Radi to što voli i DOBRO zarađuje – Gajenje lekovitog bilja ISPLATIVO

Radi to što voli i DOBRO zarađuje – Gajenje lekovitog bilja ISPLATIVO

Kada je pre nekoliko godina počela da se bavi gajenjem začinskog i lekovitog bilja Radica Kostić nije ni zamišljala da će taj hobi jednoga dana prerasti u ozbiljan posao. Nekoliko hiljada sadnica ruzmarina, bosiljka, smilja, žalfije, matičnjaka, nane, potočarke, celera, selena i drugih mirisnih a lekovitih biljaka koje odgaji u sezoni i plasira na tržište donose joj pristojnu zaradu.

”Počela sam sa par kesica semena i jednim kontejnerom i to se polako širilo. Praktično ni iz čega, proizvodnja se polako širila, i ispalo je da je to pun pogodak. Radim nešto što volim, a pritom i pristojno zarađujem. U odnosu na neku drugu prozvodnju i nema neke velike prednosti u smislu da će mi ovo doneti više novca, već sam želela da se po nečemu razlikujem od drugih”, kaže Radica.

Blizu pet hiljada saksija raznoraznog bilja Radica odgaji u Počekovini nadomak Trstenika. Sezona počinje krajem februara i traje do kasne jeseni. Posla kaže ima puno, ali može sve da stigne i da budu zadovoljne mušterije i ona.

”Svake godine količine se povećavaju što diktira tržište. Proizvodim ono što se najviše traži ali i neke retke biljke kojih malo ima na tržištu. Uglavnom koristim seme iz sopstvene proizvodnje, a nešto nabaljam i u inostranstvu. Uslovi za proizvodnju zavise i od vremenskih prilika, ako je početak godine hladan tada treba više negovati biljke, ali kada je toplije sve je mnogo lakše”, objašnjava Radica.

Kada je u pitanju plasman začinskog i lekovitog bilja naša sagovornica ističe da ”sve što je lepo odgajano i kvaliteno nađe put do kupca”. Svoje biljke prodaje u saksijama, a one krase balkone i bašte širom Srbije. Već nekoliko godina cene biljaka se nisu menjale te se kreću od 100 dinara, dok su ruzmarin, lavanda i smilje 150, a stevia 400 dinara.

I Radica ovde nije stala, svoju proizvodnju je širila i u drugom pravcu, te je začinsko bilje spojila sa kozjim sirom. Kupcima je ponudila jedan delikates – kozji sir u maslinovom ulju uz dodatak mirišljavih biljaka.

”Ideja da proizvodim kozji sir u maslinovom ulju sa začnima rodila se nakon prve degustacije. Svideolo mi se i pošto sam imala sve sastojke, sem maslinovog ulja, počela sam da pravim najpre za prijatelje a onda i za prodaju. Na ovaj način kozji sir sam obogatila sa ruzmarinom, majčinom dušicom, selenom, orgianom, belim lukom, bosiljkom … Imam koze, ali iako je količina mleka dosta mala ipak je trenutno dovoljna da zadovolji potražnju”, ispričala nam je Radica Kostić


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica