Zova – glavna zvezda otkupa divljih plodova

Zova – glavna zvezda otkupa divljih plodova

Doba je godine kada berba cveta zove već prolazi. Ovogodišnje stanje na tržištu je povoljno, kako za berače, tako i za otkupljivače i prerađivače. Naravno, sve ovo ne prolazi bez problema. Po rečima stručnjaka, bar trećina potencijalnog prinosa cveta, a kasnije i ploda za narednu godinu se uništi sečom grana stabala zove tokom berbe.

Zova - © Agromedia

Zova je u narodnoj medicini poznata dugo vremena. Cvet zove se koristi kod groznice, sinusitisa, stimuliše rad znojnih žlezda (u kombinaciji sa lipom) čime se snižava telesna temperatura. U kombinaciji sa sapunjačom i kantarionom koristi se protiv virusa (herpes simpleks, virusa tipa A i B, virus gripa). Od cvetova zove priprema se čaj i sok.

Zaštitite krompir cvetovima zove

Takođe, zova u poslednjih dvadesetak godina je zastupljena i kao jedna od glavnih divljih kultura u otkupu. Za otkup se beru isključivo cvetovi zove u punoj zrelosti, i isporučuju se u džakovima. Otkupna cena zove direktno na otkupnom mestu bila je 80 dinara, dok je u pojedinim trenucima skakala i do 100 dinara, čime su bili zadovoljni i berači i otkupljivači, jedni cenom, drugi kvalitetom i količinom.

Zova - © Agromedia

Iako su preporuke da se, poput ostalih šumskih plodova (šumska jagoda, divlja kupina, borovnica) i cvet zove bere ručno, a sve u cilju očuvanja potencijala stabala za naredni period, nailazi se na problem sa nesavesnim beračima, koji testerama i sekirama seku grane, a sve u cilju lakšeg branja. Iako je takvo branje lakše, za sobom berač ostavlja ogoljeno stablo kome treba i nekoliko godina da se koliko-toliko povrati u normalu. Slične se situacije dešavaju i u berbi drugog šumskog voća, kada se uništava potencijalni rod, te je, na primer, za borovnicu upotreba grebena u berbi zabranjena.

Jedna od interesantnijih upotreba zove je u spravljanju soka. Postupak se sastoji u tome da se cvetovi potope u vodu i odstoje nekoliko dana, ta masa se procedi i kasnije, kada zova sazri, bobice se oberu, izmuljaju i tim sokom se oboji prethodni ekstrakt cveta zove. Time se iz dve faze dobija kompletniji proizvod, to jest radi se kompletna ekstrakcija cveta, a kasnije i ploda zove.


Autor: D.Č. 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica