Na sajmu Enovitis saznali smo šta je arapska guma i za šta se koristi

Na sajmu Enovitis saznali smo šta je arapska guma i za šta se koristi

U Kragujevcu je održan specijalizovani Sajam vinogradarske i vinske opreme i enoloških sredstava „Enovitis Expo“ sa preko 30 izlagača iz regiona. Ovo je peta godina zaredom da se u centru Šumadije okupljaju poznavaoci ove oblasti. Osim opreme u izložbenom delu salona, specifičnost ovog Sajma su i stručna predavanja. Ove godine gostovali su predavači iz Italije i Kanade.

 

Na sajmu Enovitis saznali smo šta je Arapska guma - © Biljana Nenković

Cilj okupljanja je unapređenje vinske proizvodnje, primena najnovijih tehnologija i savremene opreme specijalizovane za vinogradarstvo. Jedan od predavača bio je David Berti iz italijanske kompanije „Perdomini“. On kaže da kada je u pitanju oprema u vinskoj proizvodnji, kao i znanje, kvalitet srpskih vina gotovo je jednak italijanskim.

„Moje predavanje bilo je o gumi arabiki i kako ona utiče na sam kvalitet finalnog proizvoda. To je izlučevina koja se dobija iz drveta, najčešće bagrema. Tvrda je kao smola. Postoje dve grupe gume arabike. Jedna se u vinu koristi kako bi se stabilizovali tartarati, a druga za vinske kiseline. Moj zadatak je da uporedim gumu arabiku koju mi koristimo u Italiji i konkurentske, odnosno kako ona utiče na kvalitet vina, kaže David Berti.
 

David Berti - © Biljana Nenković

Arapska guma je inače zgušnjivač prirodnog porekla koji se najviše proizvodi u Africi iz stabla akacije, odnosno bagrema. Sastoji se od glikoproteina i polisaharida. Najveći proizvođač arapske gume je Sudan. Najčešća upotreba je u sladoledima, umacima, kečapu, raznim prelivima i slatkišima, a sada je našla primenu i u proizvodnji vina.

Osim ovog, vinari iz regiona mogli su da prisustvuju i predavanjima o kvascima najnovije generacije i njihovoj primeni u savremenoj tehnologiji proizvodnje vina. Jedan od šumadijskih vinara, Tihomir Timotijević iz Aranđelovca, kaže da su ova predavanja veoma bitnapogotovu za mlade.

 

Održan sajam Enovitis u Kragujevcu - © Biljana Nenković


„Stalno se pojavljuju nova enološka sredstva, nova dostignuća i nova iskustva koja su vrlo značajna i bez njih je danas savremeno vinarstvo skoro nezamislivo“, kaže Timotijević.

Podjednako su bili zainteresovani i vinari koji žele da za svoje vinarije nabave savremenu opremu. Među 30 izlagača opreme za vinsku i vinogradarsku proizvodnju našlo se i nekoliko njih iz regiona. Alen Radović iz kompanije „Letina“ iz Čakovca kaže da se u ovoj oblasti svake godine primećuju mali pomaci.
 

Alen Radović - © Biljana Nenković


„Kod inoks tankova najbitnije je da se održi kvalitet izrade samog proizvoda. Kvalitet mora uvek da bude ujednačen i dobar. Tankovi od ovog materijala su postali standard u vinarijama, jer su lakši za održavanje higijene nego drveni sudovi. U njima se može kontrolisati fermentacija praćenjem temperature, a takođe su odlični u čuvanju vina od oksidacije“, kaže Radović.

Posetioci su mogli da se upoznaju sa asortimanom loznog materijala i vinogradarske opreme, presa, podrumskog pribora, kao i da nauče nešto o najnovijim enološkim sredstvima.


Sagovornici:
David Berti, predstavnik kompanije „Perdomini“
Tihomir Timotijević, vinar iz Aranđelovca
Alen Radović, proizvođač opreme iz Čakovca

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica