Kako negovati vinovu lozu nakon mraza

Kako negovati vinovu lozu nakon mraza

Zimski mrazevi najčešće oštećuju okca vinove loze, dok prolećni mrazevi mogu biti pogubni po mlade lastare. Kao posledica izmrzavanja u oba slučaja javlja se poremećaj između korena i nadzemnih organa.
 

Odnegujte vaš čokot vinove loze posle mraza - © Pixabay

Ako su od mraza uništena sva zimska okca, onda se rezidba obavlja u glavu (tako što se svi lastari odsecaju do osnove). Uspostavljanje ravnoteže obezbeđuje se na bazi izrastanja lastara iz spavajućih okaca.
 

Kako da sačuvate kompostište preko zime

Broj lastara iz ovakvih pupoljaka nije dovoljan, pa se zato obavlja njihovo zakidanje kako bi se razvio veći broj zaperaka. Ukoliko je došlo do izmrzavanja lastara usled poznih prolećnih mrazevamoraju se primeniti određene mere da bi se uspostavila pomenuta ravnoteža između podzemnih i nadzemnih organa vinove loze.

Zimsko orezivanje voćaka u samo 3 koraka!

Kada su sasvim mladi lastari mnogo oštećeni mrazom, oni se uklanjaju, a novi lastari dobijaju se iz spavajućih okaca. Ako su lastarima samo vrhovi oštećeni mrazom, obavlja se njihovo prekraćivanje i izaziva jače razvijanje zaperaka. Prinos u takvoj godini biće znatno smanjen, bez obzira na mere koje se preduzimaju.
 

Sneg povoljno utiče na sve poljoprivredne kulture

Vinograde oštećene mrazom treba obilno đubriti, naročito mineralnim đubrivima. Obradu i zaštitu od bolesti i štetočina potrebno je na vreme obaviti kako biste sačuvali vinograd i u narednoj godini imali zadovoljavajuć rod.


Autor: Dipl. inž. Sanja Čokojević

Tekst je originalno objavljen u časopisu Poljoprivrednik

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica