Oplenac u top 5 šampanjskih regiona budućnosti!

Oplenac u top 5 šampanjskih regiona budućnosti!

Tom Stevenson, jedan od vodećih autoriteta u svetu penušavih vina, uvrstio je Oplenačko vinogorje u jednu od pet svetskih regija budućnosti, zajedno sa Kinom i Novim Zelandom. Stevenson je prvi srpski penušavac napravljen tradicionalnom metodom, kakav se pravi u oblasti Šampanj, označio kao veoma značajnog igrača na svetskoj mapi. Ovaj penušavac potekao je u vinariji „Aleksandrović“ u selu Vinča kod Topole, zahvaljujući trojici poznavalaca proizvodnje vina.
 

Penušavac iz Topole © foto: Biljana Nenković

 

Britanac Tom Stevenson naveo je u svojoj kritici da je ’bio prijatno iznenađen kada je probao penušavac sa Oplenca’ i ovaj region proglasio podnebljem budućnosti. U tom ’društvu’ koje će obeležiti naredne godine i decenije nalaze se i regioni u Kini, Sloveniji, Engleskoj i na Novom Zelandu“, kaže Božidar Aleksandrović, vlasnik vinarije kome je i uručeno oficijelno pismo o ovoj proceni svetskog stručnjaka.
 

Boža Aleksandrović © Foto: Biljana Nenković

Stevenson je u svojoj karijeri napisao 23 knjige koje je objavilo preko 50 izdavača širom sveta, na 25 jezika. On je, između ostalog, vinski pisac, kritičar i sudija, koji je učestvovao u pravljenju enciklopedije vina i penušavaca.
 

Penušavac iz Srbije poseban je, ne samo što je pravljen po staroj metodi, već i što po karakteristikama i ukusu odražava note Šumadije i kraja u kome je pravljen.


Prvi srpski penušavac
u Vinči napravljen je od berbe iz 2008. godine uz pomoć Pjer Iv Burnijea, stručnjaka sa Enološkog instituta u Šampanji, i Vladana Nikolića, jednog od vodećih enologa u Srbiji i regionu. 
 


Tim koji je napravio prvi srpski penušavac: Vlada Nikolić, Pjer Bjomeras, Boža Aleksandrović © Foto: Biljana Nenković

U pitanju je tradicionalna, francuska metoda pravljenja penušavca, poznata stotinama godina. Sekundarna fermentacija se odvija direktno u boci, nakon koje je potrebno da vino odleži minimum 15 meseci. Penušavac iz Srbije poseban je, ne samo što je pravljen po staroj metodi, već i što po karakteristikama i ukusu odražava note Šumadije i kraja u kome je pravljen“, navodi Aleksandrović.


Stevensonova ocena je dokaz da smo uspeli da se Srbija nađe na svetskom radaru penušavacaBerba grožđa za penušavac počinje ranije. U ovom piću ima 16-17% šećera i oko 10% alkohola. Za 10.000 flaša potrebno je 20.000 kilograma grožđa. Prodaja penušavca u Srbiji godišnje raste oko tri puta. Glavni enolog vinarije, Vladan Nikolić, kaže da su se penušavci ranije uglavnom uvozili. „Proizvodnja šampanjca je kruna vinarstva, a kod nas nije postojala, jer jednostavno nismo imali ljude koji su poznavali tu tehnologiju. Stevensonova ocena je dokaz da smo uspeli da se Srbija nađe na svetskom radaru penušavaca“, kaže Nikolić.

 

Sagovornici:
Božidar Aleksandrović, vlasnik vinarije
Vladan Nikolić, enolog

Foto: Biljana Nenković

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica