Zašto cveće miriše?

Zašto cveće miriše?

Osim toga što privlače lepotom – zumbuli, ljubičice, jorgovani, ruže, noćna frajla i jasmin – imaju i vrlo opojan miris koji pozitivno utiče na telo i duh. Prijatni cvetni mirisi su povezani sa emocijama, podižu energiju i raspoloženje, primenjuju se u aromaterapiji, deluju antidepresivno i antistresno, snižavaju adrenalin i pojačavaju memoriju.

Ruža © Pixabay

 

Miris aktivira limbički sistem, tj emocionalne centre u mozgu, putem receptora u nosu, a informacija koju nosi miris direktno odlazi u mozak. Tako etarska ulja svojim mirisom deluju direktno na čovekovo raspoloženje i emocije.

Miris cveća potiče od etarskih ulja koje luče posebne žlezde u dnu latica. Svaka vrsta cvetnica ima posebnu kombinaciju više etarskih ulja i jedinstven miris. Ove hemijske supstance su signal oprašivačima da im je biljka spremila sladak nektar kao nagradu za oprašivanje.

Pčele imaju uslovni refleks miris–nektar. Kada je vreme toplo, lakoisparljiva etarska ulja isparavaju i šire se na veliku daljinu, kako bi privukle što veći broj oprašivača, a velika prostorna udaljenost povećava mogućnost mešanja gena u daljem srodstvu, tj. izbegavanja uparivanja štetnih recesivnih gena.

 

 Oprašivanje © Pixabay


 

Najčešći sastojak mirisa je metilbenzoat. Posle uspešne oplodnje, cvet luči hormon etilen, koji zaustavlja sintezu metilbenzoata i nektara, oprašivači više ne posećuju taj cvet i čuvaju energiju za posetu drugim neoplođenim cvetovima.

Ali, koliko god mi veličali lepotu cveta i opojnost mirisa, njihova uloga u borbi za opstanak vrste je vrlo prozaična i surova. Primamljivanje oprašivača je uslov za opstanak i produženje vrste. Neke vrste biljaka svojim mirisima privlače vrlo raznolike oprašivače, dok su druge usko specijalizovane za jednu vrstu.


Cvetovi koji privlače pčele i leptire imaju vrlo prijatan miris. One cvetnice koje privlače muve nemaju nektar, ali imaju neprijatan miris trulog mesa, što je ustvari obmana, jer muve misle da će naći hranu.

 


Orhideja © Pixabay

 

Najveći obmanjivači su orhideje. Naime, one imaju veoma prijatan miris i vrlo lep ili primamljiv cvet – npr. vrste Ophris, ali nemaju nektar. Sa druge strane, povezanost cvetnica i oprašivača možemo da smatramo čak i simbiozom, zato što im opstanak bukvalno zavisi od postojanja onog drugog.

Etarska ulja su male molekulske mase i mogu da se rašire vazdušnim strujanjem na udaljenost od 1000-1200 metara. U zagađenoj okolini velikih gradova ili industrijskih centara ovi mirisi mogu da se rasprostru samo do 200-300 metara, pa se dobija utisak da cveće gubi miris.

Kako negovati cveće kada ste na odmoru

Tako se prekida ciklus cvet-insekt, insekti tragaju i ne dobijaju dovoljno hrane, a kod biljaka nema dovoljno oprašivanja. U takvim regionima dolazi do velikog smanjenja broja pčela zbog manjka hrane i pored nepromenjenog broja biljaka iz godine u godinu.

Autor: Dragomir Radić, PSSS Smederevo

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica