Sa ovim trikovima vaša bašta će dobiti potpuno novi izgled!

Sa ovim trikovima vaša bašta će dobiti potpuno novi izgled!

„Zasaditi baštu znači verovati u budućnost.“ Ovim citatom glumice Odri Hepbern vode se mnogi ljubitelji cveća u koje slobodno mogu da ubrojim i sebe kao nekog kome je baštovanstvo hobi broj jedan. Verujem da sve što nas okružuje stvaramo sami. Upravo je tako i nastala ideja da svoje dvorište, tačnije stari, neuredni deo dvorišta preuredim i izvučem maksimum iz njega.
 

Uređenje bašte - © Pixabay

Smatram da svako može uz pomoć volje, želje i kreativnosti napraviti mali vrt. Važnu ulogu ima činjenica da se bavljenjem cvećarstvom smanjuje stres i povećava količina serotonina, te bi svi trebalo da se osvrnemo i povežemo sa prirodom, počevši od sopstvenog dvorišta.

Bašta bez korova uz pomoć kartona

Uređivanje bašte u koracima

Moj prvi korak bio je, naravno, da raskrčim lom, a on je podrazumevao stare predmete, burad, daske i korov oko mesta na kome sam zamislila da bi baštica trebalo da bude. 
 

Raskrčivanje dela bašte koji se uređuje © Foto: Ana Blagojević

Nakon uspešno obavljenog raščišćavanja, sledeći, drugi korak ovog zadatka bio je osmisliti i odrediti temu, stil, boje, dekoraciju. Odlučila sam se za roze-ljubičastu kombinaciju cveća sa belim detaljima kako bi sve podsećalo na šabi šik stil, koji sjedinjuje romantično i starinsko, a u inostranstvu je trenutno jedan od najaktuelnijih vidova uređivanja kako eksterijera tako i enterijera. Poenta je u starinskim predmetima pastelnih boja.

Organska bašta u somborskoj Sigurnoj kući – ekonomsko osnaživanje žena, žrtava porodičnog nasilja
 

Šabi šik stil © Foto: Ana Blagojević

Kako sam se odmah odlučila za već pomenutu belu boju, takav sam sprej i kupila i sve stare predmete koje sam smatrala interesantnim, ofarbala. Tu su stare saksije, fenjerčić, korpice. Jednu saksiju sam ukrasila miljeom, a drugu dekupaž tehnikom. Uz sve ovo ubacila sam kao postavku i panj za izdizanje saksija, kao i staro krivo drvo koje mi je takođe poslužilo kao neobična saksija.
 


Ukrasna saksija - ©Foto: Ana Blagojević

Što se tiče cveća kao trećeg koraka, sadila sam u nekoliko navrata različite vrste koje još uvek dopunjujem. Petunije, top karanfili, vodenčići i vinke preovlađuju, a prate ih lobelije, vrbene, paprati, floks, oleander, karanfil, prkos, milion zvončića, muškatla, bombonice, mačiji rep, čuvarkuće itd.

Baštalište – svi urbani poljoprivrednici na jednom mestu!
 


Ukrasni panj i cveće - ©Foto: Ana Blagojević

Raspored je bio prema tome koja biljka podnosi direktno sunce, a koja traži polusenku ili potpuno senovito mesto. Sadnju sam obavljala gusto i kaskadno kako bi dobila bogat izgled, a pošto je u kamenu, u šupljine sam dodavala čuvarkuće kao prateći detalj. Pomoću visećih saksija, ali i običnih, gledala sam da što više pokrijem stare delove objekata, kao i otvore ili neugledna vrata.
 


Fenjer - © Foto: Ana Blagojević

Prihranjivala sam tečnim đubrivom Fitofertom za cvetanje, folijarno u 2-3 navrata, jedan zatvarač na 1,5 l vode, a zalivanje obavljala svako jutro rano pre sunca, kada je zemlja hladna, kako biljke ne bi pretrpele stres zalivanjem uveče, dok je zemlja još uvek vruća.

Moja bašta – pre i posle

Bašta pre sređivanja © Foto: Ana Blagojević

Posle mesec dana stari deo dvorišta je počeo da liči na uredan, ali pre svega živ vrt. Stara šljiva je zasenjena nabujalim cvećem i dekoracijom oko šupa i nekadašnjih pomoćnih objekata.
 

Sređen deo dvorišta © Foto: Ana Blagojević

Uz maštovite, snalažljive ali i voljne ruke verujem da svako može svoju okolinu da poboljša i prolepša. Uz navedene savete, ideje i korake kojima sam se ja služila i gradila, neupadljivi deo postao je najatraktivniji deo dvorišta.

Autor teksta i fotografija: Ana Blagojević

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica