Kakve sve gljive postoje i zašto ih je dobro jesti?

Kakve sve gljive postoje i zašto ih je dobro jesti?

Oko nas, svuda u prirodi, nalazi se veliki broj jestivih i lekovitih samoniklih biljaka i gljiva koje nedovoljno koristimo u ishrani. Tokom cele godine u šumama i na poljima može se naći mnogo toga hranjivog, na šta skoro da i ne obraćamo pažnju. Gljive se u našoj zemlji ne koriste u ishrani dovoljno često iako su veoma važne za ljude. Zato smo za vas istražili šta je prvo što morate znati o gljivama i koji vam recepti sa gljivama mogu pomoći u borbi protiv gripa.

Dragana Bokan iz Beograda, viši fizioterapeut u penziji, sakupljanjem i preradom gljiva i divljih plodova bavi se od 1999. godine. Ona je članica je Mikološkog društva Srbije i objavila je dve knjige – „Specijaliteti sa koprivom” i „Kuvam i zdravlje čuvam” u saradnji sa Slavicom Matić. Upitali smo je zašto je dobro konzumirati gljive.

„Gljive su veoma bitne za našu ishranu zato što one u svom sastavu najčešće sadrže 90% vode, ostalo su proteini, a u lekovitim gljivama ima polisaharida. To su šećeri koji su neophodni za naš organizam jer oni povećavaju broj T limfocita, odnosno, odbrambenu sposobnost našeg organizma.

„Znači, u gljivama su proteini i voda, ne postoje masnoće. Zato su veoma povoljne za naš organizam. Proteini su bitni za građu naših mišića i zato su gljive dobre jer nam ne škode uopšte, a mogu da nam poboljšaju zdravlje.
 

Gljive su veoma bitne za našu ishranu zato što one u svom sastavu najčešće sadrže 90% vode, ostalo su proteinia u lekovitim gljivama ima polisaharida.

Gospođa Bokan objašnjava da upravo ono što gljive rade prirodi to čine i našem organizmu, odnosno, čiste ga i poboljšavaju nam imunitet.

„Naravno, pod uslovom da se uberu u čistom području gde nema teških metala, jer gljive, kao i lukovice ili šargarepa, odnosno ono što raste u zemlji, upijaju teške metale. Gljive to rade pošto je njihov micelijum u zemlji, a plodonosno telo je van zemlje, odnosno ono što mi koristimo u ishrani. Zato su gljive koje se beru pored auto-puta pune teških metala od benzina koji isparava i taloži se u tlu.

Ipak, veoma je bitno znati da postoje različite gljive i zato je najbolje da se, ukoliko želite da počnete da ih i sami sakupljate, uključite u neko društvo koje se time bavi.
 


Dragana Bokan - @Agromedia


„Inače, u prirodi postoje gljive koje su jestive, ali i koje su nejestive, mada nisu ni otrovne. One nisu jestive prosto zato što su tvrde i neukusne. Zatim postoje nejestive, ali otrovne gljive, koje se zbog tih otrova ne mogu konzumirati.

„A postoje i gljive koje su i lekovite i jestive u koje spadaju sve gljive koje rastu na drveću: bukovača, šumsko pile, šitaka i ostale. Takođe, ima i onih koje su lekovite, a nisu jestive, od kojih se pravi samo čaj i to su drvenaste gljive. Jedna od njih je galoderma lucidum, hrastova sjajnica, koja se na istoku, u Kini, zove reiši, a takva je i ćuranov rep i mnoge druge.


Recepti sa gljivama za podizanje imuniteta

Zamolili smo gospođu Draganu da sa nama podeli neke od recepata iz svoje knjige i to upravo one koji mogu pomoći u borbi protiv gripa.

„Počela bih, recimo, sa jednom čorbom. To je miso čorba u koju ide povrće, pre svega sezonsko povrće, šargarepa, karfiol, tikvice, celer, crni luk sečen na kockice, dve šoljice prokelja i đumbir u prahu.
 


Knjiga Dragane Bokan - @Agromedia


„Đumbir u prahu je veoma dobar jer deluje na viruse.
Znači sve to povrće se izrenda ili isecka, zavisi kako ko hoće, prokuva se malo u vodi i dodaju se dve kašičice miso paste. To je jedno jelo koje će lepo da nas zagreje, i taj đumbir i topla čorba koja će nam prijati.

„Onda možemo da napravimo namaz od tofua, a bilo bi poželjno da imamo i sremuš u maslinovom ulju pa da ga pomešamo, jer to je divlji beli luk koji takođe podiže imunitet.
 

Proizvodi od gljiva - @Agromedia


„A glavno jelo, recimo, mogu da budu punjene tikvice ili patlidžan, ali napunjeni šitakom. Šitaka je lekovita gljiva, a ako nema šitake, može i bukovača da posluži. Uz gljive dodamo povrće i začine, pa time napunimo tikvicu ili patlidžan. To zapečemo malo u rerni i imamo jedan zdrav obrok.

Sagovornica:
Dragana Bokan 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica