Svet poljoprivrede Prodavnica

Produžite cvetanje hrizantema pravilnom negom. Evo i kako!

Hrizanteme se praktično pojavljuju svuda ove sezone i to sa dobrim razlogom. Teško je pomisliti na bilo koji drugi cvet sa tolikim bogatsvom boja u jesen. Osim toga, hrizanteme su dosta otporne i mogu da izdrže promenljive klimatske uslove. Uz pravilnu negu i znanja one mogu da prezime, da ih razmnožite i da vam ukrašavaju terasu ili baštu iz godine u godinu.

Zašto uzgajati hrizanteme?

Hrizanteme su otporne na sušu, uglavnom ne oboljevaju i ne privlače puno štetočina, a vrlo su lake za održavanje. Mogu da budu posađene u saksijama ili u zemlji, a odlične su za kreativne projekte poput sadnje u bundevi.

Odabir hrizanteme

Kako bi vam hrizantema što duže cvetala važan je odabir biljke prilikom kupovine. Iako je primamljivo kupiti biljku koja već ima otvorene cvetove, savet je da se takve ne biraju. Umesto toga, odaberite biljku koja ima puno pupoljaka i bujno zeleno lišće.

Hrizanteme koje su već prekrivene otvorenim cvetovima brže će da dođu do vrhunca cvetanja, dok biljke koje su tek u fazi pupoljaka pružiće vam duže uživanje u cvetanju. Iz tog razloga vredno je čekati.

Sadnja u bašti

Ukoliko hrizanteme želite da presadite iz saksija u svoj vrt, potrebno je to uraditi pre prvog mraza. Obavezno ih posadite na mestu koje ima oko 6 sati sunca dnevno u dobro drenirano tlo.

Nemojte da prihranjujete hrizanteme u jesen, jer to može negativno da utiče na cvetanje.

Zalivanje

Tek presađene biljke treba često zalivati i ne dopustiti da se zemlja potpuno osuši. Kada se prime u zemlju, zalivanje treba redukovati na jednom nedeljno.

Smeđi donji listovi i opadanje cvetova su znati da ne zalivate dovoljno.

Prezimljavanje hrizanteme u bašti

Ukoliko ste u jesen posadili hrizanteme nemojte ih orezivati odmah. Uvenulo smeđe lišće poslužiće kao zaštita od oštre hladnoće.

Nakon prvog mraza hrizanteme obilno malčirajte. Debeo sloj lišća dovoljno će ih zaštiti tokom zime.

Prolećna nega jesenjih hrizantema

Hrizantemama koje su prezimele treba odrezati stare stabljike, čim vidite da počinju ponovo da rastu. Da biste ih ohrabrili da ponovo cvetaju na jesen treba da ih „uštinete“.

To znači da, nakon što biljka naraste oko 12 cm visine, sa svakog izdanka treba odrezati 2-3 cm novog izrasta. Nakon što biljka ponovo naraste još 10-12 cm – ponoviti postupak.

Nastavite to da radite do sredine jula za grmaste hrizanteme koje na jesen cvetaju. Ukoliko se ova tehnika ne sprovede, cvetaće sredinom leta, ali neće ponovo na jesen.

Razmnožavanje hrizantema

Hrizanteme se odlično razmnožavaju preko reznica. Jednostavno, napravite reznicu od nove grančice i uklonite donje lišće. Reznicu posadite u malu saksiju ispunjenu kvalitetnim, dobro dreniranim supstratom. Da biste ubrzali proces ukorenjavanja, umočite reznice u hormon za ukorenjavanje pre nego što je posadite u zemlju. Kada se biljka ukoreni i počne zdravo da raste, možete da je presadite u veću saksiju ili u baštu.

Izvor: Garden therapy

Komentari