Želite da gajite kantarion? Saznajte kako

Želite da gajite kantarion? Saznajte kako

Kantarion u polju - © Pixabay

Kantarion je višegodišnja zeljasta biljka, visoka od 50 do 100 centimetara. Ima čvrstu, uglastu, razgranatu i uspravnu stabljiku. Listovi su sedeći, protkani mnoštvom providnih tačkica. To su žlezde napunjene eteričnim uljem tako da list izgleda izbušen. Cvetovi se nalaze na vrhu stabljike i žute su boje. Žuti cvetovi, od po pet latica, s donje strane imaju crne tačke.

Uslovi za gajenje kantariona

Kantarion je višegodišnja biljka i ne uvodi se u klasični plodored, ali je neophodno paziti nakon kojih kultura se može saditi. Najbolje je da predusevi budu vrste koje ostavljaju zemljište bez korova. Značajnija pojava korova u prvoj godini može predstavljati smetnju za uspešno zasnivanje zasada.

Kantarion ostaje na istoj parceli više godina, tako da bi obradu zemljišta trebalo obaviti što dublje. Oranje je na dubini 30‐40 centimetara, a zatim treba uraditi tanjiranje i finu pripremu zemljišta.

Zemljište treba da bude pripremljeno za jesenju sadnju. Najbolje podnosi stajnjak koji se stavlja pri pripremi zemljišta u količini od 30 do 50 tona po hektaru, a mineralna đubriva se stavljaju neposredno pred sadnju.

Može da se gaji na skoro svim tipovima zemljišta osim na vlažnim i močvarnim. Ima velike zahteve za toplotom, pa bi ga zbog toga trebalo gajiti na osunčanim i prozračnim parcelama.

Branje kantariona

Branje kantariona obavlja se u dva navrata i to košenjem, a stari ostaci stabljika se odstranjuju. To bi trebalo činiti nakon svakog košenja kako bi se novi nadzemni izdanci mogli normalno razvijati.

Nakon prvog košenja obavezno je navodnjavanje, koje pomaže bržem razvoju mladih stabljika. Biljke za prvo košenje sazrevaju još u julu, a za drugo u avgustu i to za 35‐50 dana.

Jako je bitno napomenuti da kantarion lako oboljeva od ‚‚bolesti uvenuća“, koja može biti takvog intenziteta da potpuno ugrozi gajenje. Manje količine kantariona mogu se sušiti prirodnim putem na tamnom i promajnom mestu u sloju koji ne sme biti deblji od 10 centimetara.

Sušenje u sušarama se obavlja na temperaturi od 50°C. Osušene biljke moraju sačuvati prirodnu boju i karakterističan miris. Od 4 do 5 kilograma svežih biljaka dobija se 1 kilogram suve mase.


Eterično ulje od kantariona deluje protiv crevnih parazita - © Pixabay

Pakovanje kantariona

Sakupljaju se list, cvet, pupoljci i seme kantariona. Beru se uglavnom gornji vrhovi biljke u dužini 15‐20 centimetara da bi se mogli vezati u snopiće i sušiti u hladovini.

Osušenu biljku rukama izmrviti i spakovati u hermetički zatvorenu ambalažu od višeslojnog papira, kartona, drvene kutije obložene kuhinjskim papirom, u limenim i staklenim posudama. Od pupoljaka kantariona dobija se ulje koje se pakuje u staklene posude.


Lekovita svojstva kantariona

Kantarion se koristi za lečenje sluzavosti pluća, grčeva u stomaku i želucu, zgrušavanje krvi, bolesti bubrega, jetre i mokraćnog sistema. Preporučuje se i kod problema sa urinarnim traktom. Pomešan sa drugim lekovitim biljkama odlično je sredstvo za lečenje kašlja i astme.
Kantarion ima lekovita svojstva i lak je za gajenje - © Pixabay

Kantarion se u narodu upotrebljava za lečenje posekotina, opekotina, hemoroida, za zarastanje rana, ali i kao prirodni antiseptik, protiv bolova u jetri, želucu i tako dalje.


Čaj od kantariona pije se više puta na dan za mnogobrojne upale unutrašnjih organa. Ulje ove biljke koristi se za mazanje rana, posekotina, opekotina i drugih povreda.

Eterično ulje od kantariona deluje protiv crevnih parazita. Fenolska jedinjenja koja se nalaze u kantarionu imaju izraženu antibakterijsku moć. Kantarion je dobar za lečenje umerene i blage depresije. Dosta se koristi i u kozmetičkoj industriji.

Autor: Viktor Bijelić

Tekst je originalno objavljen u magazinu Agro Planeta

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica