog udruživanja, baš zbog samog plasmana na tržište, plašeći se da će ostati uskraćeni“, zaključuje Miroslav.
 

Lešnik - ©Agromedia

Saradnja sa italijanskim partnerom Ferero Rošeom će omogućiti da površine na kojima se proizvodi lešnik u Srbiji sa sadašnjih hiljadu i po hektara budu povećane na više od deset hiljada hektara do 2020. godine. Subvencionisana sredstva podrške će obezbediti Ministarstvo poljoprivrede i životne sredine, kroz meru podizanja višegodišnjeg zasada voća, odnosno leske, dok će italijanska kompanija obezbediti kupovinu najveće količine lešnika.

 

Sagovornik:
Miroslav Lukić, proizvođač iz Uba

Foto: pixabay.com

 

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica