PROREĐIVANJE PLODOVA jabuke je sada POUZDANIJE i kvalitetnije uz Brevis smart tehnologiju

PROREĐIVANJE PLODOVA jabuke je sada POUZDANIJE i kvalitetnije uz Brevis smart tehnologiju

Savremena proizvodnja jabuka je nezamisliva bez proređivanja plodova. Kako u intenzivnim tako i u ekstenzivnim zasadima ova mera zauzima sve značajnije mesto.

JabukaFoto:Adama Media Library

Koji su benefiti proređivanja plodova?

„Kao prvo tu je otklanjanje alternacije u rodnosti, stimulisanje boljeg formiranja cvetnih pupoljaka za narednu godinu, povećanje udela krupnih plodova, a samim tim i veći udeo plodova prve klase pa je i cena takvih plodova veća“, govori dipl. inž. Dejan Šošić iz kompanije ADAMA.

Utiče na bolju obojenost plodova, takvi plodovi su čvršći i lakše se čuvaju, zbog manjeg broja plodova berba je jeftinija, olakšana je zaštita istih, naročito od bolesti i štetnih insekata, a prevashodno od jabukinog smotavca kao prouzrokovača najvećih šteta na plodu jabuke.

Kako se proređivanje plodova može izvršiti?

„Prvo imamo mehaničku proredu, ona se uglavnom odnosi na uklanjanje cvetova i sprovodi se u nekim zemljama EU, zahteva uniformne zasade, relativno skupe mašine i u našoj zemlji takva vrsta prorede nije rađena“, dodaje Šošić.

Postoji i ručno proređivanje, ono je svakako najbolje, ali zahteva stručnu radnu snagu, koje je sve manje. Veliki broj radnih sati po hektaru koji nekada dostgne i do 160, uzrokuje visoku cenu proređivanja koja može biti i više hiljada evra po hektaru.

Na kraju, tu je hemijska proreda koja zauzima sve više mesta, a razlozi su mali utrošak radnih sati po hektaru pa je samim tim i cena prihvatljivija. Međutim, zbog rizika koji hemijska proreda nosi, a to je da li će biti previše ili premalo proređenih plodova, ovakva vrsta prorede zahteva mnogo znanja.

Brevis® odlikuje manja zavisnost od uticaja temperature za razliku od drugih preparata

„ADAMA predstavlja sredstvo za proređivanje jabuka koje se zove Brevis®. Način delovanja ovog preparata je takav da izaziva energetsku neravnotežu stabla na taj način što inhibira transport elektrona u procesu fotosinteze, pa samim tim dolazi do slabije produkcije energije i pada nivo ugljenih hidrata u mladim plodovima koji kasnije bivaju odbačeni“, objašnjava Šošić.


Prvi vidljivi simptomi su u promeni boje peteljke, plodovi zaostaju u porastu i razvoju i posle 12 do 14 dana dolazi do njihovog opadanja.

Pored ovih opštih prednosti, preparat Brevis® se primenjuje na već formirane plodove veličine 6 – 18 mm pa je samim tim prošla opasnost od poznih prolećnih mrazeva. Zbog svog specifičnog delovanja koje se razlikuje od hormonskih preparata, Brevis® je manje zavistan od uticaja temperature.

Optimalna temperatura za primenu preparata Brevis® se kreće od preko 15 do 25 stepeni celzijusa. Međutim, ukoliko su temperature ispod 15°C delovanje Brevisa® će biti nešto umanjeno, dok će delovanje drugih hormonskih preparata biti izostavljeno.


Na temperaturama preko 30°C takođe delovanje Brevisa® biće umanjeno, a delovanje drugih hormonskih preparata dovešće do prejakog proređivanja.

Brevis® dovodi do boljeg kvaliteta plodova i sposobnosti dužeg čuvanja

„Brevis® pouzdanije proređuje sorte koje se hemijski teže proređuju, kod sorti zlatni delišes i gala utiče na povećanje krupnoće ploda. Nema negativnog uticaja na cvetanje u narednoj godini, nema negativnog uticaja na prirodne neprijatelje insekata odnosno predatorske grinje i stenice, smanjuje mrežavost plodova, utiče na bolji kvalitet plodova, boju i ukus. Kao takvi plodovi se duže čuvaju“, napominje Šošić.


JabukaFoto:Adama Media Library

S obzirom da je primena Brevisa® kompleksna mera, postoje neki faktori koji utiču na jače ili slabije delovanje Brevisa®.

Faktori koji pojačavaju delovanje Brevisa® su:

• nepovoljni uslovi za razvoj stabla pre primene proređivanja, ima manje hrane i nepovoljni uslovi za fotosintezu;
• visoke noćne temerature gde je jaka razgradnja asimilata i povećano disanje;
• vlažnost vazduha preko 95%;
• dug period oblačnog vremena u vreme proređivanja;
• prisutnost protivgradne mreže;
• slabija oplodnja;
• bujna stabla (stabla koja su prethodne godine prerodila i stabla koja obilno cvetaju).

Brevis smart tehnologija daje odgovor kada je optimalno vreme prorede

Uzimajući u obzir sve ove faktore, stručni tim kompanije ADAMA je u proces proređivanja plodova Brevisom® implementirao Brevis smart tehnologiju.

„Ova tehnologija sadrži u sebi aplikaciju koja se može primeniti na svakom voćnjaku pojedinačno. Od parametara koje aplikacija koristi su: GPS koordinate voćnjaka na osnovu kojih aplikacija uzima u obzir klimatske uslove – dnevne i noćne temerature, vlažnost vazduha, količinu padavina, insolaciju, sedam dana pre i sedam dana posle primene Brevisa®“, objašnjava Dejan Šošić.

Drugi parametar je starost zasada, treći je sortiment jer se različite sorte lakše ili teže proređuju pa je i količina preparata Brevis® za njih različita po hektaru.

„Obilnost cvetanja, okvirni datum očekivane berbe, veličina centralnog plodića u momentu primene, tačan datum tretiranja – na osnovu svih ovih parametara aplikacija nam daje odgovor da li možemo pristupiti proređivanju u očekivanom datumu i na očekivanoj veličini centralnog plodića ili je možda najbolje sačekati bolji momenat za proredu, koji će nam aplikacija dati“, navodi Šošić.

Kompanija ADAMA poziva proizvođače da se jave njihovom stručnom timu kako bi ih uvrstili u Brevis smart tehnologiju i kako bi zajednički došli do bezbednog i očekivanog kvaliteta proređivanja plodova u njihovim zasadima jabuke. Više informacija na linku.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica