Institut za voćarstvo Čačak – nove sorte višnje i breskve

Institut za voćarstvo Čačak – nove sorte višnje i breskve

Institut za voćarstvo iz Čačka najstariji je voćno lozni rasadnik u našoj zemlji. Njegovi stručnjaci su u poslednjih 117 godina stvorili čak 41 sortu voća, a od toga 15 sorti šljiva. One i njihove karakteristike voćarima su vrlo dobro poznate, što naučnike iz ove kuće podstiče da stvaraju još zanimljivije i bolje sorte.

Čačanski kraj od davnina je u našoj zemlji poznat po velikim i lepim voćnjacima i po dobrim i iskusnim voćarima. Prema poslednjem popisu poljoprivrede u tom kraju ima 4.168 hektara pod voćnjacima, a od toga je najviše pod šljivom, gotovo 50%, odnosno čak 1.956 hektara. Trenutno je u Čačku, kao i u ostalim krajevima u Srbiji, u toku berba jagode, a počela je i berba ranih sorti trešnje

Nebojša Milošević sa Instituta za vočarstvo u Čačku kaže: „U ovom kraju počela je berba nekih starih autohtonih sorti, a polako se na njih nadovezuje i berba ranijih sorti, kao što su Samit, Lapins, Burlat i druge. Rod je zadovoljavajući, a berba će sigurno potrajati još mesec dana. Na nju će se nadovezati berba višnje, eventualno neke ranije sorte višnje mogu i da se preklope sa poznijim sortama trešnje“.

Sadnice voća - ©Agromedia

Da bi smo saznali više o voćarstvu u tom kraju, otišli smo u samo srce voćarske proizvodnje mnogobrojnih domaćih sorti voća, u Institut za voćarstvo. Ta važna institucija je najstariji voćno lozni rasadnik u našoj zemlji, a postoji još od 1898. godine. Od tada do danas, njegovi stručnjaci stvorili su 41 sortu voća, među kojima čak 15 sorti šljiva. Upravo zato, šljive su voće od kojeg se u tom Institutu svake godine mnogo očekuje i o kojem se sa ponosom govori.

Kada je reč o sortama šljive još uvek je rano za neku definitivnu procenu roda, ali prema nekim rezultatima do sada, rod Čačanske lepotice trebalo bi da bude zadovoljavajući. To je sorta koja iz godine u godinu daje i dobre prinose i zadovoljavajući kvalitet.”

Sadnice voća - ©Agromedia

„Ona nije sklona takozvanom alternativnom rađanju, već rađa svake godine onoliko koliko se od nje očekuje. Pored nje, očekuje se dobar rod i Čačanske rodne. To su dve sorte koje najviše zadovoljavaju naše standarde i očekivanja i koje nas nisu do sada izneverile.”

Kada je reč o novijim sortama posebna pažnja posvećuje se šljivi koja se zove Nada. Ona je priznata 2012. godine i već sada je među voćarima poznata kao sorta koja može da odgovori na veliki broj zahteva tržišta, bilo da je reč o tržištu svežih plodova ili o preradi voća.


Institut za voćarstvo u Čačku je najstariji voćno lozni rasadnik u našoj zemlji, a postoji još od 1898. godine. Od tada do danas, njegovi stručnjaci stvorili su 41 sortu voća, među kojima čak 15 sorti šljiva.

Pored sorte Nada, Pozna plava takođe može biti jako interesantna. To je veoma kvalitetna sorta, ali i jedna od najpoznijih sorti šljive koje su stvorene, ne samo kod nas nego i u Evropi.”


„Ako govorimo o novim voćnim vrtama koje su stvorene u Institutu pomenuo bih dve sorte kruške, Anđeliju i Julijanu i tri nove sorte višnje, Sofiju, Iskru i Nevenu. To su sve sorte koje poseduju odličan kvalitet i veliki broj pozitivnih ososbina i mi od njih u narednom periodu očekujemo pozitivne rezultate.”

Sadnice voća - ©Agromedia


Ove novije sorte još uvek na žalost ne možete da kupite na tržištu voća, ali će ih zasigurno uskoro biti. Osim tih sadnica, Institut je za predstojeću voćarsku sezonu pripremio gotovo 166.000 sadnica drvenastih vrsta voćaka (od toga oko 90.000 sadnica šljive), oko 300.000 sadnica maline i oko 5.000 sadnica kupine.

Naravno, Institut se sprema, kao i svake godine, za sezonu sadnje. Ove godine pripremljena je određena količina sadnica komercijalno značajnih vrsta voćaka, bilo da se radi o standardnom materijalu ili sertifikovanom. Za sezonu 2016. godine celokupan sadni materijal biće u kategoriji sertifikovanog sadnog materijala.”

Sadnice voća - ©Agromedia

Osim toga, u Institutu bi do kraja ove godine trebalo da nastanu još 4 nove sorte i to 3 višnje i jedna breskve. Uz to, u toj kući trenutno ima više od 40.000 hibridnih sejanaca, od kojih će mnogi postati nove sorte voća. Sudeći prema tome nije ni čudo što se i u Evropi sve više traže voćke upravo iz Instituta i što je kod nas on postao pravi brend i sinonim za kvalitet. Zato, ovo je definitivno kuća na koju svi treba da budemo ponosni, a posebno voćari i to iz čačanskog kraja.

Sagovornik:
dr Nebojša Milošević, Institut za voćarstvo, Čačak

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica