Saznajte kako da i vaše ruže budu ČUDESNE!

Saznajte kako da i vaše ruže budu ČUDESNE!

Posetili smo dom porodice Pejić iz Kikinde u kojem je ove godine više nego ikada procvetala ruža, čija sadnica je stara deset godina. Iz „Čudesne ruže“, kako je naziva njena vlasnica Ruža Pejić, izraslo je na stotine prelepih cvetova i pupoljaka koji krase vrt ovog domaćinstva. Ovaj neverovatni cvet ne izaziva pažnju samo svojim izgledom, već i mirisom koji se širi celom ulicom.
 

Čudesna ruža - © Foto: Danijela Jankov

 

Gospođa Pejić, koja je po struci mašinski tehničar, hortikulturom je počela da se bavi iz hobija još u detinjstvu. Međutim, tek kasnije, kada je naučila tajne ovog posla, počela je i sa ozbiljnijom sadnjom i negom cveća. Ona ističe da u svom vrtu gaji razne vrste biljaka, ali joj je ipak kraljica cveća omiljena:

U svome vrtu imam više stotina različitog cveća, sama ga gajim, nešto kupujem, dobijam, čuvam semena i rasađujem. Imam različite muškatle-puzavice, vinke i slovenačke vrste. Od ruža, koje su mi miljenice, gajim čajevke, starinske ruže, puzavice, penjačice, ali i minijaturne ruže.“
 

Za održavanje ovog kraljevskog cveta potrebno je prvenstveno mnogo ljubavi, ali i rada i truda.

Za održavanje ovog kraljevskog cveta potrebno je prvenstveno mnogo ljubavi, ali i rada i truda, tvrdi Ruža: „Pošto ruža cveta od ranog proleća pa do prvih mrazeva, ona ne zahteva poseban tretman. Međutim, da bi dala ovoliki broj cvetova, potrebni su određeni uslovi. Veoma je važna priprema zemljišta – prihrana, zaštita od bolesti i insekata, nega tokom vegetacije, kao i pravilno orezivanje.“

 


Čudesna ruža u domu Pejića - © Foto: Danijela Jankov

Gospođa Pejić ističe da je samo ova sadnica, od ukupno tri koje je posadila pre deceniju, dostigla ovoliku veličinu.
 

Provereni saveti za uspešno gajenje ruža:

Ovo su neki od saveta koje je za naše čitaoce dala vlasnica jedne od najlepših ruža u Kikindi:


  • Veoma je važno izabrati mesto u vrtu gde će ruža imati barem 6 sati sunčevog svetla u toku dana, jer je ovom cveću potrebno mnogo svetlosti za optimalan razvoj i cvetanje.
  • Ruže su otpornije na bolesti ukoliko su zasađene u delu bašte gde ima dovoljno cirkulacije vazduha.
  • Ruže su biljke sa dubokim korenjem i cvetaće i u sušnim uslovima, ali za lep i bujan izgled neophodno je dosta vode. Zemlja oko korena treba biti vlažna, ali ne samo površinski, već i u dubini, tako da je bolje zalivati ređe ali u većim količinama.
  • Kad se primenjuje terapija ili orošavanje ruže, tretiraju se svi delovi biljke, a ne samo oni koji su na vrhu.
  • Bitno je da se za orezivanje uvek koriste dobro naoštrene makaze
 
Sagovornica:
Ruža Pejić, Kikinda

Autor fotografija: Danijela Jankov

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica