Samo za ljubitelje cveća: Kako da vaša terasa bude najlepša

Samo za ljubitelje cveća: Kako da vaša terasa bude najlepša

Urbani način života, ubrzani tempo i posao sve više udaljavaju čoveka od prirode i boravka u njoj. Odlazak u prirodu danas za čoveka predstavlja svojevrstan luksuz. Međutim, i za to se može pronaći kompromis, tako što će se delić prirode preneti u stan.

 

Da imate najlepšu terasu - © Pixabay

Terasu, lođu ili balkon možete na jednostavan način ozeleneti, a za to je dovoljno da pratite narednih nekoliko principa.

 • Koristite saksije koje imaju prečnik minimum 20 centimetara. Tako će biljke koje rastu u posudama sa više humusa imati veći koren i bolje podneti visoke temperature ili nezalivanje.
 • Posadite dve ili više biljaka u jednu veću saksiju. Tako ćete uštedeli na prostoru, a istovremeno ćete dobiti više zelene i cvetne mase kod gajenih biljaka.
Gajenje cveća na terasi - © Foto: www.pixabay.com
 • U saksijama uvek kombinujte po tri tipa biljaka:
  • biljke koje imaju padajuću formu, jer one popunjavaju donji deo saksije zelenilom;
  • bokoraste biljke koje upotpunjuju ceo aranžman;
  • visoke biljke, kojima se postiže efekat bogatog zelenila, masivnosti i prirodnosti.
 • Puzavice su obavezne na svakom prostoru. Prazni zidovi, gelenderi ili stubovi koji vam deluju monotono, mogu se uz pomoć njih lako oplemeniti. Dovoljno je da postavite posudu sa puzavicom, koja će se vremenom učvrstiti za podlogu i formirati zeleni zid. 
 
Biljke na terasi - © Foto:www.pixabay.com
 • Gajenje žive ograde na balkonu je odlična ideja za one koji su stalno van kuće i nemaju vremena da se bave biljkama. Potrebno je da postavite nekoliko većih žardinjera pored gelendera na terasi i da posadite neke od zimzelenih lišćara (fotinija, lovorvišnja ili šimšir).
 • Koristite mineralna i organska đubriva za prihranu i podsticanje rasta biljaka. Ovime se obezbeđuje kvalitetan rast i razvoj, ali i vitalnost i dugovečnost biljaka.
 • Zaštita biljaka od bolesti i štetočina je bitna, pa su preventivne mere najbolji način da se osigura uspeh u postizanju lepih i zdravih biljaka u vrtu ili na balkonu.
 • Posavetujte se sa stručnjakom koje su biljke najpogodnije za vaš balkon, u zavisnosti od osunčanosti, veličine i visine terase, pa do toga na kom spratu se nalazi vaš stan u zgradi. Sve to naizgled nije toliko važno, ali je i te kako bitno kada se odlučujete koju ćete biljku da gajite na vašoj terasi.
Da imate najlepšu terasu - © Pixabay

Informacije i znanje su svakako presudni da biste se uspešno bavili vrtlarstvom. Internet i druga literatura nude najrazličitija saznanja i savete o gajenju biljaka. Ipak, najbolje je da vidite kako se to radi u praksi, odnosno da razgovarate sa uzgajivačima biljaka. Tako ćete dobiti savete iz prve ruke i odabrati biljke po preporuci. Takve informacije možete da dobijete samo ukoliko posećujete vrtne centre ili sajmove.

Sobne biljke koje će podneti vaše zanemarivanje

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica