Kako gajiti ANANAS iz ploda? – Saveti za sadnju ananasa u saksiji

Kako gajiti ANANAS iz ploda? – Saveti za sadnju ananasa u saksiji

Ukoliko uživate u ukusu egzotičnog voća ili biste voleli  da ga negujete u saksiji ili bašti donosimo vam korisne savete kako da uzgajate egzotični ananas. Nije teško, a ako budete pratili smernice, kroz dve godine moći ćete da uživate u “domaćem” ananasu.

Getty images

5 stvari koje su vam potrebne za sadnju ananasa

  1. Ananas – Na pijaci ili u supermarketu kupite zreo i malo krupniji ananas;
  2. Nož – Nož će vam biti potreban kako bi odsekli vrh ananasa u slučaju da ne možete da ga otkinete;
  3. Čačkalice – One će vam pomoći kako bi poduprel ananas
  4. Posuda sa vodom ili tegla – Biće vam potrebna manja posuda sa vodom kako bi ste u nju stavili vrh anansa.
  5. Saksija – Veličinu saksije odredite sami, saksija ne mora biti prevelika ali mora da ima dobru drenažu.

Kako pripremiti ananas za sadnju?

Odaberite svež ananas

Prva stvar na koju morate obratiti pažnju jeste kupovina ananasa! Izaberite svež ananas. Listovi moraju biti zelene boje, nikako ne smeju biti žuti ili smeđi. Koža na plodu treba da bude zlatno smeđa i čvrsta na dodir. Uradite brzi test i proverite da li je ananas zreo. Pomirišite ga, ako ima sladak i opojan miris onda ste ga izabrali u pravo vreme.

Povucite malo listove ananasa, ako se otkinu onda je on još nezreo i nije za sadnju. Ananas mora biti zreo kako bi mogao izrasti! Uverite se da nema ljuspice oko osnove listova, izgledaju kao male sivkaste tačkice. Kada ste odabrali ananas, vreme je za njengovu pripremu!

Otkinite listove ananasa

Pokušajte da otkinete listove ananasa iz jednog pokreta, tako što ćete jednom rukom držati plod ananasa a drugom listove, vrh na kojem su listovi zavrnite u krug kako biste lakše mogli da ih odvojite od ploda. Naglim pokretom i što većom snagom uspećete da odvojite listove od ananasa. Ova metoda osigurava da osnova listova ostnae netaknuta. Ako imate problema sa uvijanjem vrha, možete odrezati vrh ananasa.

Odrežite višak voća

Odrežite višak voća oko korena. Uverite se da osnova, sam vrh područja gde se listovi spajaju, ostane netaknut. Iz ovoga će niknuti novi koreni, a bez toga biljka neće rasti. Skinite neke od donjih listova da biste otkrili stabljiku. Ovo pomaže da stabljika pušta korenje kada se posadi. Okrenite ga naopako i ostavite da se osuši nedelju dana. Ožiljci na kojima ste napravili rez i uklonili listove će se stvrdnuti, što je neophodno pre nego što preduzmete sledeći korak.

Kako da ananas pusti korenje?

Napunite posudu vodom. Ušće čaše treba da bude dovoljno veliko da stane u unutrašnjost korena ananasa, ali dovoljno malo da ga možete podupreti da ne bi potpuno potopljeno i ostavite je sa strane. 

Zabodite nekoliko čačkalica u koren ananasa. Postavite ih jedno preko puta drugog blizu vrha stabljike. Gurnite ih dovoljno duboko da ne bi mogle da ispadnu. Ove čačkalice se koriste kako ne bi potopili ceo ananas u vodu već samo koren. Kada ste ovo završili ubacite ananas u vodu, ali da bude potopljen samo koren. Svakako čačkalice neće dozvoliti da se potopi i ostali deo ananasa.

Kada ste to završili posudu ostavite pored prozora i sačekajte da nikne korenje. Trebalo bi da prođe nekoliko dana ili do nekoliko nedelja da se beli koreni izbace i počnu da rastu. Držite biljku dalje od ekstremnih temperatura. Ne dozvolite da bude previše vruće ili prehladno. Menjajte vodu svakih nekoliko dana kako biste sprečili rast buđi.

Ananas - Agromedia

Sadnja ananasa u saksiju

Pripremite saksiju sa zemljom u koju ćete ubaciti koren ananasa. Posadite koren ananasa ali vodite računa da su beli koreni dugački i po nekoliko centimetara. Sačekajte dok ne postanu dovoljno dugi da se ukorene u tlu. Ako zasadite ananas prerano, neće biti dobro. Dok ga sadite čvrsto pritisnite zemlju oko osnove korena bez ikakve zemlje na listovima.

Održavajte biljku vlažnom i toplom. Ananasu je potrebno sunčano, toplo i vlažno kruženje gde noćna temperatura neće pasti ispod 18ºC. Ako živite u toploj sredini, saksiju možete izbaciti i napolje. Ako imate hladne zime, odnesite ga u zatvorenom prostoru tokom zimske sezone i držite ga na sunčanom prozoru. Važno je da biljka ima puno sunca tokom cele godine. Da biste pomogli procesu ukorjenjivanja, možete staviti plastičnu kesu preko vrha lonca. Ovo će stvoriti efekat mini staklenika. Zalivajte zemlju jednom nedeljnom.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica