Prva ROMSKA zadruga – uzgajivači malina i kupina lakše do plasmana

Prva ROMSKA zadruga – uzgajivači malina i kupina lakše do plasmana

U selu Konjic kod Osečine osnovana je prva romska poljoprivredna zadruga u Kolubarskom okrugu. Zemljoradnička zadruga ”Malinari” Konjic, koja je formirana uz pomoć konsultantske kuće GFA, u okviru programa Nemačke razvojne agencije – GIZ ”Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji”, okuplja uzgajivače maline i kupine.

čovek drži maline

Direktor novoformirane zadruge Siniša Muratović kaže da su proizvođači voća iz ovog sela udruživanjem dobili podršku za uspostavljanje socijalnog preduzeća – kooperative. Napominje da je zahvaljujući realizaciji ovog programa zadruga dobila i poljoprivrednu opremu a poljoprivrednici prošli obuke uz mentorsku podršku u voćarskoj proizvodnji.

”U našem kraju trenutno ne postoji nijedna aktivna zadruga. Želeli smo da se udružimo jer mislimo da zajedno možemo mnogo više i bolje. Sama specifičnost ove zadruge je u tome što su proizvođači sa ogromnim iskustvom u poljoprivredi i pored toga što su osnivači romske nacionalne pripadnosti, ideja je da ona služi svima bez obzira na nacionalnu, etničku ili versku pripadnost. Planirmao da tokom sledeće godine unapredimo naše poslovanje, razvijemo mrežu kooperanata kao i da se predstavimo na poljoprivrednim sajmovima i festivalima voća”, kaže Muratović.

maline u plastičnim kutijama

Zadrugu je osnovalo osam poljoprivrednih proizvođača iz ovog osečanskog sela koji se dugi niz godina bave proizvodnjom maline. U svom vlasništvu zadrugari u proseku poseduju između dva do pet hektara voća.

Nataša Bešić, čije je gazdinstvo jedno od osnivača zadruge, kaže da malinu gaje na dva i po hektara i da se nadaju da će voće koje proizvode, uduruženi moći bolje da plasiraju na tržište, a samim tim i da pobošljaju ekonomsku situaciju svojih porodica.

”U selu ima 75 romskih domćinstava i svi se bave poljoprivredom. Obzirom da niko ne navodnjava zasade maline, pošto imamo veliki problem sa vodosnabdevanjem, prinosi su zadovoljavajući. Kada je u pitanju cena maline ova godina je bila dobra a nadamo se da će biti još bolje u narednim godinama kada se pročuje za zadrugu i pronađemo poslovne partnere za plasman naše robe”, smatra naša sagovornica.

ljudi iz romske zadruge


Podršku u radu zadruge još na samom startu dobili su od Ministarstva poljoprivrede, Zadružnog saveza Srbije, opštine Osečina, a kažu da dobru saradnju imaju i sa ovdašnjom Poljoprivrednom savetodavnom i stručnom službom.

Namera im je da podignu zasad voća koji bi bio u vlasništvu zadrugara i da kod nadležnih ministarstava konkurišu za sredstva za izgradnju hladnjače za otkup i skladištenje voća, kako bi po rečima Siniše Muratovića malinu koju proizvode zadrugari ali i onu koju otkupe od drugih proizvođača, zamrznutu i prerađenu, plasirali na tržište po znatno višoj ceni.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica