Saveti stručnjaka: Gajenje biljaka u saksiji sve popularnije

Saveti stručnjaka: Gajenje biljaka u saksiji sve popularnije

Moderan, topao porodični dom, posebno u kuhinjskom delu, na prozoru ili terasici, danas je nezamisliv bez improvizovane baštice. Sveže začinske biljke nadohvat ruke domaćice, sočan, žuti limun iz baštenske ili čak sobne saksije, čuvarkuća i aloja kao dodatak sveže ceđenim sokovima, ali i saksijske jagode koje rastu tokom cele godine i koriste se barem za ukrašavanje jestivog aranžmana za sto ili poboljšanje izgleda i ukusa napitaka i dezerata, postali su poslednje decenije deo kulture življenja.
 

Mini-baštica u domu

Neizostavna biljka, koja uveseljava izgledom, osvežava i oči i nepca lepotom i svežinom, gajena u „kućnoj“ varijanti je i čeri paradajz. O prednostima živopisnih ljutih papričica svih boja i oblika nadohvat ruke nećemo ni govoriti.

Veliko interesovanje za mini-baštovanstvo

Novinarka u penziji, Zorica Marković, držala je širom Srbije predavanja svima onima koji su pokazali interesovanje da na dasci kuhinjskog prozora imaju uvek dostupan bosiljak, vlašac, nanu, majoran, peršun. Baveći se u našim najpoznatijim dnevnim novinama zdravstvenim temama, Zorica je sa svojim projektom „mini-baštovanstva“ obišla mnogo gradova i prosto bila iznenađena prijemom i interesovanjem za, kod nas, novu ideju.
 

Sve što je potrebno je odgovarajuća posuda ispunjena kompostom, seme ili rasad biljke i redovna pažnja i briga.

„Sve su to izuzetno zahvalne biljke za uzgajanje u kućnim uslovima, uvek sveže i dostupne. Poseban uspeh doživeli smo sa čerijem“, kaže Zorica i opisuje nam kako su na predavanja domaćice donosile pune činije svojih proizvoda.

Peršun – kako se gaji omiljeno začinsko bilje naših domaćica


U dubljim posudama nasutim peskom preko zime se može na terasi na najbolji način sačuvati sveža šargarepa ili peršun. Kad se potroše, u rano proleće se može posejati seme iz kesica, koje se rasadi u par gredica i tako se dobija živopisni zeleniš, koristan i dostupan začin tokom cele godine“, savetuje predsednica Udruženja „Zdravoskop“, Zorica Marković.

7 lekovitih začina koji se kriju u vašoj kuhinji

Veličina ipak nije bitna! Ovo je farma koja može da stane u vašu kuhinju!


 

Ideje bez granica

U sobnim uslovima se može gajiti mirisno i dekorativno limunovo drvo. Ako se posadi sadnica rodne vrste, gotovo organski limunov plod može biti uvek nadohvat ruke.
 


Čeri iz Zoričine baštice - © Foto: Zorica Marković

Ideja je bezbroj, samo treba pokušati, uložiti malo truda i pustiti mašti na volju. Sve što je potrebno je odgovarajuća posuda ispunjena kompostom, seme ili rasad biljke i redovna pažnja i briga, što podrazumeva zalivanje (najbolje prskalicom po lišću ili uz koren) dok je biljka u senci. Treba je štititi od insekata i ekstremnih temperatura i trud će se višestruko isplatiti. Zdravo, sveže bilje, poznatog porekla, netretirano hemikalijama uzvratiće dobrim zdravljem ukućana.
 

Začinsko bilje na dasci kuhinjskog prozora

Za ovu vrstu baštovanstva nema male terase – za saksijicu sa zelenišem uvek se može naći mesto, makar i na prozorskoj dasci.

Sagovornica i autorka fotografija: Zorica Marković, predsednica Udruženja „Zdravoskop“

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica