Najlepša bašta je bašta u cvetu

Najlepša bašta je bašta u cvetu

Cvet je ukras svakog prostora u bašti, svakog ćoška, svakog prozora. Svako želi da mu životni prostor bude uređen i da u njemu uživa. Šetnjom kroz baštu možete da uberete nekoliko cvetova i da ih unesete u kuću. Buket cveća, bez obzira da li ste ga napravili sami ili ste ga dobili, razveseliće prostor, uneće pozitivnu energiju i delovaće umirujuće.

Cveće u bašti - © Pixabay

Rezani cvet u vazi kraće traje od cvetova u bašti, međutim, postoji nekoliko trikova koji mogu da pomognu da cveće u vazi ostane što duže sveže.

Buket stavite u čistu posudu sa svežom, mlakom vodom. Najbolja voda je odstajala voda, sobne temperature. Stabljike orežite na istu dužinu, tj. poravnajte ih. Prilikom rezanja, pravite kosi rez kako bi bila što veća upijajuća površina. Kad berete cveće potrebno je da stabljike budu što duže, pošto ih je potrebno svaki dan podrezivati. Listove na stabljikama odstranite. Listovi u vodi brže trule i razvijaju bakterije koje prljaju vodu i podstiču brže propadanje stabljike. Svakog dana menjajte vodu i podrezujte stabljike. Vazu sa cvećem držite podalje od izvora toplote. Svaki cvet u buketu koji se osuši ranije, uklonite, kako se trulež ne bi proširila i na ostale cvetove.

Pored stalnog menjanja vode, u vodu možete da stavite prihranu koja će da održi cvet. Prihrana je jeftina i svako je ima u domaćinstvu. Na litar vode se mogu dodati dve kašike šećera. Smesu promešati i ostaviti da malo odstoji, pa tek onda staviti cveće. Ova prihrana omogućuje biljci neophodnu hranu za život u vodi. Poznato je da u vodu može da se stavi i izmrvljena tableta aspirina, malo soli ili soda bikarbona. Ovi sastojci imaju moć da čiste vodu, ne dozvoljavaju razvijanje bakterija, a time voda ostaje čista i sveža.

Svaki cvet ima određene zahteve za život u vodi. Svima je zajedničko to da vole puno vode koja treba da bude uvek sveža. Cvetove ne treba orošavati jer to izaziva truljenje. Jedina biljka koja živi u vodi tj. u vazi i kojoj ne treba menjati vodu nego samo dolivati je srećan bambus (Dracena sanderiana).

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica