Izbegnite 5 najčešćih GREŠAKA u podizanju vinograda

Izbegnite 5 najčešćih GREŠAKA u podizanju vinograda

Kako je u pitanju višegodišnji zasad, važno je znati osnove i dobro se pripremiti pre podizanja vinograda da bi se izbegle greške koje bi u suprotnom kasnije konstantno pratile proizvodnju i donosile manji kvalitet plodova, odnosno slabiji prinos.


VinogradFoto:Pixabay

Nedovoljno osunčan teren

Dobra osunčanost zasada utiče na intenzivniju boju grožđa i vina, veći sadržaj aromatičnih materija i šećera u širi, veći postotak alkohola. Usled bolje izloženosti sunčevim zracima pravilnije se ostvaruju faze rasta. Kasnije se razmakom između redova, eliminsanjem suvišnih mladica i proređivanjem listova može uticati na ovaj faktor.

Najidealniji broj sati pod sunčevim svetlom bi trebao da dostigne 2.000 i potrebno je obezbediti jednako osunčavanje pravcem redova sever – jug.

Zbog toga što vinova loza zahteva dosta sunčevih zraka najidealnije je zasaditi na terenima koji su brežuljkasti sa južnom, jugoistočnom ili jugozapadnom ekspozicijom. Veća osunčanost terena utiče i na smanjenje vlažnosti u vinogradu što doprinosi manjem intenzitetu bolesti poput plamenjače i sive truleži.

Vetrovita područja

Kada su laganiji vetrovi u pitanju, to jest slabijeg intenziteta, oni su korisni za vinograd jer doprinose sušenju viška vode sa lišća kao i boljem oprašivanju.

Međutim, jači vetrovi nanose štetu u vinogradu, te je stoga važno obratiti pažnju na adekvatan pravac pružanja redova kako bi se umanjio njihov nepovoljan uticaj.

U područjima sa jakim vetrovima može doći do obaranja čokota i zaprašivanja česticama tla, a suvi vetrovi su naročito nepovoljni u fazi cvetanja, delujući negativno na oplodnju isušivanjem tučaka.

Najnepovoljniji tereni – depresije

Depresije odnosno niski tereni koji su potonuli usled različitih faktora su najnepovoljniji za podizanje vinograda jer u njima nema dobrog protoka vazdušnih struja. O depresijama je potrebno naročito voditi računa jer kod istih dolazi do zadržavanja vode i hladnog vazduha koji nepovoljno utiče na sam rod smanjujući sadržaj šećera u njemu.


GrožđeFoto:Vinska mušica

Niske temperature i prevelika vlažnost nepovoljno deluju na dozrevanje grožđa. Visoke količine vlage naročito imaju negativan uticaj pre cvetanja na jak porast mladica i listova pri čemu se gubi veća količina organske materije.


Neadekvatna pH vrednost zemljišta

Vinovoj lozi odgovara blago kisela zemlja koja ima pH vrednost od 6 do 6,5 a ukoliko je zemlja u većoj meri kisela tada se radi kalcifikacija. Kalcifikacija kojom se reguliše pH vrednost zemljišta može se vršiti krečnjakom, saturacionim muljem, živim ili pečenim krečom.

Ako je zemlja jače ili jako alkalna uglavnom ima visok sadržaj krečnjaka i tada treba birati kalemove sa otpornijim podlogama na krečnjak kao što je Kober 5BB ili još otpornija podloga 41B.

Izbor nekvalitetnih loznih sadnica i vinogradarske opreme

Od izbora sadnice vinove loze zavisiće visina prinosa i otpronost biljke na loše vremenske prilike i napade patogena koji izazivaju njena oštećenja. Nedostatak vinogradarske opreme ili upotreba neadekvatne dovešće do neuspelog obavljanja primarnih poslova u vinogradu.Vinova lozaFoto:Vinska mušica

Kvalitet sadnica je ključna stvar koja doprinosi uspešnosti uzgajanja vinove loze kao i adekvatna oprema koja će olakšati rad u vinogradu i omogućiti izvršavanje svih potrebnih zadataka.

Prodavnica opreme za proizvodnju vina, rakije, grožđa i voća Vinska mušica nudi širok izbor sadnica odličnog kvaliteta. Na jednom mestu mogu se naći sorte Bačka, Bela Tamnjanika, Beli Sovinjon Blank, Crna Tamnjanika, Crni Burgundac i još 30 popularnih sorti.


Ova prodavnica napravila je pogodnost za sve one koji kupe lozne kalemove kod njih, dajući popust na bogatu ponudu vinogradarske opreme koja je nužna za proizvodnju grožđa. U okviru svoje ponude imaju sve ono što je potrebno svakom vinogradaru za obavljanje primarnih poslova u podizanju vinograda: širok izbor žica, ankere, kompozitne pritke, metalne i bagremove stubove koji predstavljaju temelj armature u vinogradima i drugo.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica