Kako se gaji Gaulterija: Novogodišnji žbun otporan na mraz

Kako se gaji Gaulterija: Novogodišnji žbun otporan na mraz

Zimzelena Gaulterija ili, kako je neki zovu, zimska borovnica je vrsta koja poseduje jedinstveni slatko-začinski ukus. Raste kao pokrivač tla u senovitim baštama, a prelepe crvene bobice su u zimskim mesecima jedna od retkih dekoracija koje krase baštenske pejzaže, u kojima se može malo šta videti tokom zime. Gaulterija je izuzetno lagana za uzgoj i voli mesta koja ne voli većina biljaka.

Kako se gaji Gaulterija: Neizostavni ukras novogodišnjih dekoracija - © Wikimedia

Zimzelena Gaulterija vodi poreklo iz Severne Amerike i Kanade gde je zovu wintergreen, mada se može naći i na području Nepala. U pitanju je perena, odnosno višegodišnja biljka, koja je odličan pokrivač tla, sa visinom do 15 cm.

Gaulterija ima kožaste listove, a cvetovi su zvonastog oblika poput cvetova đurđevka. Oni cvetaju od jula do avgusta, a zatim u jesen i zimu daju crvene bobice koje svi viđamo na novogodišnjim dekoracijama.

U narednim redovima možete saznati šta biljka traži od uslova i kako se može uspešno gajiti.

Zemljište

U prirodi, Gaulterija raste u senci šuma, gde stvara guste kolonije među ostalim biljkama koje vole kiselo zemljište, poput planinskog lovora i rododendrona. Ne treba joj zemljište bogato hranjivim materijama, ali ceni dobru drenažu. Jako je važno da kiselost zemljišta ne prelazi Ph vrednost iznad 6.5 jer u tom slučaju se mora sniziti, a to možete uraditi sa tresetnom mahovinom koja pomaže i za drenažu.

Svetlo

Gaulterija odlično toleriše senku, a može čak da raste i u gustom hladu, mada to nije preporuka jer će dati malo ili nimalo cveća. Polusenka ili šareni hlad će joj dati dovoljno energije za stvaranje cvetova i plodova.

Kako se gaji Gaulterija: Neizostavni ukras novogodišnjih dekoracija - © Wikimedia

Voda

Zimska borovnica traži vlažno zemljište, a posebno tokom stvaranja bobica. Što više sunčeve energije dobijaju to im je više potrebno vlage. Ukoliko je malo kiše, zalivanje je neophodno jednom nedeljno.

Temperatura

Gaulterija je izuzetno otporna na hladnoću i mraz ali joj smeta previše sunca, visoke temperature i suvo, sparno vreme. Najbolje joj odgovara klima kao što je na mestima odakle je i potekla: blaga leta sa prosečnom do visokom vlagom. Zato je u našim uslovima sadnja u polusenci, ispod neke višlje biljke poput rododendrona odlična pozicija.

Đubrivo

Nije potrebno dodatna prihrana. Gaulterija je prirodno prilagođena da raste na područjima koja nemaju visoko hranljivo tlo. Možete da ostavite opalo lišće koje će napraviti malč, a kasnije i kompost, što će sačuvati vlagu u zemlji i dati energiju koja je potrebna za rast novog lišća.

Kako se gaji Gaulterija: Neizostavni ukras novogodišnjih dekoracija - © Wikimedia

Sadnja i razmnožavanja

Može se posaditi iz semena mada je najbolje da od nekog uzmete sadnicu ili reznicu, jer se ova biljka najbolje razmnožava podzemnim izbojima i deljenjem višegodišnjih žbunova.

Držanje u saksijama

Uspešno se može gajiti u saksijama u mešavini treseta i peska, koji će oponašati drenažu i kiselost koje biljke preferiraju. Držite je u hladnijoj prostoriji jer joj više prija hladno od vrućine. Kad vidite korenje kako izlazi iz drenažne rupe saksije, vreme je da je presadite u veću saksiju.

Upotreba 

Bobice zimske borovnice su jestive za ljude i životinje i čine dobru hranu za ptice i glodare. Imaju slatkas ukus i miris mente. Mogu se konzumirati u sirovom stanju, a od njih kažu da se može napraviti predivan džem ili marmelada. Listovi se koriste za pravljenje čaja. Gaulterija je bogata eteričnim uljem i to u visokoj koncentraciji, a često se koristi kao dodatak u žvakama i pastama za zube.

Berba

Listove zimske borovnice možete uzeti za čaj bilo kada tokom vegetacijske sezone. Njeno lišće tokom zimskih meseci pocrveni i tada sadrži manje isparljivih ulja koja čine dobar čaj baš za to doba godine. Bobice se beru u kasnu jesen, odnosno čim budu potpuno crvene. One ostaju održive na biljkama tokom cele zime, ali postaju pomalo osušene kako zima prolazi.

Izvor: TheSpruce

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica