SADA je pravo vreme za orezivanje ruža! Evo kako to da uradite!

SADA je pravo vreme za orezivanje ruža! Evo kako to da uradite!

Naš stručni savetnik, diplomirani inženjer Vladimir Milutinović, savetuje vas kako i kada da orezujete ruže i koji su radovi oko ruža obavezni 3 puta godišnje, kao i tokom leta, ali i pred početak zime i pojave prvih snegova!

 ruže - @Agromedia


Ruže
su zimzeleni žbunovi koji u našim umereno kontinentalnim uslovima, usled zime, odbacuju listove. Prezimljavaju bez većih problema, čak i kada se temperatura spusti preko desetak stepeni ispod nule. Ponekad se desi da dođe do promrzavanja vrhova ili većeg dela biljke, ali po pravilu biljka se regeneriše i nastavi vegetaciju u narednoj sezoni.
 

Radovi koji se obavljaju oko održavanja ruža svode se na 5 važnih koraka:

  • nekoliko okopavanja tokom godine,
  • redovno zalivanje, pogotovo u toplijem delu sezone,
  • zaštitu biljke pesticidima od štetočina i bolesti,
  • prihranu organskim i mineralnim đubrivima i, naravno,
  • pravilno orezivanje.

Ruže se orezuju 3 puta tokom godine.

  1. Prolećna rezidba ruža vrši se u februaru, kada je potrebno odrezati sve izbojke na visinu od desetak centimetara, vodeći računa o tome da postoje bar dva-tri zdrava pupoljka koji će dati nove grane.
  2. Letnja rezidba, od maja do septembra predstavlja orezivanje precvetalih grana, ali ne samo sa cvetnom drškom, već zavisno od veličine biljke, potrebno je skratiti granu bez cveta desetak ili više centimetara, a kod izrazito bujnih sorti povijuša i jakih čajevki nekada i ceo metar.
  3. Jesenja rezidba se obavlja tokom novembra, odmah nakon prvih mrazeva, i predstavlja samo delimično uklanjanje grana ruže. To znači da je potrebno odrezati velike, povijene ili oštećene grane, koje bi se možda zbog snega polomile. Nekada je potrebno samo korektivno odrezati delove biljke da bi joj se moglo prići radi jesenjeg riljanja ili okopavanja, kao i da bi se biljka mogla kvalitetno i obilno zagrnuti zemljom ili kompostom. Pored zagrtanja, potrebno je posuti oko svake ruže jednu šaku mineralnog đubriva formulacije NPK 8-16-24 i blago prekopati. Ako vremenski uslovi dozvole, potrebno je odabrati lepe i suve dane i poprskati ružu zaštitnim sredstvom na bazi bakar-oksihlorida, koji sprečava pojavu crne pegavosti listova početkom godine.

Pratite nas

PODELITE VEST

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

Izdvajamo

Prethodna
Sledeći

Povezane vesti

Najčitanije vesti

×

Prijavite se na newsletter

Saznajte prvi sve aktuelnosti