Svet poljoprivrede Prodavnica

Uz ovih 7 SVEŽIH začina svako jelo će vam biti VRHUNSKO

Kada spremimo ručak svi želimo da vidimo zadovoljstvo na licima porodice ili prijatelja ali i da čujemo pohvale. Upotrebom ovih svežih začina, osim što ćete pružiti zdraviji obrok, podići ćete ukus jela sa nivoa dobrog na vrhunski. 

Kraljevi ukusa: Koristite ove SVEŽE začine i svako jelo će vam biti VRHUNSKO - © Pixabay

Šta god da kuvate, kakav god ručak ili večeru da spremate, sveži začini će poboljšati ukus i obogatiti jelo svojim izvanrednim aromama. Ponekad, kada tražite samo suptilan efekat, dovoljno je da stavite mrvicu svežeg začina kako biste dobili potpuno drugačiji ukus hrane. Saznajte koji su to sveži začini koje biste trebali da imate u kući i kako što duže da zadržite njihovu svežinu.

Bosiljak

Bosiljak je jedan od najvažnijih kulinarskih biljaka. Koristi se u umacima, sendvičima, čorbama i salatama, a njegov vrhunski spoj sa paradajzom u salati nadaleko je poznat. Italijani prosto obožavaju bosiljak, a neizostavni je sastojak čuvene salate sa ostrva Kapri – Insalata Capreze koja se pravi od paradajza, mocarele, bosiljka i maslinovog ulja. Ukoliko želite da ga mešate sa drugim začinima, treba znati da se bosiljak odlično slaže sa žalfijom i ruzmarinom.

Kraljevi ukusa: Koristite ove SVEŽE začine i svako jelo će vam biti VRHUNSKO - © Pixabay

Bosiljak možete sami da uzgajate na terasi, u saksiji ili u bašti. Za ličnu upotrebu vam nije potrebno mnogo, a predlažemo da pročitate članak kako da gajenje bosiljka na njivi i u saksiji bude lako.

Nana (menta)

Iako se često koristi za ukrašavanje desertnih tanjira, upotreba nane u kulinarstvu je svestrana. Ona se može koristiti, kako u slatkim, tako i slanim jelima. U Sredozemlju se koristi uz jagnjetinu, a čest je začin voćnim i povrtarskim salatama. Možete je dodati u mnoga jela, a lepo se slaže sa jagnjetinom, graškom, šargarepom. Možete je dodati na sladoled, napraviti čaj, dodati u džem ili napraviti popularni koktel mohito, čija je osnova nana.

Ruzmarin

Na latinskom, ruzmarin znači „morska rosa“ – što je prikladan naziv s obzirom da potiče sa Mediterana. Ruzmarin je jedna od najčešće korišćenih začinskih biljaka (pored bosiljka). Njegovi igličasti listovi imaju izražen ukus limuna i bora, koji se dobro uklapa sa pečenim jagnjetom, lukom i maslinovim uljem. Ruzmarin je takođe lep dodatak sosu od paradajza, pici i svinjetini.

Kraljevi ukusa: Koristite ove SVEŽE začine i svako jelo će vam biti VRHUNSKO - © Pixabay

S obzirom na to da je njegov ukus dosta jak, pogotovo kada je u svežem stanju, preporuka je da ga ne koristite u većoj količini. Ruzmarin čini jela ukusnijim i odbija komarce – gajite ga u vašoj bašti!

Origano

Samonikli origano raste u planinama Italije i Grčke; njegovo grčko ime znači „radost planine“. Grci vole origano u salati, dok Italijani obožavaju da začine picu što smo i mi preuzeli. Pored toga, origano je odličan začin za soseve od paradajza. Seckani origano će učiniti čudo sa jelima od živine, divljači ili morskih plodova i kada želite da svom jelu date osvežavajući duh Grčke ili Italije.

Timijan ili Majčina dušica

Timijan je nesumljivo jedna od najvažnijih biljaka evropske kuhinje. Profesionalni kuvari ga obožavaju jer se jako lepo slaže sa ostalim začinskim biljem, a posebno sa ruzmarinom, peršunom, žalfijom i origanom. Njegova aroma je dobrodošla kod svinjetine, jagnjetine, patke ili guske. Nezaobilazan je sastojak kobasica, a odličan je za pečenja. Pošto su listovi mali, često ih nije potrebno usitniti.

Saveti za gajenje začinskog bilja u saksijama

Peršun

Ni jedna kuhinja ne sme biti bez peršuna jer može da se stavi bukvalno u svako jelo koje spremate. Zato što ima blagi ukus on dozvoljava da se jači ukusi drugih začina probiju i na taj način se aroma jela dodatno zaokružuje.

Kraljevi ukusa: Koristite ove SVEŽE začine i svako jelo će vam biti VRHUNSKO - © Pixabay

Peršun se stavlja u supe, čorbe, na jagnjetinu, odreske na žaru, ribu, piletinu i povrće. Najidealnija kombinacija je mešavina seckanog peršuna i belog luka. Ako tome dodate malo limuna ili pomorandže dobićete mešavinu koja se koristi u Milanskim kuhinjama.

Mirođija

Kod nas u narodu postoji izreka „u svakoj čorbi mirođija“. I nije za džabe jer je ovaj začin nezamenljiv u kuhinji. Mirođija ima veoma intezivan ukus i pomalo slatkast miris. Uspešno su je gajili stari Jevreji, Rimljani i Arapi, a u kulinarstvu se koriste listovi i stabljika.

Kraljevi ukusa: Koristite ove SVEŽE začine i svako jelo će vam biti VRHUNSKO - © Pixabay

Mirođiju možete da stavljate u čorbe, soseve, a odlična je kao deo marinade za sva mesa. Mirođija se čak može koristiti i kao prirodan konzervans za turšiju. Zato preporučujemo da pročitate kako da gajite mirođiju u bašti i u saksiji.

Kako da očuvate svežinu začina?

Bez obzira da li ste kupili sveže začine na pijaci ili ste ih sami uzgajali pa isekli, postoji nekoliko načina da očuvate njihovu svežinu.

Kraljevi ukusa: Koristite ove SVEŽE začine i svako jelo će vam biti VRHUNSKO - © Pixabay

  • Prvi način je da umotate sveže začinsko bilje u vlažan papir, a zatim ga stavite u plastičnu kesu sa patent zatvaračem i smestite u frižider. Tako mogu da stoje do 5 dana.
  • Druga opcija je da stavite začinsko bilje u teglu sa vodom i da sve to stavite u veću plastičnu kesu sa patent zatvaračem. Vodu treba da menjate svaki dan ali većina biljaka može da održi svežinu do 7 dana.
  • Biljke možete i da blanširate, a to znači da biljke stavite u ključalu vodu 10-30 sekundi i izvadite. Zatim ih potopite u hladnu vodu i ocedite. Na ovaj način će zadržati boju, neće pocrneti, ali ublažiće se njihove arome. Zato je preporuka da se blanširaju samo začinske biljke koje imaju jaču aromu.
  • Još jedan način čuvanja svežeg začinskog bilja je da ga iseckate i potopite u prethodno istopljen puter i da sve to nalijete u modlu za led i stavite u zamrzivač. Tako ćete uvek imati sveže začine koje možete odmah da spremate.

Komentari