Vrt ko bombona – Divne biljke za egzotičnu gradsku baštu

Vrt ko bombona – Divne biljke za egzotičnu gradsku baštu

U centru grada je moguće napraviti egzotičan vrt primamljivog kolorita, pomoću dobre kombinacije različitih biljnih vrsta.

Povešćemo računa o uklapanju biljaka različitih boja i to će ovoga puta biti „naša mera za lepo“. A da bi uz to bilo i egzotično, predložićemo vrste koje se gaje na Orijentu ili Mediteranu. Sve u svemu, reč je o jednoj specifičnoj kombinaciji.

Da bi se postigla egzotičnost, potrebno je i da ima posebne odlike. Najpre, vrt treba da bude zaštićen. Bilo bi dobro da ima zaštitnu ogradu. To može biti zidani zid, ili prava živa ograda. Ovo je važan uslov da stvorimo adekvatan mikroklimat.

Ovakvi uslovi potpomažu i u hladnim i u toplim razdobljima. Recimo, zaklon će zaštititi biljke od prevelike izloženosti vetru ili pretoplom letnjem vazduhu. To će sprečiti da vrste gajene u toplijim krajevima stradaju od hladnog vazduha.

Važno je i da vrt bude dobro zalivan. Biljke će se lepo razviti, a samim tim i izraziti svoju punu lepotu.

Jedno od pitanja je da li biljke gajiti na čistoj otvorenoj zemlji, ili oko njih oformiti travu. Ponekad nije jednostavno napraviti jasnu granicu, ili kontrolu. Jedan od dobrih postupaka je malčiranje nekim od organskih materijala, kako bi se dobila pokrivka zemlje. To može biti šljunak, pošto je kamen izuzetno estetski primamljiv oku.

Pogotovo kada se ostvari kontrast u odnosu na biljke, ili travnjak.

Šljunak je dobrodošao u normalnoj meri

Šljunak treba psotaviti u normalnim količinama. Ne treba pretrpati vrt šljunkom, pa da vrt izgleda monotono, nepopunjeno.


Pored šljunka možete dodati i oblutke, koji mogu biti u beloj, oker, bež i drugim bojama. Rizle su isto dobro rešenje, veličina nekoliko centimetara.

Drugi korak je da vrt opremite dobrim osvetljenjem ili nekim drugim mobilijarem, kao što su posude, saksije, klupe i drugo. Kada ih ukombinujete, obratite pažnju da su u skladu sa pristojno poređanim biljkama. Pojedine od ovih elemenata postavite tako da izgledaju nestandardno i da daju poseban pečat vrtu. Poigrajte se, pustite mašti na volju!

Sada vam predstavljamo biljke koje mogu da budu odlične za vaš vrt.


Fascinantna biljka – Bambus

Naš prvi predlog je bambus. Preneli smo je iz Azije i ona se dobro odomaćila na našim područjima. Ova višegodišnja biljka raste i preko 20 metara u visinu. U našim uslovima ne naraste toliko, ali dostigne pristojnu visinu.


Ima jak i dobro razgranat korenov sistem i raste vrlo brzo. Pošto može da se širi, u početku je važno odabrati bar jedan kvadratni metar gde će biti posađena.

Zahteva kvalitetnu zemlju, predlog je da se za sadnju koristi treset. Važno je i dobro je zalivati i orezivati. Bambus se specifično orezuje.

Ne postoji klasičan metod, pošto je poznat po glatkom stablu. Ako želimo da to stablo bude vidljivo, može se očistiti od grančica sa listovima, a da se listovi ostave u gornjem delu. Da se biljka ne bi oštetila voditi računa da se ne oreže više od trećine biljke.

Prihranite ga kvalitetnim đubrivima.

A da je bambus biljka o kojoj ozbiljno treba razmisliti ako nije deo vašeg vrta govori i sledeći podatak. Bambus ispušta 35% više kiseonika u odnosu na istu lisnu masu bilo kog drugog drveta. Bambus i te kako vodi računa o vazduhu koji dišemo.

Krošnja u obliku kišobrana – Svileno drvo

Predlog koji takođe dolazi iz toplijih krajeva je Svileno drvo. Glatke kore koja opstaje i posle više godina, lepo povijenih grana i perasto podeljenih listova, biće odlična dekoracija u vrtu. Tokom leta oformi obilje cvetova.

Izdrži u raznim uslovima, otporna je na zimske uslove iako dolazi sa Mediterana.

Ne zaboravite biljke u posudama

Predlažemo i cikas palmu, biljku koja po formi nalikuje palmi. Može se gajiti u posudi i kombinovati sa drugim vrtnim biljkama. Raste sporo i traži dobru izloženost svetlu.

Da bi poprimila formu palme treba je podrezivati sa donje strane, nikako pri vrhu.

Ne voli vodu, pa je važno da posuda ima dobar drenažni sistem. Ne zaboravite da biljka pokazuje bledu boju kada je došla u dodir sa vlagom. „Masna“ tamnozelena boja listova pokazuje da je dobro gajena.

Zašto predlažemo baš cikas palmu? Zato što je odlična za kombinovanje u alpinetumu. Pomešana sa različitim vrstama kamenova biće prava „poslastica“ posetiocima vrta. Može stajati na glavnoj poziciji, a i u kombinaciji sa drugim biljnim vrstama.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica