Evo kako se postiže primaljivo crvena boja jabuke

Evo kako se postiže primaljivo crvena boja jabuke

Poznato je da svi žele da kupe i odnesu kući baš crvene, sjajne plodove. Stručnjaci kažu da je crvena jabuka čak 20 odsto skuplja od bilo koje druge, koja nema tu boju. Evo šta i kada treba učiniti da bi plodovi jabuke dobili primamljivu boju? 

Evo kako se postiže primamljivo crvena boja jabuke - © Pixabay 

Profesor Franci Štampar sa ljubljanskog Biotehničkog fakulteta poručuje proizvođačima da za to postoji rešenje. I da se ne radi samo o boji, već i o ukusu. Postoje dva načina. Jedan je folijarna prihrana fosforom u pravo vreme, a drugo je dobar manevar sa zaštitnim mrežama i hlađenjem voćnjaka.

Naime, ovaj stručnjak, koji brine o zasadima i u Zapadnoj, Istočnoj Evropi i Evroaziji preporučuje odgajivačima u Srbiji da je pravo vreme za rešavanje ovog problema dvadeset dana pre berbe.

„Boja se dobija folijarnom prihranom fosforom. Poslednje sedmice jula ili prve nedelje avgusta u zasade jabuke treba dodati ozbiljnu količinu fosfora na list. Obično je reč o tri kilograma čistog elementa. Možda prihranu treba ponoviti još jednom desetak dana pre berbe. Proizvođači se pitaju zašto 3 kilograma fosfora 20 dana pre berbe? Objašnjenje je u fiziologiji biljaka. Zato što fosfor utiče na metabolizam ugljenih hidrata i u plod dolazi više crvene boje, kaže profesor Franci Štampar.

Međutim, boja ne služi samo kao dekoracija i vizuelni doživljaj, već je ona u korelaciji sa procentom šećera i kiseline u jabuci. „Crvena boja daje ukus. Ako nema boju, jabuka je neukusna, kaže Štampar.

Evo kako se postiže primamljivo crvena boja jabuke - © Agromedia 

Ipak, ovaj stručnjak ima još jedan predlog kako dobiti crvenu boju jabuke.

„Zvuči čudno, ali deluje. Naime, jedna od mogućnosti je sklapanje zaštitne mreže u određeno doba dana. Mreže se uglavnom koriste kao zaštita od grada, ali su u stvari efikasnije kada je u pitanju zaštita od ožegotine od sunca. Kada prođe opasnost od ožegotina mreže se sklanjaju i tako se voćnjak noću više hladi. Još je bolje ako imamo sistem za orošavanje. Tako se za još 4 do 5 stepeni dodatno ohlade plodovi. Jabuke koje preko noći hladimo ujutru su crvene, kaže ovaj slovenački stručnjak.


A kada ove sezone uberete iz voćnjaka maksimalan rod i to prve klase, i priželjkujete isti rod i sledeće godine, posle berbe voćare očekuje još posla. Ukoliko se proizvodnja odvija po savremenim tehnologijama u septembru i oktobru treba dodati fosfor i kalcijum na list, oko 3 kilograma čistog elementa.

Sagovornik:

Prof. dr Franci Štampar, Biotehnički fakultet Ljubljana


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica