Galenika-Fitofarmacija u prestonici dobrih vinograda i vrhunskih vina

Galenika-Fitofarmacija u prestonici dobrih vinograda i vrhunskih vina

Kompanija Galenika-Fitofarmacija svoj Dan polja vinove loze organizovala je u srpskoj prestonici dobrih vinograda i vrhunskih vina. Ova manifestacija održala se na imanju Srednje poljoprivredne škole “Sveti Trifun”, na oglednom polju sa 48 sorata grožđa. Ovogodišnji Dan vinove loze bio je i idealna prilika da se proslavi 60. rođendan kompanije Galenika-Fitofarmacija.

Aleksandrovac – prestonica dobrih vinograda i vrhunskih vina u našoj zemlji. U toj opštini, prema arheološkim nalazištima, vino se proizvodi više od 3 hiljade godina. Danas, u župskom kraju, pod vinogradima se prostire više od 2.500 hektara zemlje, od kojih je čak 50 hektara podignuto u poslednje 2 godine.

Zato, nije ni čudo što su stručnjaci iz kompanije Galenika-Fitofarmacija odlučili da svoj Dan polja vinove loze organizuju upravo u Aleksandrovcu i to na imanju Srednje škole „Sveti Trifun“.

Darko Muminović, rukovodilac stručne službe kompanije Galenika-Fitofarmacija, kaže: „Sortni ogled u poljoprivrednoj školi u Aleksandrovcu kompletno je rađen po našoj tehnologiji. Na njemu su, prema našem programu zaštite, primenjena sredstva za zaštitu bilja i sredstva za ishranu bilja”.

“Rezultati su fantastični. Vinova loza izgleda odlično, a posetioci će moći da vide i rezultate na grožđu i vinu, koji su proizvod rada poljoprivredne škole i naših sredstava.“

 

Galenika-Fitofarmacija ove godine ima razloga za slavlje. Slavimo 60 godina postojanja, 60 godina proizvodnje sredstava za zaštitu bilja i ujedno rada u agraru.

 

Osim odličnih rezultata i dobrog roda u tim vinogradima, na imanju Svetog Trifuna vinogradari iz cele Srbije imali su i još jedan veoma važan i lep razlog za slavlje, rođendan kompanije Galenika-Fitofarmacija i to ove godine, jubilarni 60-ti.


Brankica Trifunović Tišma, direktor sektora prodaje i primene, iz kompanije Galenika-Fitofarmacija, kaže: „Galenika-Fitofarmacija ove godine ima razloga za slavlje. Slavimo 60 godina postojanja, 60 godina proizvodnje sredstava za zaštitu bilja i ujedno rada u agraru”.

Ja želim danas da se zahvalim i direktoru poljoprivredne škole Sveti Trifun, Branku, koji je omogućio da postavimo naše oglede, da vas pozovemo i sakupimo na ovom mestu. Nadam se da ćemo vam danas biti dobri domaćini, da ćemo se lepo družiti i da će ovaj događaj prerasti u tradiciju.“

 


Godinama su na tržištu prisutni naši preparati iz grupe fungicida, koji su namenjeni za zaštitu od prouzrokovača bolesti, kao što su plamenjača, pepelnica, siva trulež i druge.

 


Za tako lep izgled vinograda na imanju “Svetog Trifuna” zaslužni su učenici te škole. Svoje znanje oni su u praksi primenili na čak 48 sorata vinove loze, koje su uglavnom u 6-oj ili 7-oj godini starosti. Naravno, kada je reč o zaštiti, tim mladim vinogradarima, osim profesora, pomagali su i stručnjaci iz kompanije Galenika-Fitofarmacija.

Sreten Ilak, iz kompanije Galenika-Fitofarmacija, kaže: „Godinama su na tržištu prisutni naši preparati iz grupe fungicida, koji su namenjeni za zaštitu od prouzrokovača bolesti, kao što su plamenjača, pepelnica, siva trulež i druge”.

Prepoznatljivi su i preparati iz grupe kontaktnih fungicida za zaštitu od plamenjače, kao što su Mankogal 80, Metod 480 SC i naravno bakarni preparati bez kojih se zaštita loze ne može zamisliti – Bakarni oksihlorid, Kuprozin i Bordovska čorba.”

“Svakako od preparata iz grupe lokal sistemika, izdvojio bih Elektis i Kardinal, a definitivno bih posebno istakao i relativno nove preparate za zaštitu od plamenjače, iz grupe sistemičnih fungicida, to su Fantik M i Alijansa.“

 

Sumpor je svakako jedan od nezamenljivih preparata za zaštitu od pepelnice, a on vrlo efikasno deluje i na eriofidne grinje.

 

Fantik M je dvokomponentni fungicid, koji sadrži aktivne materije Benalaksil i Mankozeb i najbolje štiti vinovu lozu ako se primenjuje preventivno. Kada je reč o zaštiti od pepelnice, stručnjaci kompanije Galenika-Fitofarmacija izdvojili su još i 2 preparata iz grupe triazola, Akord i Sekvencu i naravno proizvod na bazi sumpora, Kosavet DF.

Župska berba svake godine okupi i po nekoliko stotina hiljada gostiju iz raznih krajeva sveta, koji dođu da učestvuju u berbi grožđa i degustaciji mladog vina.

Sumpor je svakako jedan od nezamenljivih preparata za zaštitu od pepelnice, a on vrlo efikasno deluje i na eriofidne grinje”, kaže gospodin Ilak.

“U delu akaricida i insekticida izdvojio bih naravno Abastate, sa aktivnom materijom Abamektin, koji je jedini ovakav registrovan preparat na tržištu. Na kraju, pomenuo bih i Elisu za suzbijanje cikade i Fobos, koji može da se primeni za zaštitu od moljaca.“

Stručnjaci kompanije Galenika-Fitofarmacija posetiocima su pokazali i na koji način je najbolje primeniti pomenute preparate, ali i herbicide poput Glifola i Kabukija i novijih ruskih proizvoda Epin Extra i Cirkon.

Ostatak dana na imanju Svetog Trifuna protekao je u druženju i razmeni iskustava, ali i u pravljenju planova za Župsku berbu, najvažniju manifestaciju u ovom delu naše zemlje, Na njoj se, već više od 50 godina, okupi i po nekoliko stotina hiljada gostiju iz raznih krajeva sveta, koji dođu da učestvuju u berbi grožđa i degustaciji mladog vina. Zato, ukoliko još niste posetili srpsku prestonicu vina, septembar mesec je idealno vreme za to. Vidimo se kod fontane vina.

Sagovornici:
Darko Muminović, rukovodilac stručne službe, Galenika-Fitofarmacija
Brankica Trifunović Tišma, direktor sektora prodaje i primene, Galenika-Fitofarmacija
Sreten Ilak, Galenika-Fitofarmacija

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica