Grmolika princeza vrtova: Kako se gaji spirea ili suručica?

Grmolika princeza vrtova: Kako se gaji spirea ili suručica?

Kako se gaji spirea: Grmolika princeza vrtova - © Pixabay

Spirea je listopadna žbunasta biljka koja je vrlo zahvalna za uzgoj, a svojim prelepim višesezonskim cvetovima i blistavim lišćem daje predivnu strukturu vrtovima i pejzažima.

Spirea spada u rod drvenastih žbunastih biljaka iz prodice ruža. Izvorno potiče iz umerene zone severne hemisfere, a najveća raznolikost vrsta nalazi se u istočnoj Kini.

Svojim dugotrajnim vremenom cvetanja, finom teksturom lišča i promenljivim veličinama, ove biljke su pogodne za bilo koji krajolik.

Mali cvetovi rastu u grupacijama, odnosno grozdovima ili cevastim formama u bojama od crvene, preko ružičaste do bele. Svaki cvetić podseća na mini cvet jabuke sa pet latica. Reč je o listopadnim biljaka koje imaju listove obično nazubljenih ivica, a koji su naizmenično smešteni duž stabljika.

Biljke se klasifikuju prema vremenu cvetanja na prolećne i letnje, a obe vrste su cenjene zbog lakog uzgoja, obilnog cvetanja i pouzdanog oblika.

Prolećna spirea cveta u aprilu i maju, a letnja cveta od juna do avgusta.

Ipak, boje ne prestaju čak ni u jesen, jer spirea tada dobija predivno crveno lišće.

Spirea privlači leptire, pčele i druge oprašivače i otporna je na niske temperature.

Kako se gaji spirea: Grmolika princeza vrtova - © Pixabay


Najpouzdaniji metod razmožavanja su reznice, a jedna od najpoznatijih vrsta je “spirea japonica”.

Kako se gaji spirea?

Spirea se izuzetno lako uzgaja. Najviše voli zemlju prosečne plodnosti, neutralne ili blago kisele pH vrednosti i traži dobro drenirano tlo.

Biljkama koje imaju letnje cvetanje je potrebno mesto sa puno sunca, a pojedinim vrstama sa prolećnim cvetovima više odgovara polusenka.


Prilikom sadnje, potrebno je iskopati rupu koja je duplo veća i duboka koliko i koren. U rupu pospite malo organskog đubriva. Nakon sadnje, potrebno je da je zalijete i da stavite sloj malča debljine nekoliko centimetara.

Spirea, generalno, ne traži puno prihrane i treba izbegavati prekomerno đubrenje. Može se primeniti izbalansirano đubrivo sa odloženim vremenom otpuštanja hranljivih materija (10-10-10), koje ćete primeniti u proleće, što će biti dovoljno za tu godinu.


Dodatni saveti za uzgoj

  • Ukoliko spireu gajite u grupama, osigurajte da imaju dovoljno prostora jedna između druge, kako se ne bi međusobno „gušile“ kada budu porasle.
  • Uklonite osušene cvetove kako biste podstakli novo cvetanje.
  • Spireu treba lagano ošišati nakon cvetanja.
  • Osigurajte da zemljište bude dobro drenirano (šljunak, pesak) jer spirea ne voli da joj koren bude stalno mokar.
  • Zimi, kada biljka miruje možete je smanjiti za dve trećine.
  • Biljke koje su se ukorenile otporne su na mraz i ne zahtevaju posebnu negu međutim, ako je reč o biljci koja je posađena u kasno leto ili jesen, potrebno je staviti malč kako bi se koren zaštitio od hladnoće.

Izvor: Gardeners path

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica