Želeo je da oživi i unapredi porodični recept: Danas uspešno pravi sirupe od lekovitog bilja

Želeo je da oživi i unapredi porodični recept: Danas uspešno pravi sirupe od lekovitog bilja

Uzgoj lekovitog bilja i njegova prerada i dalje nisu zastupljeni u našoj zemlji u velikoj meri, uprkos svim moćima istog u prevenciji različitih oboljenja. Najčešće se ono može videti osušeno i plasirano u formi čajeva, ali jedan Vojvođanin je odlučio da spoji porodičan recept koji se prenosio generacijama i svoj preduzetnički duh i napravi različite sirupe od lekovitog bilja.

Dejan Trivunović na sajmuFoto:Dejan Trivunović

Koristi matičnjak, nanu, korpivu i druge biljke

Dejan Trivunović je počeo da pravi i prodaje sirupe 2017. godine, a godinu ranije je radio analize, tražio idealan odnos lekovitih biljaka i ostalih sirovina.

„Ideja je nastala slučajno kada sam probao biljni sirup koji je napravila moja tašta, a ona je recept za isti nasledila od svoje majke. Ja sam ga unapredio izbacivši konzervans, svi sirupi su pasterizovani kako bi na taj način bili konkurentniji na tržištu. Od izvornog recepta napravili smo 150 varijacija od kojih smo izabrali odgovarajuću“, rekao je sagovornik našeg portala.

Trenutno ovaj dvadesetdevetogodišnjak pravi sirupe od matičnjaka, nane, koprive, kamilice, zove, a nedavno je krenuo sa proizvodnjom sirupa od hibiskusa. Danas, četiri godine kasnije, prodaje 2000 litara na godišnjem nivou i nosilac je oznake brenda Bačke.

Naplata robe je najveći problem malih proizvođača

Svoje sirovine nabavljaju od malih proizvođača koji se bave uzgojem lekovitog bilja po načelima organske proizvodnje. Lekovito bilje koje upotrebljavaju u izradi svojih sirupa se uzgaja na imanju u Bavaništu. Sirupi koje prave se razblažuju sa vodom u razmeri 1:4 ili 1:5, odnosno po ukusu onih koji ih koriste. Prave se tako što lekovite biljke odstoje u vodi i ekstrakuju sva blagotvorna svojstva koja imaju.

Na pitanje koji je njegov recept za uspeh kao malog proizvođača, naš sagovornik, inače diplomirani inženjer menadžmenta, kaže da je to polazna ljubav, želja za radom i postojanje motiva da se bude što uspešniji.

Kada je u pitanju najveći problem sa kojim se susreću mali proizvođači on ističe da je to svakako naplata robe. Naime, kako kaže, postoji ustaljena navika da se gotovi proizvodi daju velikim kupcima na odloženo plaćanje, retko ko plaća avansno.


Lekovita svojstva biljaka

Ukoliko niste znali u čemu se sve ogledaju lekovita svojstva matičnjaka, nane, koprive, kamilice i zove saznajte u nastavku.

Matičnjak

Smiruje nervozu i napetost, eliminiše poremećaje sna i blagotvorno utiče na anksioznost. Potpomaže u lečenju čestih migrena, ali i simptoma koji se javljaju kod organa za varenje kao što su nadimanje i dijareja, a utiče i na smanjenje mučnine. Ženama koje imaju problem sa menstrualnim grčevima se preporučuje korišćenje ove biljke.

Nana

Biljka nana pozitivno utiče na redukovanje stomačnih grčeva i nadutosti, a potpomaže i kod lošeg varenja. Ima blagotvorno dejstvo za kožu pa pomaže kod uboda insekata, svraba, opekotina od sunca, različitih iritacija. Takođe umiruje bolove kod reume, a potpomaže i u ublažavanju upornog kašlja. Dobro je poznato njeno pozitivno dejstvo na bolove u grlu i na otčepljenje nosa.


NanaFoto:Agromedia

Kopriva

Kopriva pospešuje ubrzavanje izlučivanja tečnosti iz organizma čime se utiče na regulaciju krvog pritiska. Smiruje preobilna krvarenja i prečišćava krv. Zbog visokog sadržaja gvožđa pomaže onima sa anemijom, ali i smanjuje svima dobro poznatu prolećnu iscrpljenost. Čisti organizam od toksina.


Kamilica

Ovo je jedna od najpoznatijih lekovitih biljaka. Čaj od ove biljke se koristi za ispiranje usne duplje i ždrela. Vezuje se najčešće za ublažavanje prehlada i iritirajućeg kašlja, a mnogi ga upotrebljavaju pred spavanje kako bi sebi obezbedili lak san. Pomaže i kod problema digestivnog trakta, kod nadutosti i stomačnih grčeva, a kamilica je našla primenu i u kozmetičkoj industriji jer smanjuje osipe, akne, smiruje blaže opekotine.

Zova

Zova deluje blagotvorno na zatvor i grčeve, smiruje uporan, suv, iritirajući kašalj, kijavicu i upalu disajnih puteva. Ova biljka ima moć detoksikacije, podstiče lučenje mokraće.

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica