NEZAHTEVNA biljka dekorativnih LISTOVA i ukusnih plodova – CRVENOLISNA ŠLJIVA

NEZAHTEVNA biljka dekorativnih LISTOVA i ukusnih plodova – CRVENOLISNA ŠLJIVA

Crvenolisna šljiva ili crvenolisna džanarika (Prunus pisardi) je veoma dekorativna biljka koja predstavlja pravi ukras u bašti zahvaljujući svojim bledorozim cvetovima koji se na stablu javljaju u velikom broju, ali i upečatljivim i karakterističnim crvenim listovima, po kojima je i dobila naziv. Plodovi su veoma ukusni, dobro se prerađuju i od njih se može praviti džem i kompot.

Crvenolisna šljiva u cvatuFoto: Agromedia

Velika prednost ove vrste je što se može gajiti u gotovo svim uslovima i tipovima zemljišta, izrazito je adaptabilna. Ipak treba voditi računa da prilikom izbora pozicije izaberete osunčanu jer upravo će tu njena boja imati najjači intenzitet.

Kada je reč o otpornosti, u velikoj meri je tolerantna na hladnoću i mraz. Ovo listopadno drvo dostiže visinu do čak osam metara, mada se može gajiti i kao biljka manjih dimenzija na balkonima, u posudi.

Cveta u poslednjoj dekadi marta, a u maju se javljaju ukusni plodovi okruglasto – jajastog oblika. Ima pravilnu, okruglu, gustu krošnju koja dostiže širinu do pet metara. Kada se govori o listovima ove biljke oni su na vrhu zašiljeni i opadaju u jednakom intervalu.

Sadi se kao pojedinačno drvo ili u drvoredu na odstojanju od 4 do 5 metara.

Biljka se može dobiti iz kalem grančice, odnosno iz pravog letorasta bez ijednog cveta. Takav letorast se može koristiti kao podloga za kalemljenje. Jedna ovakva plemka se može nakalemiti na džanariku i to je divlja džanarika.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica