Kako pravilno obaviti zimsko prskanje voćnjaka

Kako pravilno obaviti zimsko prskanje voćnjaka

Zaštita voćnjaka od bolesti, insekata i štetočina koje prezimljavaju uslov je za dobar početak voćarske sezone. Trenutak kada se voćka budi iz zimskog sna, otvara svoje pupoljake, počinje da cveta i lista, idealan je za preduzimanje preventivnih mera zaštite voćaka. U tim fazama biljke su najranjivije, pa bi zbog toga trebalo predvideti i sprečiti pojavu oštećenja.
 

Voćnjak - © Foto: www.pixabay.com

  

Odredite pravi trenutak

S obzirom da se u februaru približava kraj ledenim danima, trebalo bi odraditi rezidbu voćaka i primeniti zimsko prskanje. Ako vreme dozvoli, rezidba se može vršiti i ranije, ali se mora završiti pre nego što biljka započne proces vegetacije. Prvi dani marta, odnosno početak otvaranja cvetova ili lisnih pupoljaka, poznatije kao faza „mišije uši“, poslednji je rok do kada bi trebalo uraditi zimsko prskanje voćaka.

Kako izvršiti „plavo prskanje“ voća

 

Orezivanje voća - © Foto: Agromedia

Iskoristite pravi preparat

Najbitnije kod zimskog prskanja je upotreba adekvatnog preparata u pravom trenutku. Samo tako će uspeh biti zagarantovan. Najbolji preparat za zimsko prskanje voćaka je PLAVO ULJE, koje predstavlja kombinaciju tri preparata, zbog čega daje prave rezultate. Trokomponentno plavo ulje sadrži:

  • Mineralno ulje, koje kvalitetno oblaže grančice i odoleva vremenskim uslovima. Njegova uloga je da uništava prezimljujuće forme grinja i insekata;
  • Insekticid na bazi cipermetrina, koji ima ulogu da štiti biljku u prvim fazama razvoja od prezimljenih insekata, matičnih, koji započinju prekomerno množenje i formiraju prve kolonije;
  • Fungicid na bazi bakra, čija je uloga da zaštiti biljku od bolesti koje su u obliku spora gljivica ili bakterija prezimele na površini biljke, na stablu, granama i pupoljcima.
     


Prvi dani marta, odnosno početak otvaranja cvetova ili lisnih pupoljaka, poznatije kao faza ‘mišije uši’, poslednji je rok do kada bi trebalo uraditi zimsko prskanje voćaka.

 

Voćnjak - © Foto: Biljana Nenković

Ispoštujte sva pravila

  • Voće bi trebalo prskati nakon rezidbe i neposredno pred početak vegetacije.
  • Temperatura na kojoj se obavlja prskanje ne bi smela biti niža od 8 do 10 celzijusa.
  • Vremenski uslovi u naredna 24 sata moraju biti adekvatni. Ne sme biti vetra ili padavina.
  • Trebalo bi biljku prskati detaljno i u velikim količinama. Cela biljka mora biti dobro „okupana“, dakle celo stablo i sve grane.

 


Napomena: plavo ulje je preparat koji je namenjen za sve voćarske vrste, kao što su maline, kupine, ribizle, aronije, borovnice i mnoge druge. On se može koristiti i za prskanje dekorativnog rastinja, kao što su ruže, četinari, šiblje i slično. Ako se odlučite da biljke prskate samo jednom u toku godine, onda je zimsko prskanje dobar izbor.

Komentari (1)

Хајнал Чурушки

2022-03-07 13:01:00

Интересује ме кад је, након третмана Плавим уљем, дозвољено пуштање живине у воћњак на окућници и можели Плаво уље сметати поврћу које је посађено јесенас (бели и црни лук)?

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica