Vlada Srbije OGRANIČILA cene za 5 osnovnih namirnica

Vlada Srbije OGRANIČILA cene za 5 osnovnih namirnica

Cene osnovnih poljoprivrednih proizvoda više se neće rasti! Nakon održane sednica Vlada Srbije je donela odluku da ograniči cene određenih proizvoda, kao što šećer, brašno, ulje, mleko i meso. 

Kako se navodi u saopštenju Vlade, ova odluka se odnosi na – šećer kristal, brašno tip T-400, jestivo suncokretovo ulje, svinjsko meso – but i UHT mleko sa 2,8 procenata mlečne masti, tako da one ne prelaze nivo cena na dan 15. novembar 2021. godine.

Dodaje se da je ograničenje cena utvrđeno kako bi se otklonile štetne posledice i sprečili poremećaji na tržištu i neće se odnositi na snižene cene (rasprodaje, sezonska sniženja ili akcijske prodaje) ukoliko su bila na snazi 15. novembra, već na redovne, odnosno cene pre sniženja.

Odlukom, koja će biti primenjivana u trajanju od 60 dana, predviđeno je da proizvođači ove proizvode ne smeju isporučivati u količinama manjim od prosečnih u poslednjih 12 meseci.

Za kršenje navedenih odredaba, predviđene su i novčane kazne u iznosu od 100.000 do dva miliona dinara, kao i zabrana vršenja delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić je rekla da je na predlog tog ministarstva Vlada Srbije donela Uredbu o ograničavanju proizvođačkih cena i cena na veliko i malo za pet osnovnih životnih namirnica, u trajanju od 60 dana.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica