Kako se gaji žen-šen: Lekovita biljka koja donosi visoku zaradu

Kako se gaji žen-šen: Lekovita biljka koja donosi visoku zaradu

U kineskoj medicini koren žen-šena se tradicionalno smatra čudotvornim prirodnim lekom koji leči gotovo sve. Zato i nije čudno što ga zovu „koren života“ i što je mnogo skup, a to su razlozi zbog kojih je uzgoj žen-šena interesantna tema.

Kako se gaji žen-šen: Lekovita biljka koja donosi visoku zaradu - © Pixabay

Biljka potiče iz Koreje i Kine, a samonikla uspeva na većoj nadmorkoj visini. Njena  lekovita svojstva je nauka dobro proučila, a zbog velike eksploatacije samonikli žen-šen gotovo da je nestao. Zbog toga je ova biljka kultivisana u Kini još pre 800 godina, a uzgaja se još u Koreji, istočnom Sibiru i širom Američkog kontinenta.

Žen-šen je prepoznatljiv po svom mesnatom korenu koji ima oblik ljudske figure, a kako je potrebno dosta vremena da koren poraste i bude spreman za vađenje, kao i zbog svojih lekovitih svojstava, jako je tražen u svetu i dosta skup (cena po kilogramu se kreće od nekoliko stotina do nekoliko hiljada dolara po kilogramu).

Uzgoj divljeg žen-šena

Reč je o šumskoj biljci koja je trajnica i za čiji je uzgoj povoljniji planinski kraj nego nizija. Ova biljka voli debeli hlad i traži 70-80% senke. Idealna lokacija će biti dobro zasenjen šumoviti prostor u kojem rastu bukva, javor, orah i hrast, a najbolje je da je posadite na severnoj ili istočnoj strani gde je zemlja hladnija.

Pored duboke hladovine, biljka voli vlagu, kao i bogatu ilovaču, dobar humus i dobro dreniranu zemlju.

Seme žen-šena može da se kupi preko stranih sajtova, a treba ga posejati u jesen ili zimu (decembar – mart) kada je zemlja vlažna. Idealno vreme bi bilo nakon kiše ili snega. Sadi se u dubinu od 1,5 cm sa razmakom od 40-45 cm između biljaka, a nakon sadnje je seme potrebno prekriti sa zemljom, zaliti i prebaciti lišće preko zemlje.

Seme će da proklija naredne godine, a biljke starije od godinu dana počeće da cvetaju i da stvaraju crvene bobice, odakle možete da skupljate seme.

Kako se gaji žen-šen: Lekovita biljka koja donosi visoku zaradu - © Pixabay


Za uzgoj žen-šena je potrebno jedino strpljenje. Naime, kako bi se koren potpuno razvio potrebno je da prođe minimum 5 godina, a najčeše od 7 do 10 godina, te je uzgoj ove biljke zapravo plan za dalju budućnost.

Srećom, za to vreme ne morate da radite gotovo ništa (ako ste ih posejali u šumi) ili vrlo malo (ako ste ih posejali u bašti). Potrebno je periodično proveravati da li je bilo nekih problema sa štetočinama ili gljivicama, da biljke malo oslobodite od visokog korova i to je to. Ako su u bašti, biće potrebno zalivanje ili navodnjavanje kada su baš topli dani.

Žen-šen može da se gaji i kao kultivisana biljka, ali mora da se kreira senka, pa se u tu svrhu prave krovovi  iznad redova i stvaraju jake zasene, a iste se stavljaju i na bočne strane redova. Biljke traže neutralnu pH vrednost zemljišta, odnosno ne podnose kiselo zemljište.


Kako se gaji žen-šen: Lekovita biljka koja donosi visoku zaradu - © Pixabay

Ako je posađena u šumi, pustite biljku da sama raste jer je ipak reč o divljoj biljci. One će se boriti sa drugim biljkama, neke će u tom procesu umreti, ali će one koje prežive imati njihovu jedinstvenu karakteristiku – 10 do 20 puta veću cenu od kultivisanog žen-šena.


Žen-šen možete da gajite za svoje potrebe i u saksijama, samo je potrebno da saksije imaju dobar drenažni sloj i da ne stoje direktno na suncu.  Zapravo, ovo je vrlo zahvalna biljka za dekorisanje mračnijih delova kuće. Nemojte koristiti glinene saksije jer glina upija vlagu i zemlja se brže isušuje već koristite plastične. U dekorativne svrhe možete plastičnu saksiju sa biljkom da stavite u keramičku.

Najvredniji deo biljke – koren, svoju zrelost postiže nakon 5-10 godina, odnosno kada razvije tri ili više kraka na korenu, a vađenje se obavlja u jesen.

Lekovita svojstva žen šena

Žen-šen ima stimulativno dejstvo koje povećava kondiciju i radnu sposobnost, povećava koncetraciju, leči depresivna stanja, a preporučuje se za uklanjanje umora, nervoze i slabosti. On smiruje nervni sistem, umanjuje napetost, jača organizam, ublažava i uklanja glavobolje i povećava mentalne sposobnosti.

Koren se može žvakati svež, može se koristiti za pravljenje čaja, u čorbama ili pržen. Da bi ga sačuvali, možete ga i osušiti.

Izvor: MNN

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica