2 stare sorte jabuka koje su skroz OTPORNE na BOLESTI i ŠTETOČINE

2 stare sorte jabuka koje su skroz OTPORNE na BOLESTI i ŠTETOČINE

Danas se obeležava Svetski dan jabuka, i ovog datuma se širom sveta slavi ova veličanstvena „kraljica“ voća. Jabuka predstavlja pravu riznicu vitamina i minerala neophodnih ljudskom organizmu, a pored upotrebe u svežem stanju može se prerađivati u razne proizvode: sokove, kompote, džemove, rakiju, a sastojak je i brojnih slanih i slatkih đakonija. Ova voćna kultura jedna je od najzastupljenijih u domaćim zasadima, i njenom uzgoju se posvećuje posebna pažnja, premda je mogu napasti brojne bolesti i štetočine.

Jabuke

Međutim, postoje dve stare sorte jabuka koje su se potpuno odomaćile kod nas, a pokazuju otpornost kako na prouzrokovače bolesti i štetočine, tako i na sve prisutnije nepovoljne vremenske prilike. U pitanju su Krstovača (Daspićanka) i Šumatovka.

Jabuka Krstovača (Dapsićanka)

Ova sorta čiji je period zrenja krajem septembra i početkom ovog meseca vodi poreklo sa Srednjeg istoka, a 1840. godine je prvi put okalemljena u selu Dapsići kod Berana, odakle potiče naziv. Drugi naziv, Krstovača proističe od termina berbe, naime, berba ove sorte jabuka vrši se uglavnom uoči Krstovdana. Danas se stabla ove sorte najčešće mogu naći na jugozapadu naše zemlje, Polimlju, na području Prijepolja i manastira Mileševa.

Plod jabuke sorte Krstovača ocenjuje se kao krupan, njegova težina kreće se oko 200 grama. Karakterično za plodove je da imaju izražena rebra, a oblik ploda je nepravilno ovalan (zarubljeno –kupast). Plodovi su zeleno – žute nijanse do toplije žute boje, a zastupljeno je rumenilo sa osunčane strane. Ovo crvenilo je vidljivo na većem delu ploda.

U pitanju je sorta koja ima bujnu krošnju, a kora ploda je glatka, tanka i primetno sjajna. Meso unutar ploda je bele boje, vrlo sočno i prelepe arome. Osrednje je čvrsto a ukus se karakteriše kao slatko – nakiseo. Plodovi Krstovače se uglavnom koriste u svežem stanju ali se može i prerađivati.

Jabuka

Ova stara sorta ima mnoštvo kvaliteta. Kako je navedeno u naslovu, otporna je na gotovo sve štetne insekte i bolesti koje napadaju tu kulturu. Međutim, to nije sve. Sorta Krstovača može dugo da se čuva – čak do aprila meseca, a pritom neće gubiti na svojoj svežini. Osim toga, pokazuje dobru otpornost na prolećne mrazeve koji su pogubni za većinu kultura.


Međutim važno je napomenuti da su ovi vrlo kvalitetni plodovi Krstovače osetljivi na udare, te se stoga ne mogu pohvaliti transportabilnošću, a treba biti oprezan i izbegavati udare plodova tokom berbe istih i njihovog pakovanja.

Jabuka Šumatovka

Ova sorta smatra se jednom od najstarijih na našim područjima. Sazreva krajem ovog meseca i najzastupljenija je na teritoriji Vranja i Toplice. Cveta srednje rano a rađa obilno i to plodove osvežavajućeg ukusa. Ono po čemu je naročito karakteristična ova sorta je to da se može gajiti bez zaštite, te je vrlo pogodna za organski uzgoj.

Plod sorte Šumatovka spada u sitnije plodove, dostiže težinu od 50 do 80 grama, izdužen je, blagošiljast. Boja pokožice je zelenkastožućkasta, a većina ploda je kao i kod Krstovače prekrivena rumenilom, svetlim crvenilom sa osunčane strane. Pokožica je sjajna i srednje tanka.


Ova srednje bujna sorta sa piramidalnom krunom rađa plodove čije meso je belo, nakiselog ukusa. Čvrsto je, sočno i ima izrazito prijatnu aromu, topljivo je prilikom konzumiranja. Ova sorta smatra se savršenom za industrijsku preradu, uglavnom za pripremu sokova od jabuka ili jabukovače.

Jabukovača


Plodovi sorte Šumatovke imaju niz pozitivnih strana: izdržljivi su i njihov kvalitet raste dugim čuvanjem što je veliki plus. Naime, oni se mogu čuvati sve do maja meseca, a tokom skladištenja oni postaju sve sočniji i još prijatnije arome. Pored toga vrlo su transportabilni, te ne morate brinuti o oštećenjima prilikom transporta, a kako su čvrsti, ne morate biti preterano obazrivi ni prilikom berbe.

Još jedna bitna stavka vrlo važna za sve voćare: sorta Šumatovka treba da se orezuje samo prve tri godine (da se oblikuje krošnja), a nakon toga ne morate pribegavati orezivanju.

Sorta jabuka Šumatovka se naročito ističe po svojoj otpornosti na veliki problem u uzgoju te kulture – čađavoj krastavosti. Odoleva i nepovoljnim klimatskim uslovima koji su naročito bili zastupljeni ove godine: suši i mrazu, te i u nepovoljim uslovima daje bogat rod.

Komentari (2)

mileva

2022-09-27 12:20:24

Obe su jabuke prelepe.Moj otac je na imanju svoga čukun dede imao krstovaču, jako, jako staru, ogromnu.Svake je godine radjala puno ,čak smo je donosili i u Čačak,gde smo se odselili.Na kraju je greškom isekao pijani komšija,otac se teško razboleo i jedva preživeo.Smatrao je da nije trebao seći te stare kaleme.Drvo od njih je istrulilo i niko ga u selu nije pipnuo, jer je po verovanju prokletstvo, seći rodni kalem.Uzalud je tata sadio voće na njihovo mesto.Nove sorte ne opstaju, a ovu vrstu jabuke uprkos traganju, nismo uspeli naći.

Nedjo Lakic

2021-10-20 12:31:24

Gde nabaviti sadnice ove dve sorte jabuka?

Tanja Prolić, Novinar

2021-10-20 16:11:06

Poštovani Neđo,

sadnice Krstovače i Šumatovke možete pronaći u rasadnicima gde se prodaju voćne sadnice i drugih sorti jabuka i ostalih voćnih kultura.

Lep pozdrav,
Agromedia tim

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica