U poslednje dve decenije, OVA godina je NAJIZAZOVNIJA za VOĆARE! Stručnjak savetuje ŠTA DALJE!

U poslednje dve decenije, OVA godina je NAJIZAZOVNIJA za VOĆARE! Stručnjak savetuje ŠTA DALJE!

S obzirom načeste kiše i nepovoljne vremenske prilike, voćari su ove sezone imali mnogo briga u pogledu zaštite voćnih zasada. Razgovarali smo sa dipl.inž.zaštite bilja Marijom Kolundžijom o trenutnom stanju u srpskom voćarstvu, kao i o savetima koje mogu u nastavku leta pomoći proizvođačima.

Što se tiče vremenskih uslova, kako tvrdi naš stručnjak, ova godina je možda i najizazovnija u poslednjih dvadeset. To se odnosi na zaštitu – kako i kad šta uraditi, a pitanje je da li su proizvođači u tom kratkom vremenskom periodu, uspeli da uradi i da zaštite svoje zasade od različitih prouzrokovača bolesti.

Da li je ova godina bila podjednako izazovna za sve vrste voća?

,,Izazova je bilo možemo da kažemo podjednako svuda, od koštičavih voćnih vrsta što se tiče monilije, u to vreme cvetanja kada smo imali česte kiše, što se vidi i u berbi višanja, da je oštećenja od monilije bilo. Što se tiče jabuke, venturija se ponovo vratila upravo sa tim kišama, a najteža i najizazovnija godina jeste za zaštitu vinove loze, upravo iz razloga jer smo od početka maja, kada je vinova loza krenula sa vegetacijom, imali česte, konstantne kiše. Ono što nismo naučili do ove godine, ove godine smo naučili kroz taj teži deo – da se vinova loza ne štiti po programu, štiti se po tome kada ima uslove za određene patogene. Ove godine, ko god je vinovu lozu štitio da su razmaci između dva tretmana bili na 7-8 dana, od prouzrokovača plamenjače, crne truleži, kasnije u cvetanju, precvetavanju botritisa, te vinarije i ti vinogradari će brati grožđe u ovoj 2003. godini”, tvrdi Marija Koludnžija.

Zbog čega su mnogim voćarima opadali plodovi?

,,Ove godine smo imali taj neki hladan april i prvu polovina maja, tako da to što je bilo oštećenja tipa osipanja plodova, direktno je vezano za samooplodnju. Upravo u tom vremenskom periodu kada su voćne vrste šljiva, trešnja pa i kruška bile u cvetanju, imali smo hladno vreme, nismo imali polinatore, nismo imali pčele za oplodnju, i ta oplodnja je bila loša, a faktički sa lošom oplodnju ti plodovi su kasnije zastajali u porastu i opadali u nekom vremenskom periodu”, objašnjava Kolundžija.

Koji su saveti za nastavak sezone?

Kako tvrdi naša sagovornica, mi smo iz najkritičnijeg perioda izašli. Ono što je u nastavku sezone važno jeste zaštita od insekata. Veoma je važna zaštita od raznih štetočina – kod jabuke pre svega zaštita od crvljivosti, kod nektarine od tripsa, a kod vinove loze posebnu pažnju treba obratiti na sivu trulež i grožđanog moljca.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica