Održani Dani višnje – Uprkos brojnim problemima voćari na jugu istrajali

Održani Dani višnje – Uprkos brojnim problemima voćari na jugu istrajali

Sedmi „Dani višnje“ u Leskovačkom Porečju potvrdili istrajnost voćara juga Srbije da uprkos problemima istraju u podizanju novih zasada i proširenju proizvodnje.

čovek sa šeširom u zasadu višnje

Vučje(Leskovac) 29.06.2022.god. Povodom Vidovdana velikog hrišćanskog praznika u leskovačkom Porečju održana je sedma po redu poljoprivredno-turistička manifestacija „Dani višnje Radonjica -022“ u selu Radonjica nadomak leskovačke varošice Vučje.

Manifestaciji je prisustvovao veliki broj voćara sa juga Srbije, pre svih iz Leskovca i Jablaničkog upravnog okruga. Na ovim jedinstvenim susretima višnjara u Radonjici organizovana su predavanja strzučnjaka za voćarstvo iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe iz Leskovca o novim dostignućima u gajenju i zaštiti višnje i drugog koštunjavog voća. Takodje je organizovan i bogat kulturno zabavni program.

U okviru njega posebnu pažnju i simppatije publike izazvalo je takmičenje u brzom iskoštavanju višnje. Domaćica iz ovog sela Stana Djokić bila je brža od svojih konkretkinja u vađeju koštica i za to je dobila vredne nagrade sponzora. Njena meštanka Biljana Stamenković po oceni žirija, iz redova uzgajivača voća, pripremila je najbolji i najsladji kolač od višnje.

tri žene sa keceljama i višnjama na tanjiru

Aleksabndar Đokić iz Vučja imao je najlepše izloženu višnju prve klase. Njemu je kao i ostalim takmičarima Olivera Pešić članica gradskog veća i doskorašnja narodna poslanica predala nagradu trimer kosilicu dar lokalne samouprave Leskovca organizatora ove jedinstvene manifestacije. Voćar Marko Ivanović ima najviše zasadjenu površinu pod višnjama, podno planine Kukavica, dok je Nenad Petrović iz Vučja najmlađi uzgajivač Oblačinske višnje.

Najbolji zasad ima Stefan Djordjević iz Igrišta kao dugogodišnji uzgajivač koštunjavog voća u leskovačkom Porečju.

Tradicionalni skup višnjara sa juga Srbije otovrio je diplomirani inženjer Žarko Bogatinović: „Grad Leskovac organizovanjem ovakvih manifestacija i subvencijama želi da ohrabri pre svih mlade poljoprivredne proizvodjače u istrajanju svojih odluka da unaprede proizvodnju i ostanu na selu…“


Gajenje višnje u Jablaničkom okrugu

Na području Jablaničkog upavnog okruga pod višnjom je zasadjeno oko 1.600 hektara, uglavnom Oblačinske rane u brdsko-planinskom delu. Ovogodišnji rod se još procenjuje ali se kreće oko 10 tona po hektaru. Otkupna cena se kretala od 40 do 60 dinara, u zavisnosti od kvaliteta roda.

višnje na drvetu

Mnogi uzgajivači nisu zadovoljni otkupnom cenom, a kako se čulo u Radonjici tokom susreta višnjara, jer su cene preparata u zaštiti višnje i ukupna agrotehnika ove proizvodnje porasle, a i sami berači su u pojedinim mestima tražili i više od 30 dinara po kilogramu.


„Neke višnje će ostati neobrane jer troškovi ručne berbe prevazilaze okupnu cenu, pogotovo za višnju druge klase, rekli su nam u Područnom odboru Mesne zajednice Orašac, gde su medju prvima u regionu zasadili Oblačinsku višnju u okviru tadašnjeg programa „Morava dva“ i nikad nisu docnije usled kolebanja otkupnih cena krčili višnjike, već u uzgajanju koštunjavog voća istrajajli do danas.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica