VOĆARSTVO 2022: Rast otkupnih cena i površina pod voćem?

VOĆARSTVO 2022: Rast otkupnih cena i površina pod voćem?

Proteklu godinu kada je u pitanju voćarstvo obeležio je prosečan rod i rekordne cene strateških kultura šljive i maline, ali i kupine. Pored toga što se očekuje da će i u sezoni koja tek dolazi, otkupne cene nastaviti da rastu, stručnjaci za voćarstvu najavlju i povećanje površina pod malinom i kupinom u valjevskom kraju.

voćarstvo2021. je bila uspešna godina za voćarstvo - Foto: Dejan Davidović

Komentarišući godinu za nama, Srđan Stanojlović iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe ”Valjevo” kaže da se uprkos pandemiji korona virusa, može reći da protekla godina za voćarstvo i nije bila loša. I to pre svega zahvaljujući svetskoj nestašici voća i nepovoljnim vremenskim uslovima u velikim proizvođačkim svetskim centrima.

Prinos je bio prosečan, ali je ”cena u otkupu bila solidna pa čak i fenomenalna. Voće se tražilo na svetskim pijacama. Pa je samim tim i kod nas  bila solidna potražnja za svim vrstama voća”.

Ta situacija je ukazala na značaj prodaje svežeg voća, jer ono ostvaruje odličnu cenu. Čak i tokom pandemije, voće se dobro prodaje zahvaljujući onlajn pijacama. Ipak, da bi sve bilo uspešno, svi u lancu proizvodnje se moraju mnogo bolje organizovati. Kao i raditi na udruživanju i brzini dopremanja voća do kupca.

Zaštitne voćke za srpsko voćarstvo držale cenu

U valjevskom malinogorju površine pod ovim voćem su u stagnaciji. Pre svega zbog bolesti i sa remontantnim sortama – malina se trenutno gaji na oko 1600 hektara. Prinosi su bili jako loši sa prosečnim kvalitetom, ali je zato kako kaže cena ”eksplodrala”, pa su čak i remontantne sorte plaćane i do 520 dinara kilogram, dok je klasičnea malina u otkupu išla i do četiri evra.

”Očekujemo masovnu ekspanziju širenja malinjaka. Površine će se masovno povećavati i vrlo brzo ćemo opet doći do 2.000 hektara. Godina je bila jako sušna i nije bila pogodna za razvoj novih izdanaka za sledeću godinu. Tako da ne očekujemo dobru malinarsku godinu ali će zato cena i sledeće godine ”dodirnuti nebo”.”, procenjuje Srđan Stanojlović, savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo.

Slično je i sa kupinom, gde je takođe došlo do ”eksplozije” cene, a sezona berbe je završena sa otkupnom cenom od 400 dinara za kilogram.

Takođe se očekuje povećanje površina i verovatno će biti i do 1500 hektara pod kupinom sledeće godine što je veliko povećanje sa sadašnjih 1100 hektara. Treba forsirati sorte poput ”loh nesa”, ”tripl kraun” i ”torn fri” koje će uvek moći da se plasiraju kao konzumne, i ostvarivaće na pijacama dobru cenu.


U Kolubarskom okrugu ostvaren je i sasvim dobar prinos i kvalitet jagode. Kilogram ovog voća kretao se od 230  do 270 dinara. Karakteristično je i da se zasadi podižu pod plastenicima pre svega zbog ranog stizanja na tržište i dobre cene.

kupinaKupina doživela eksploziju cene! - Foto: Dejan Davidović

Koštičavo voće – solidan rod u 2021.

Po njegovim rečima sa oko 12.000 hekara, koliko je pod zasadima šljive u ovom delu Srbije, ostavren je ispod prosečan rod ali dobar kvalitet ploda. Cena ovog voća je bila odlična, i kretala se od 35 do 40 dinara za kilogram. Šljiva za rakiju dostizala i 70 – 80 dinara a požegača je išla i do 100 dinara. Kilogram suvih šljiva sa košticom otkupljivači su uglavnom plaćali 300 dinara. Ali je pred kraj godine cena sada dostigla i 350 dinara.


”Rod ostalih koštičavih voćni vrsta je bio solidan ali je opet kod višnje bila loša cena 25 do 45 dinara. To je potpuno odbilo poljoprivrednike od podizanja novih višnjika, ali je zato kod breskve i nektarine  cena bila solidna i kretala se oko 80  do 100 dinara. Trešnja je i ove godine podbacila i to ne toliko u količini i kvalitetu koliko u ceni koja je posle 250 pala na veoma skromnih 60 do 80 dinara. Pa su i veći proizvođači prestali da je beru”, rekao je Stanojlović.

Jabuka imala nisku cenu, dunja – konstantnu i solidnu

Rod autohtonih sorti jabuka i krušaka je bio prosečan i trešena jabuka je kupovana po ceni od 8 do 10 dinara, i zbog niske cene tek su je poneki proizvođači sakupljali.


Kod plantažne kruške je ostvaren solidan rod kao i cena od 60 do 80 dinara, dok je dunja rodila dobro a cena je bila konstantna i išla je po 30 – 35 dinara kilogram.

valjevski-okrugKupina doživela eksploziju cene! - Foto: Dejan Davidović

Orah i leska – sve više površina pod njima!

U odnosu na prethodnu godinu, površine pod orahom u valjevskom okrugu su povećane za 20 odsto, a kod leske za 10. Ali i dalje vlada veliko interesovanje za podizanjem novih površina pod ovim voćnim kulturama. Ostvareni su dobri prinosi, a cena je bila odlična jer se neočišćeni lešnik kupovao za 350 dinara kilogram. Ovih dana, obzirom na predstojeće praznike, trebalo da očišćeni ide od 1.000 pa i do 1.500 dinara. Cena očišćenih oraha je 1.000 do 1,200 dinara.

Odličan kvalitet grožđa obeležio voćarstvo 2021. godine

I vinogradari mogu biti zadovoljni jer je godina bila odična, mada ne toliko po prinosu koliko po kvalitetu grožđa. Stanojlović podseća da nije bilo problema kod zaštite vinove loze. A da je suša doprinela da grožđe sakupi solidan procenat šećera.

Vina koja smo dobili su odlična, samo još da prođe pandemija i vinogradari bi mogli da odahnu i da nastave sa normalnim radom i proizvodnjom.”, zaključio je Stanojlović.

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica