Ne fale ni KUPCI, ne fali ni ROBA, a NAJTRAŽENIJI su CRVENI i ZLATNI Delišes: Voćarstvo u Slankamenu

Ne fale ni KUPCI, ne fali ni ROBA, a NAJTRAŽENIJI su CRVENI i ZLATNI Delišes: Voćarstvo u Slankamenu

Proizvodnja jabuka u Slankamenu čini se kao unosan posao, pošto se u praksi pokazalo da robe ima taman koliko i kupaca da je traže. Pre berbe najtraženiji Crveni delišes, posle berbe Zlatni delišes, navodi voćar Dragoljub Milovanović.

U osvrtu na prethodnu sezonu ovaj proizvođač jabuke potvrđuje kako je godina bila dobra, prvenstveno vremenski uslovi za berbu i smeštanje proizvoda u hladnjače. U proteklom periodu potražnja je bila u skromnijem intenzitetu, međutim, robe i kupaca je bilo koliko je i trebalo da bude.

U ovom mestu među vodećim tržištima na kojima se proizvedena jabuka izvozi nalazi se Ruska Federacija. Ove sezone najtraženije sorte bile su Crveni Delišes pre početka berbe, dok se u narednom periodu potraživao Zlatni Delišes. Međutim, iz godine u godinu očekivano je da dođe i do smene najtraženijih sorti, navodi Dragoljub Milovanović.

Proizvodnja jabuka nije jedina delatnost ovog poljoprivrednika, pošto se bavi i vinogradarstvom. Godina u vinogradu bila je nešto teža, u periodu drugog dela vegetacije zabeležen je sušni period gde se velika količina grozdova sasušila, ocenio je Milovanović i prognozirao da bi u ovakvim uslovima, gde sve češće dolazi do porasta temperature, i u vinogradima moglo uvesti navodnjavanje.

Sagovornik: 
Dragoljub Milovanović, voćar iz Slankamena

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica