Svet poljoprivrede Prodavnica

Ovo su 3 sorte KAJSIJE koje su TOLERANTNE na vremenske uslove, a daju ODLIČNU RAKIJU

Izdvajamo tri sorte kajsije koje daju plodove od kojih se dobija rakija odličnog kvaliteta. Sve tri sorte vode poreklo iz susedne Mađarske. Pored plodova pogodnih za preradu, svaku odlikuju i drugi kvaliteti koji ih čine veoma poželjnim za gajenje.


KajsijeFoto:Pixabay

Mađarska najbolja

Ova sorta je još 1868. godine proizvedena iz semena. Plodovi sorte mađarska najbolja su težine raspona od 50 do 55 grama. Slatko – nakiselog su ukusa, sočni. Meso ploda je čvrsto, sa izrazitom aromom, lako se odvaja od koštice koja je srednje krupna i teži oko 3,3 grama.

Plod uključuje 16 posto suve materije, javlja se u nijansi žute, crvene i narandžaste boje i ima karakteristične pegice. Sa sunčane strane plod se zarumeni. Širok je pri osnovi, dok se sužava pri vrhu.

Ova sorta koja se gaji širom naše zemlje se može pohvaliti izrazito velikom rodnosti i redovnim rađanjem. Karakteriše je široka kruna, a rađa uglavnom na mešovitim i kratkim rodnim granama. Dozrevanje plodova je sredinom jula meseca.

Cveta kasno, tolerantna je na niže temperature tokom zime, ali i tokom samog cvetanja. Otporna je na mrazeve koji se mogu javiti tokom proleća, upravo zbog činjenice da cveta kasno, ali pokazuje osetljivost na sušenje stabala – apopleksiju.

Preporuka je da se kao podloga koristi džanarika.

Kečkemetska ruža

Plodovi ove sorte iznose od 40 do 50 grama. I meso ove sorte je slatko – nakiselog ukusa, sočno i osvežavajuće, prijatne arome.

Kod sorte kečkemetska ruža plodovi se vode kao srednje krupni i asimetrični su. Pokožica je narandžaste nijanse, glatka. Javlja se rumenilo sa sunčane strane.

Kao i kod mađarske najbolje, i kod ove sorte meso se bez teškoća odvaja od koštice. Sazreva u isto vreme, odnosno sredinom sedmog meseca, i koristi se ista podloga.

Kada je u pitanju otpornost, kao i gorenavedena sorta pokazuje otpornost na prolećne mrazeve, a slabu na apopleksiju.


Cvet kajsijeFoto:Agromedia

Pored visoke rodnosti i dobrih odlika plodova, ovu kasnu sortu kajsije karakteriše odlična mogućnost prerade i transportne osobine.

Krupna rana

Ovo je veoma stara mađarska sorta visoke rodnosti. Po kvalitetu se svrstava u najbolje sorte kajsije na svetu. Plodovi su veoma krupni, njihova težina iznosi od 100 do 140 grama. Slatko – nakiseli su, srednje izražene arome.

Oblik ploda je izduženo jajast. Karakteriše ga duboko uzdužna brazda. Boja pokožice je slamastožuta, a kod osunčane strane se javljaju crvene pege i poprima zlatnožutu nijansu.

Zri malo ranije nego prethodne dve sorte – u drugoj polovini juna i prvih dana jula. Podloga je dženarika.

Stablo ove sorte je srednje bujno, a mlade sadnice su dobrog porasta.

Kada je o otpornosti reč, treba istaći da je otporna na delovanje parazita, kao i na mrazeve koji se javljaju tokom zimskih meseci. Pokazuje srednju osetljivost na sušu.

Komentari