Spatifilum – biljka koja štiti od ZRAČENJA APARATA i unosi eleganciju u prostoriju

Spatifilum – biljka koja štiti od ZRAČENJA APARATA i unosi eleganciju u prostoriju

Sigurno je većina vas čula za sobnu biljku spatifilum, ako ne po navedenom nazivu onda po onom koji odražava njenu simboliku – ženska sreća. Koji je razlog za takav naziv, zbog čega se smatra jednim od najboljih prirodnih prećiščivača vazduha i kako da uspešnim gajenjem spatifiluma ugledate njegove prekasne snežnobele cvetove saznajte u nastavku teksta.

SpatifilumFoto:Pixabay

5 razloga za gajenje spatifiluma

1. U pitanju je odličan zeleni prečišćivač vazduha u domovima, a još više u kancelarijama. Naime spatifilum neutrališe svima dobro poznate štetne gasove: ugljen – monoksid i formaldehid. Osim toga, spatifilum je poznat kako snažan „borac“ protiv elektromagnetnog zračenja koje emituju uređaji bez kojih danas ne možemo da zamislimo svakodnevnicu: mobilni telefon, računar, televizor i drugi slični uređaji. Tom energijom se metaforički hrani koristeći je kao sunčevu svetlost, to jest pretvara je u energiju koja mu je potrebna za pravilan rast i razvoj. Ako ste pušač spatifilum predstavlja rešenje protiv karakterističnog mirisa cigareta. Iz vazduha otklanja i benzen i ksilen.

2. Tokom hladnih zimskih meseci vazduh u zatvorenim prostorijama je suv usled delovanja grejnih tela i nedovoljnog provetravanja. Za razliku od većine sobnih biljaka, spatifilumu ne smetaju ovakvi uslovi.

3. Spatifilum ima prekrasne listove tamnozelene boje. Oni su glatki, sjajni, sa naglašenim rebrima i čak iako vam se ne pojavi cvet imaćete savršen ukras u svom domu ili kancelariji. Ako cveta njegovi snežnobeli cvetovi će uneti još veći dekor jer su snažan kontrast u odnosu na tamnozelenu boju listova. Cvetovi spatifiluma koji rastu na dugim, tankim cvetnim grančicama mogu ukrašavati zatvorene prostore čak dva meseca. Menjaju boju iz izrazito bele u zelenu.

4. Ova biljka ima snažnu simboliku iz koje proističe njen narodni naziv. Naime, veruje se da će spatifilum u domovima pripadnica nežnijeg pola doneti sreću i to na polju ljubavi. One koje su usamljene i priželjkuju ljubav, želja će im se ostvariti. Ženama koje su u braku, poboljšaće se život u dvoje. Neretko je iz ovih razloga spatifilum čest poklon ženskom rodu.

5. I za kraj, ali ne i najmanje bitan, tačnije ovaj razlog je presudan kod mnogih kada je u pitanju izbor saksijskog bilja. Spatifilum je vrlo jednostavan za uzgoj i pokazuje dobru otpornost, pritom dajući jasne znake kada mu nešto „nije po volji“.

Zemljište i prihrana spatifiluma

Prvo i osnovno: dno saksije mora biti pokriveno materijalom za drenažu, najbolje kamenčićima ili šljunkom. Razlog leži u tome što koren spatifiluma ne podnosi preveliku količinu vlage koja dovodi do njegovog propadanja, a na kraju i truljenja. Ovo je ujedno i najveći uzrok propadanja biljaka spatifiluma. Stoga je drenaža obavezna jer ćete njome regulisati vlažnost zemljišta u kome je smešten spatifilum.

Zemlja u koju se sadi spatifilum mora biti obogaćena humusom ili kompostom, odnosno mora posedovati dosta hranljivih materija. Sugestija je da u istu dodate i malo treseta ili peska.

Prihranjivanje spatifiluma se vrši tokom prolećnih i letnjih meseci i to obavezno organskim đubrivima jer ne reaguje dobro na veštačka.


U nastavku vam predlažemo nekoliko prirodnih prihrana koje sami lako možete napraviti a obiluju neophodnim mineralima:

Kako se pravi čaj od ljuski jaja i zašto je dobar?

Kako napraviti jeftinu a efikasnu prihranu za biljke od kvasca?


NEMOJTE JE BACATI: 4 načina kako da upotrebite  koru šargarepe

Organsko đubrivo od koprive podstiče rast biljaka


Koji je cilj prihrane spatifiluma? Ona služi da pospešuje njegovo cvetanje koje mnogi nestrpljivo iščekuju, a postiče i rast korena i listova. Prihranite spatifilum jednom mesečno ili jednom u dve nedelje.

Razmnožavanje i presađivanje spatifiluma

Znak da je došlo vreme za presađivanje vašeg spatifiluma je vrlo vidljiv. Naime, ako ova biljka u roku od dva, tri dana upije svu vodu sa kojom ste je zalili, vreme je da nova saksija postane njegov dom. Međutim kod izbora nove saksije znajte da ona treba da bude samo po koji centimetar veća od prethodne, jer spatifilum ne voli saksije koje su velikih dimenzija. Važno je da ozbiljno shvatite ovaj znak koji vam biljka šalje jer usled skučenog prostora, to jest premale saksije, spatifilum neće cvetati. Presađuje se uglavnom svake godine. Vrlo važna stvar koju trebate da učinite nakon presađivanja je da dobro operete i dezinfikujete ruke jer je ova biljka blago toksična. Ovim ćete sprečiti iritacije kože.

Saksiju sa spatifilumom upravo iz tog razloga držite na udaljenosti od dece i kućnih ljubimaca.

Najbolji način razmnožavanja spatifiluma je pomoću običnog deljenja mladih bočnih izdanaka koje se vrši kada biljka miruje i to tako da se matična biljka (roditelj) podeli na tri dela.

U ovom delu važno je napomenuti još jednu stvar koju vlasnik spatifiluma treba da čini a tiče se precvetavanja. Cvetove koji su vidno precvetali i kreću da venu odrežite skroz pri dnu cvetne drške pomoću oštrih makaza ili noža kako bi pospešili rast novih snežnobelih cvetova koji unose eleganciju u svaki prostor.

Svetlost i temperatura koju zahteva spatifilum

Spatifilum vodi poreklo iz tropskih kišnih šuma južnoameričkog kontinenta i Indonezije gde raste između velikog i razgranatog drveća, odnosno u njihovoj senci. Ova biljka je prirodno navikla da ne dobija veliku količinu svetlosti i time se treba voditi prilikom njenog gajenja.

Dakle, spatifilum nema preterane zahteve prema svetlosti, zapravo na previše intenzivnoj i direktnoj svetlosti neminovna je pojava žutih listova i braon tačaka na njima. Ako je spatifilum previše „okupan“ svetlošću neće cvetati, a vrlo verovatno će se i osušiti. Najbolji izbor za vašu saksiju je dva metra razdaljine od južnog ili zapadnog prozora. Ipak, tokom hladnijih meseci, vaš spatifilum će voleti zimsko sunce jer je ono svakako manje intenzivno od letnjeg te mu obezbedite dobro osunčan prozor.

Kada je o temperaturi reč važno je istaći da spatifilum ne voli prevelika temperaturna kolebanja. Najbolje je da sobna temperatura ne ide iznad ili ispod raspona od 20 do 25 stepeni. Tokom zimskih meseci biljka će izmrznuti ako termometar prikazuje temperaturu manju od 16 stepeni. Na još jednu stvar morate da obratite pažnju – sklonite ga sa promaje!

SpatifilumFoto:Pixabay

Zalivanje spatifiluma

Kada se govori o zalivanju spatifiluma nužno je voditi se sledećim pravilom: biljku dobro natopite vodom i ostavite da se zemlja skroz osuši do narednog zalivanja. Nemojte je zalivati direktno vodom iz česme nego istu ostavite da ostoji 24 časa, posle tog vremena je možete koristiti za zalivanje spatifiluma. Dobar izbor za orošavanje biljke je i kišnica ili voda u kojoj se prethodno kuvalo povrće iz prostog razloga: njegovi korisni minerali prilikom kuvanja ostaju u vodi.

Tokom letnjih meseci spatifilum se obično zaliva dva puta nedeljno, tačnije na svaka tri dana, dok je taj broj tokom zimskih meseci smanjen na jednom nedeljno. Međutim, uvek se vodite time da pratite koliko je zemljište vlažno na dodir. Uostalom, biljka će vam jasno staviti do znanja da joj fali vode: listovi će joj klonuti na dole.

Značaj orošavanja biljke tokom leta čuči u tome što se postiže veća vlažnost vazduha koja je smanjena usled visokih temperatura, ne zaboravite spatifilum dolazi iz tropskih kišnih šuma te dakle voli veću vlažnost vazduha. Prilikom orošavanja pazite da voda ne dospe na cvetove.

Kao što smo već rekli u tekstu, prevelika vlažnost zemljišta je najveći probem kod gajenja spatifiluma te stoga izbegavajte prekomerno zalivanje. Pored truljenja korena javlja se još jedan problem koji napada spatifilum a to je crveni pauk. Postoji prirodno rešenje a to je tretiranje napadnutih biljaka sapunicom od prirodnih sapuna koju je naravno potrebno isprati.

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica