Malina u ušćanskom kraju zacrvenela se i u decembru

Malina u ušćanskom kraju zacrvenela se i u decembru

Foto: Goran Nikolić

U ušćanskom kraju, udaljenom pedesetak kilometara jugozapadano od Kraljeva, zbog veće nadmorske visine, vilamet“, najzastupljenija sorta maline u Ušću, Gokčanici, Studenici i drugim okolnim selima, stasava za rod od 10. do 15.jula, petnaestak dana kasnije nego u nižim predelima, dok sorta polka stiže za branje krajem avgusta i njena berba može da potraje i do 10. novembra i prvih mrazeva. Međutim, ove godine u ušćanskom selu Seoce u malinjacima porodica Mitrović i Đoković maline se crvene i prvog dana decembra.

Tokom svojih čestih pohoda planinari ušćanskog planinarskog društva imali su prilike da vide mnoge prirodne lepote i nesvakidašnje događaje, upoznaju interesantne ljude i mesta tako da ih, kako kaže predsednik Planinarskog drštva Goran Nikolić, malo šta može iznenaditi. Međutim, i njega i njegove kolege planinare na planinarskom putešestviju, prvog dana decembra iznenadio je prelep prizor u selu Seoce iznad varošice Ušće.

„Baš kad smo se poprilično umorili od dugog puta naišli smo na malinjak pun sočnih, zrelih i krupnih malina kakve smo retko gde videli tokom pune berbe od polovine do kraja jula. Svi smo mi iz ovog kraja, dobro poznajemo teren, znamo vreme zrenja svake voćke, ali ovo što smo zatekli u malinjacima Mitrovića i Đokovića zaista je nesvakidašnji fenomen“, kaže Goran.

On veruje da će domaćin dozvoliti domaćicama, koje nisu na vreme skuvale slatko od ovog mirišljavog voća, da dođu i naberu jer na toj nadmorskoj visini sneg samo što nije pao i šteta je da maline propadnu. Zaista su ukusne, krupne i čvrste, idealne za slatko“, kazuje Goran Nikolić.

Ušćanski planinari su lepo osvežili i zasladili sočnim malinama, ali je ostalo i za druge putnike namernike i ušćanske domaćice da za zimu pripreme i po koji kilogram slatka ili džema od maline i tako neplanirano obogate svoju zimnicu.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica