Kako se GAJI lekoviti Timijan? – Biljka koju SVAKA kuća mora da ima

Kako se GAJI lekoviti Timijan? – Biljka koju SVAKA kuća mora da ima

Timijan ( Thymus vulgaris) je višegodišnja polužbunasta biljka koja poraste do tridesetak cm. Stabljike su uspravne i granaju se već od korena. Primarna stabljika je dopola odrvenela, a zeljasti deo je karakteristične tamnocrvene boje na kojem je mnoštvo sitnih, eliptičnih i većinom sedećih listova dugih 4-10 mm. S naličja oni su obrasli gustim sivim dlačicama koje na vrhu imaju kvržice pune eteričnog ulja pa čitava biljka ima prijatan miris i aromu.

Timijan

Kod nas se gaji većinom na okućnicama i u baštama kao nekoliko grmića koje zadovoljavaju potrebe više porodica. Timijan dobro podnosi sušu jer je termofilna i fotofilna biljka. Niske zimske temperature bez snežnog pokrivača na rastresitim zemljištima mogu naneti veće štete biljkama. Na hladnim, vlažnim zemljištima timijan može da istrune, na siromašnim ne daje prinos, a najbolje uspeva na černozemu dobre strukture, uz solidnu obezbeđenost hranjivim elementima.

Na okućnicama se najčešće razmnožava deljenjem grmića ali može i semenom. Seje se u proleće, u rastresito zemljište u koje je unešeno NPK mineralno đubrivo. Timijan nema bujnu stabljiku koja bi ugušila korov, te je osnovna nega redovno okopavanje i prihrana mineralnim đubrivom u proleće. Timijan se gaji zbog nadzemne mase koja se kosi, odnosno makazama seče. S starijih grmića mogu se dobiti dve „žetve“. Prva obično u maju, kada je biljka u punom cvetu, a druga u septembru, kada takođe cveta. Kosi se na 7-10 cm iznad zemlje da bi se sakupila samo zelena masa, bez drvenastih primesa. Prikupljena herba se suši na promejnom mestu, u senci, može i u nekoj čistoj prostoriji. Najbolje između dva sloja kuhinjskog ubrusa ili čistih kuhinjskih krpa. Suva herba se sakupi u obeležene staklene tegle i čuva u ostavi ili na drugom, prikladnom mestu.

Mnogi poistovećuju majkinu dušicu i timijan. Međutim, to su dve biljke iz iste porodice, takvi su recimo paradajz i krompir – obe biljke propadaju istoj familiji a nisu ni približno iste.

Timijan je biljka koju bi svi trebali imati u kućnoj apoteci i kuhinji. Njegova lekovitost i hranjivost poznate su od davnina. To je mala biljka intenzivnog ukusa i mirisa, voli južnije delove bašte ili vrta i treba mu mnogo sunca da bi procvetao. Smatra se da je poreklom s Mediterana, a danas je rasprostranjen po celom svetu. Rod timijan obuhvata mnoge vrste, od kojih se obični timijan najčešće koristi u lečenju. Tradicionalno se upotrebljava za lečenje anemije, groznice, problema kod varenja, zadaha i – mamurluka. Smatra se da ublažava sve vrste grčeva i tegobe tokom PMS-a. Umirujuće deluje na želudac pa se zbog toga često koristi u pripremi jela. Preporučuje se za decu, jer tera parazite, pogotovo gliste, a uz to jača dečji organizam. Dokazano je da snaži pluća i čisti ih od sluzi. Djeluje protiv kašlja, bronhitisa, astme i otežanog disanja, umiruje živce, ali ne uspavljuje. Preporučuje se da čaj redovno piju osobe koje pate od napetosti, uzrujanosti, nesanice, noćnih mora i glavobolja.

Timijanov čaj pomaže kod kašlja i bronhitisa i deluje antiseptički pa se preporučuje da se grgolji kod upale grla. Pijte ga u vreme prehlada kao preventivu. Za pripremu čaja stavite jednu grančicu timijana u šoljicu vruće vode. Kada se prohladi procedi se i pije ko svki drugi čaj.

Kao spoljašnje sredstvo može se koristiti za dezinfekciju rana, kod čireva i opekotina, za lečenje uganuća, modrica, reume te zubobolje. Naučnici tvrde da je tinktura timijana vrlo delotvorna za lečenje akni a pokazala se delotvornom i u uništavanju bakterija, a pritom ne izaziva neprijatno peckanje i upalu. Može se primjenjivati u obliku zavoja, obloga i losiona. Na manje rane stavi se mešavina meda i timijana da bi se sprečila infekcija. Kupke s timijanom preporučuju se za rahitičnu decu, kod osoba slabih živaca, reume, oteklina i iščašenja.

Timijan


Eterična ulja timijana

Postoji više vrsta eteričnih ulja timijana koja se razlikuju po hemijskom sastavu i delovanju. Svima im je zajednička velika lekovitost. Ne može se pripremati u kućnim uslovima, nabavlja se u biljnim apotekama.

Prirodni repelent od timijana

Od timijana možete pripremiti moćno sredstvo za odbranu od insekata. Sve što vam je potrebno je: 60 ml vode, 60 ml maslinovog ili ricinusovog ulja, 10 kapi tinkture eukaliptusa, 15 kapi tinkture timijana. Mešajte vodu i ulje sve dok ne postane kremasto. Zatim dodajte biljne tinkture. Repellent valja čuvati na tamnom mestu u dobro zatvorenoj teglici, a preporuka je da se uvek nosi u džepu kada se ide u prirodu.

Primena u kuhinji

Timijan se idealno slaže s belim lukom, paradajzom, maslinama i vinom i tako čini idealnu podlogu za mediteransku kuhinju. Koristi se i u pripremi čorbi, salata, jela od povrća, marinada i umaka. Ne smeta mu dugo kuvanje. Međutim, nemojte preterati – timijan ima jak miris i gorko-ljutkasti ukus.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica