Saveti za OREZIVANJE RUŽA – 8 trikova za uspešnu rezidbu!

Saveti za OREZIVANJE RUŽA – 8 trikova za uspešnu rezidbu!

Za biljke kao što su ruže, kako bi zdravo napredovale, potrebno je uraditi orezivanje ruža, tako da biljka može da se grana i cveta. Orezivanje ruža podrazumeva uklanjanje grana i cveća 3 puta godišnje, kako bi održali čistu biljku. U nastavku teksta otkrivamo vam kako da orezujete ruže stablašice i penjačice u proleće, jesen i tokom leta.

Ruže su zimzeleni žbunovi koji u našim umereno kontinentalnim uslovima, usled zime, odbacuju listove. Prezimljavaju bez većih problema, čak i kada se temperatura spusti preko desetak stepeni ispod nule. Ponekad se desi da dođe do promrzavanja vrhova ili većeg dela biljke, ali po pravilu biljka se regeneriše i nastavi vegetaciju u narednoj sezoni.

Orezivanje ruža 3 puta godišnje

Prolećna rezidba ruže

Prolećna reziba ruža vrši se u februaru, kada je potrebno odrezati sve izbojke na visinu od desetak centimetara, vodeći računa o tome da postoje bar dva-tri zdrava pupoljka koji će dati nove grane.

Orezivanje ruža preko leta

Letnja rezidba, od maja do septembra predstavlja orezivanje precvetalih grana, ali ne samo sa cvetnom drškom, već zavisno od veličine biljke, potrebno je skratiti granu bez cveta desetak ili više centimetara, a kod izrazito bujnih sorti povijuša i jakih čajevki nekada i ceo metar.

Rezidba ruže u jesen

Jesenja rezidba se obavlja tokom novembra, odmah nakon prvih mrazeva, i predstavlja samo delimično uklanjanje grana ruže. To znači da je potrebno odrezati velike, povijene ili oštećene grane, koje bi se možda zbog snega polomile. Nekada je potrebno samo korektivno odrezati delove biljke da bi joj se moglo prići radi jesenjeg riljanja ili okopavanja, kao i da bi se biljka mogla kvalitetno i obilno zagrnuti zemljom ili kompostom.

rezidba ruže

 

Pored zagrtanja, potrebno je posuti oko svake ruže jednu šaku mineralnog đubriva formulacije NPK 8-16-24 i blago prekopati. Ako vremenski uslovi dozvole, potrebno je odabrati lepe i suve dane i poprskati ružu zaštitnim sredstvom na bazi bakar-oksihlorida, koji sprečava pojavu crne pegavosti listova početkom godine.


Rezidba ruže penjačice (puzavice)

Pri orezivanju ruža, prvo uklonite bolesne ili suve grane. Nakon što orežete neželjene grane, udaljite se od ruže, kako biste mogli videti kakvu će strukturu formirati grane iduće vegetacione sezone. Pre samog rezanja, zamislite plan kako bi ruže postigle željeni izgled. Ostavite snažne i zdrave grane, a mlađe grane pokušajte što bolje uklopiti u celu zamisao. Proces rasta variraće zavisno od vrste podrške.

Kako pravilno orezati trešnju

Nakon što ste zamislili konačni izgled, orežite sve neželjene grane. Najstarije grane mogu se odrezati u nivou zemljišta, da bi se podstakao novi rast. Pripazite na pupoljke i režite iznad onih koji su usmereni prema željenom smeru. Uklonite sve slabe i tanke grane. Povežite grane uz podršku, ostavljajući dovoljno prostora da bi se upotpunio prazan prostor. Odrežite bočne grane, ostavljajući samo tri do šetiri pupoljka. Ako primetite da je ruža zagušena, nepotrebne grane orežite, kako bi se omogućio novi rast. Uklonite preostalo lišće kao meru protiv mogućeg razvoja bolesti.


Kako orezati ružu stablašicu?

Orezivanje ruža stablašica zavisi od toga koja je vrsta ruže kalemljena na stablo. Kod kuglastih stablašica već u prvoj godini počinjete sa orezivanjem. Precvetale cvetove tokom sezone redovno uklanjajte. Da sneg ne bi polomio stablo, u jesen se kuglaste forme orezuju kao čajevke. U proleće se uklanjaju oštećene, izmrzle, osušene grane i grane koje se razvijaju prema sredini bokora. Glavne mladice se skraćuju na 20 do 25 cm, a bočne za trećinu. Mladice iz te sezone ne bi trebalo orezivati. Grane skratite na pola. U toku leta odstranjuju se precvetali cvetovi, ispod vršnih listova. Nakon nekoliko godina počinje se sa podmlađivanjem i uklanjanjem starih grana.

8 koraka za orezivanje ruža

  1. Uklonite sve preostale listove. Ovo vam omogućava da vidite strukturu grma i jasno vidite sve stabljike. Ovaj korak takođe uklanja sve štetočine ili bolesti koje su se možda skrivale tokom zime u lišću.
  2. Počnite sa mrtvim drvetom. Kako znaš da je drvo mrtvo? Zarežite ga – smeđe drvo je mrtvo, zeleno je živo. Odrežite  mrtvo drvo nazad do osnove.
  3. Eliminišite grane koje se ukršaju. Uklonite grane koje se ukrštaju i koje mogu uzrokovati štetu i podstaći bolest. Cilj je imati grane koje sežu prema gore sa otvorenom strukturom u obliku vaze.
  4. Uklonite sve tanke i slabe izrasline. Osnovno pravilo je da uklonite sve tanje od olovke.
  5.  Obrežite stabljike. Nove stabljike rastu u pravcu pupoljka i cilj je da ih podstaknemo da rastu prema spolja, a ne prema unutra. Napravite rezove pod uglom od 45 stepeni nagnuto od pupoljaka, omogućavajući da voda otiče.
  6. Zaštitite posečena stabla. Zaštita sveže posečenog stabla je obavezna, jer su ona pogodna za stvaranje bolesti i napade štetočina.
  7.  Čišćenje. Nakon rezidbe, obavezno očistite sve oko sebe.Listove i posečene grane treba odložiti jer u njima mogu biti štetočine.
  8. Nahranite svoje ruže. Ružama je potrebna pravilna ishrana, pa ih hranite dugotrajnim đubrivom.

Naš stručni savetnik, diplomirani inženjer Vladimir Milutinović savetuje da su radovi oko i orezivanje ruža obavezni 3 puta godišnje, kao i tokom leta, ali i pred početak zime i pojave prvih snegova!


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica