Kalemljenje voćaka na “procep” – Ove biljke su 2X OTPORNIJE i RAĐAJU VIŠE!

Kalemljenje voćaka na “procep” – Ove biljke su 2X OTPORNIJE i RAĐAJU VIŠE!

Proleće je stiglo i to je dobra vest za baštovane koji će saditi razne ukrasne ili povrtarske kulture. Ako ste jedan od retkih koji su dodali voćke na svoju listu useva, postoji jedna praksa o kojoj biste možda želeli da razmislite ove sezone: kalemljenje.

čovek seče grančicu nožem

Zašto biste želeli da kalemite voće?

Neke sorte voća imaju bolji korenov sistem, a neke bolje plodove. Kalemljenje vam omogućava da kombinujete ove dve stvari u jednu biljku. Spajate granu željenog voćnog drveta — jabuke, kruške, trešnje ili šljive, sa zdravom, izdržljivom podlogom.

Kalemljenje pomaže u jačanju otpornosti drveta na određene bolesti i omogućava drvetu da se prilagodi rastu u različitim zemljištima ili uslovima životne sredine. Ovaj proces se takođe se koristi za popravku povređenih stabala.

Generalno, kalemljenje je poželjna alternativa uzgoju drveća iz semena. Tehnika pomaže izbirljivim sortama da uspešno rastu. Takođe osigurava da će drvo proizvesti voće koje je „verno semenu“ ili identičnu genetsku kopiju. Seme jabuke, na primer, raste genetski različito od drveta koje je proizvelo jabuku. Da bi se uzgajalo više jabuka Greni Smit ili Pink Lejdi, neophodan je proces kalemljenja.

Takođe ćete brže ubirati voće. U proseku, kalemljeno drvo će početi da niče tri do pet godina ranije nego ako raste iz sadnice. Ako ste novi u igri kalemljenja, predlažemo da počnete sa jabukama, jer imaju reputaciju da su prijateljski raspoložene za početnike. Pogledajte naš Vodič za vrste jabuka za inspiraciju.

Kada završite sa igrom kalemljenja, pokušajte da napravite nešto što se zove kombinovano drvo, koje se sastoji od jednog drveta nakalemljenog granama koje proizvode nekoliko različitih sorti useva.

sečenje grančice nožem

Kalemljenje na “procep”

Postoji nekoliko različitih načina za kalemljenje drveta, ali metoda „procepa“ je jedna od najčešće prihvaćenih tehnika. Pre nego što počnete, postoji nekoliko pojmova sa kojima se vredi upoznati.


Podloga: drvo ili grana roditeljskog stabla sa kojim počinjete.

Potomak: Vaše reznice ili drvo koje će biti nakalemljeno na vašu podlogu.

Kambijumski sloj: Ovo je zelenkasti sloj tkiva stabljike između spoljašnje i unutrašnje kore. To je magični materijal koji aktivno deli i proizvodi nove ćelije, i to je ono što je potrebno da se dve biljke poklope da bi došlo do kalemljenja. Sav rast iznad ovog spoja zadržava identitet potomka, a sav rast ispod zadržava identitet podloge.


Šta je potrebno:

 • Nož za kalemljenje ili kos (uverite se da je naoštren pre nego što napravite svoje rezove)
 • Makaze za rezidbu
 • Traka (traka za kalemljenje je najbolja, ali električna traka je takođe u redu)
 • Podloga (ili roditeljsko drvo)
 • Drvo
 • Čiste rukavice

Sačekajte najmanje godinu ili dve pre kalemljenja drveta ako ste ga posadili kao odraslo drvo. Ovo će omogućiti vremenu da se drvo prilagodi svom okruženju. Birajte useve za podlogu i potomke koji rastu u vašem lokalnom području, tako da ne možete da nagađate da li će moći da izdrže u sadašnjim ili budućim uslovima. Pitajte svog lokalnog rasadnika ili savetnika za preporuke.


Kalemite biljke od iste vrste (mladicu jabuke na podlogu jabuke, izdanak trešnje na podlogu trešnje i dr.). Uverite se da su svi materijali za sečenje sterilisani kako biste smanjili mogućnost infekcije

kalemljena grana na drvetu

Kalemljenje voćaka

 1. Koristite makaze da odsečete granu sa podloge. Uverite se da je ova grana čista i da nema suza u spoljašnjem sloju drveta. Kada napravite taj rez, videćete svetlije, zelenkasto drvo – ovo je vaš sloj kambijuma.
 2. Obavezno nosite čiste rukavice tokom ovog procesa. Nikada ne dodirujte sloj kambijuma golim rukama. Ulje iz vaših ruku će ubiti ćelije koje su izložene i uništiti vaše šanse za vezivanje.
 3. Koristeći nož, napravite dugačak, ravan, kosi rez, dugačak oko dva do tri inča. Postavite ravnu stranu noža prema podlozi (ne zakošenoj strani). Ovo bi trebalo da bude veoma čist rez, pa pokušajte da to uradite jednim potezom noža. Predlažemo da prethodno uradite nekoliko vežbi.
 4. Odrežite prvi centimetar sa dna i vrha stabla. Ove oblasti su sklone isušivanju.
 5. Nađite donji kraj vašeg izdanka. Znaćete šta je donji kraj jer je to suprotan kraj u koji su pupoljci usmereni. Ovde ćete napraviti svoj prvi rez.
 6. Napravite rez pod uglom. Ovaj rez pod uglom treba da se poklapa sa rezom koji ste napravili na podlozi.
 7. Uskladite ove isečene površine, proverite da li su iste dužine. Ako se drži zajedno, kambijum (zeleni drvenasti slojevi) treba da se sastane i podloga i izdanka će se pojaviti kao jedna grana. Po potrebi prilagodite svoje rezove. Mali razmak je prihvatljiv, jer ćemo povezivati dva dela.
 8. Da biste napravili rez „jezika” na podlozi. Počnite oko jedne trećine udaljenosti od vrha gde ste upravo napravili početni rez. Lagano pritisnite nož ljuljajući se nadole. Ono što ovde pravite je mali preklop koji će se uhvatiti i spojiti sa sličnim preklopom na vašem potomku, kao slagalica. Trebalo bi da bude oko pola inča do inča duboko. Ne pritiskajte nož – prerezaćete prst ako to učinite.
 9. Napravite rez na mladunci na isti način kao i sa podlogom. Počnite oko jedne trećine udaljenosti od vrha do kraja reza i pomerajte nož niz drvo dok rez ne bude dubok oko pola inča do jednog inča.
 10. Savijte komad izdanka tako da se otvori razmak između jezika. Poravnajte rezove i povucite ih zajedno, pazeći da isprepletete jezice. Uverite se da je sloj kambijuma u ​​kontaktu sa drugim. (Pogledajte gornji dijagram za neki vizuelni pravac.)
 11. Vreme je da ga zapečatite. Možete koristiti električnu traku, ali izaberite marku koja je elastična i potpuno lepljiva. Takođe možete koristiti traku za kalemljenje, koja je dizajnirana da traje dovoljno dugo tokom procesa kalemljenja. Nemojte zatezati ovu traku previše čvrsto ili može da pukne. Uverite se da nema izloženog sloja kambijuma kada umotavate grane.

Briga o voćkama nakon kalemljenja

Može potrajati od nekoliko nedelja do nekoliko meseci da se kalemljenje zaraste i spoji. Predlažemo da ga pratite svakih tri do pet dana.

Ako vidite rast podloge ispod kalemljenja, odmah je odrežite sterilizovanim makazama. Ovo takođe uključuje sve oko osnove vašeg drveta. Odsecanjem ovog rasta, obezbeđuje se transport energije do kalemljenja, a ne do podloge, tako da se spajanje dve grane može završiti što je brže moguće.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica