Berba MALINE uskoro kreće, a šta OTKUPLJIVAČI kažu o ceni?!

Berba MALINE uskoro kreće, a šta OTKUPLJIVAČI kažu o ceni?!

Berači će u malinjake u valjevskom kraju ući polovinom juna, a o ceni ovogodišnjeg roda otkupljivači i hladnjačari još uvek ćute. Iako se proteklih meseci govorilo da bi za kilogram ”crvenog zlata” proizvođači ove sezone mogli da dobiju 800 do 1.000 dinara to još uvek niko zvanično nije potvrvdio, mada su najčešća očekivanja malinara da otkupna cena ovog voća bude na nivou prošlogodišnje. Sa druge strane prema procenena strušnjaka za voćarstvom rod će biti za 30 posto manji u odnosu na prošlogodišnji.

zasad maline

”Očekuje nas krajnje neizvesna berba, koja malo kasni i u najnižim delovima valjevskog malinogorja trebala bi da počne sredinom juna, ali to prvenstveno zavisi od vremenskih uslova. Malini ne odgovaraju ovako visoke temperature, i ukoliko i dalje budu preko 30 stepeni, u tom slučaju dolazi do ubrzanog sazrevanja, malo će biti više suve materije u plodovima ali nije dobar kvalitet. Prolećna suša je učinila svoje. Rodne grančice usled nedostatka vlage porasle su u onoj meri koliko su mogle, koje su prilično kratke i manji je rod. Mislim da će prinos biti za 30 posto manji u odnosu na prošlu godinu”, ocenjuje Jovan Milinković iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe ”Valjevo”.

Trenutno stanje u malinjacima je šarenoliko, od dobrih do loših zasada, što zavisi od kraja u kom se oni nalaze. Malinar Marko Rakić iz sela Stubo kod Valjeva kaže da je njegov zasad u dobrom stanju, da na biljle povoljno deluju povremene padavine i polako počinje da cveta.

”Mnogi malinjaci su propali ili ostali niski, moja malina je za nijansu lošija u odnosu na prošlu godinu. Ipak, očekuje se lep prinos, samo vreme da posluži da ne bude nekih vremenskih nepogoda. Što se tiče cene razne su priče, govori se da će biti od 300 do 800 dinara. Videćemo šta će biti i mi na to ne možemo puno da utišemo. Što je do nas mi smo uradili”, kaže Rakić.

malinjak

Po rečima Jovana Milinkovića, savetodavca za voćarstvo pitanje je u kojoj meri će najave vezane za orkupne cene da se ostvare, jer kako kaže deo prošlogodišnjeg roda još uvek se nalazi u hladnjačama.

”Mislim da će biti dovoljno prostora da se uskladišti ovogodišnji rod, međutim, sam početak berbe će pokazati koliko je bila realna najavljivana cena od 500, 800 pa čak i 1.000 dinara za kilogram. Očekujemo da otkupna cena otprilike bude na nivou prošlogodišnje koja je na kraju berbe bila 400 do 450 dinara. Videće se kakva će biti potražnja jer maline nema puno”, smatra Milinković.

Proteklih godina u valjevskom malinogorju površine pod ovim voćem su u staganciji, pre svega zbog bolesti, i sa remontantnim sortama, malina se trenutno gaji na oko 1.600 hektara.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica