BIZNIS IDEJA: Kako da napravite rasadnik za manje od 500 evra?

BIZNIS IDEJA: Kako da napravite rasadnik za manje od 500 evra?

Jedan od najboljih „startup-ova“ za one koji uživaju u baštovanstvu je pokretanje rasadnika drveća i žbunja u dvorištu ili na nekoj drugoj površini. Rasadnik drveća može se započeti sa samo nekoliko stotina eura. U nastavku ćete saznati šta je potrebno za početak ovog profitabilnog biznisa i kako da ga obavljate u 4 jednostavna koraka.

Da li ste znali: rasadnik drveća možete pokrenuti za manje od 500 eur - © Agromedia

Prvo što vam je potrebno je parče zemlje koje ćete nameniti za rasadnik drveća. Iako se mnogi rasadnici prostiru i na desetine hektara, većina je započela u mnogo manjem obimu – često kao poduhvat iz dvorišta. To možete i vi uraditi. Ako imate na raspolaganju veću površinu, to je sjajno, ali možete pokrenuti posao i sa malom površinom i proširiti se.

Moguća su dva načina proizvodnje velikog broja drveća i žbunja na malom prostoru, kao što je dvorište, a to su uzgoj drveća u saksijama ili odabir kompaktnih sorti za uzgoj.

Koristeći standardne saksije od dva galona, skromno dvorište sa svega 1.000 kvadratnih metara prostora može primiti preko hiljadu drveća i žbunova. Kompaktno drveće uključuje bonsai, japanski javor i stona božićna drvca, poput konusnog četinara Elwood i italijanskog kamenog bora.

Da li ste znali: rasadnik drveća možete pokrenuti za manje od 500 eur - © B. Babić / Agromedia

Šta je potrebno od alata?

Začudili bi ste se da su rasadnici koji generišu milione započeli samo sa kolicima i par ručnih alata. Kolica možete da iskoristite za mešanje zemlje i komposta u njima, za premeštanje drveća i mnoštvo drugih namena. Dodajte kolicima dve vrste lopata: sa kvadratnim i i okruglim vrhom, grabulje i makaze, i praktično vam ništa više nije potrebno za početak.

Voda za drveće

Rasadnik drveća zahteva pouzdano vodosnadbevanje, a ono može doći iz bunara (ako ga imate) ili česme. Velika ušteda je nabaviti sistem kap po kap, koji će snadbeti sa vodom svako drvo. Sistem kap po kap nije skup i može se isplatiti za godinu dana, uštedom vode koju ćete napraviti sa njegovim korišćenjem. Dodajte tome sakupljanje kišnice. Nećete verovati koliko se kišnice sakupi samo od pljuska koji traje pola sata.

Zemlja za drveće

Mešavina zemlje koja zadržava vlagu i daje dobru drenažu ključna je za visokokvalitetna zdrava stabla. Možete napraviti svoju smešu, što je jefitnije nego kupiti gotovo, koristeći mešavinu zemlje, treseta i peska.

Saksije za drveće

Lako dostupne nove ili polovne plastične saksije olakšavaju uzgoj drveća više nego da ih posadite u zemlju. To je sistem koji ima puno smisla za mali rasadnik jer imate manje kopanja i čupanja korova.

Đubrenje i prihrana

Đubrivo sa sporim oslobađanjem hranljivih materija je najbolje za uzgoj drveća. Ono polako oslobađa hranljive materije tokom određenog vremena, što znači manje posla za vas.

Saveti za gajenje ukrasnih četinara

Da li ste znali: rasadnik drveća možete pokrenuti za manje od 500 eur - © B. Babić / Agromedia

U nastavku donosimo kako biznis rasadnika drveća izgleda u 4 jednostavna koraka:

Prvi korakkupovina semena drveća ili sadnica. Kada se tek počinje, sadnice imaju više smisla jer ćete imati drveće koje možete prodati, otprilike dve godine brže nego ako počinjete sa semenom. Većina sadnica za drveće i žbunje je jeftina, u proseku košta 400 dinara. Seme je naravno još jeftinije, te možete kombinovati nešto sadnice, nešto sadnja iz semena, a za godinu ili dve imaćete dvogodišnje sadnice od tog semena.

Drugi korakrazmnožavanje drveća iz reznica. Neke vrste drveća, poput vrba, najbolje se razvijaju iz reznica uzetih sa zrelog stabla. Reznice se zaglave u mešavinu peska i treseta i pustite ih da se ukorene. Reznice omogućavaju da dobijete novo drveće koje će izgledati potpuno isto kao matično. Drveće koje raste iz semena, baš kao i deca, možda neće ispasti baš poput roditelja.

Treći korakuzgajanje drveća. Zavisno od vrste drveća koje gajite, sadnica može biti spremna za prodaju za samo godinu dana. Kako drveće raste, možete ih presaditi u veće saksije kako bi se lepo razvijalo. Jednom godišnje dodajte po jednu kašiku đubriva koje se polako oslobađa, kako bi drveće bilo zdravo i snažno.

Česte štetočine koje napadaju tuje

Četvrti korakmarketing. Kada su vaša drveća spremna, vreme je da ih prodate. Veličina jedan i dva galona je cenovno pristupačnija i odgovaraće kupcima koji imaju manji budžet. Za pejzažna dvorišta, kao i projekte uređenja okoline obično se kupuju veličine 3 i 5 galona.

Da li ste znali: rasadnik drveća možete pokrenuti za manje od 500 eur - © Pixabay

Ukoliko ne želite da radite sa preprodavcima ili prodavnicama, možete raditi direktno sa kupcima, zatim sa crkvama, ekološkim udruženjima ili firmama koje imaju društveno odgovorne kampanje u oblasti pošumljavanja. Kod ovih drugih moraćete da idete sa nižom cenom od maloprodajne, ali ćete prodati mnogo drveća za kratko vreme.

Jesen je bila i ostala najbolje vreme za uređenje vrta!

Uzgoj drveća je odličan način da se sadnica od 400 dinara pretvori u prodaju od 10 do 40 evra za 2-5 godina, bez puno posla. Samo koristite iznova ova četiri koraka za stalni „zeleni“ prihod iz rasadnika koji vam je u dvorištu. Vi ste šef, radite po svom rasporedu i čuvate zaradu. Najbolje od svega, to je posao koji svako može započeti sa samo nekoliko stotina evra.

Izvor: Profitableplantsdigest

Pratite nas

PODELITE VEST

Tagovi

One Response

  1. U koju bi granu spadala ova vrsta proizvodnje? Pitam iz razloga da znam da li država daje subvencije i gde konkurisati?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

Izdvajamo

Prethodna
Sledeći

Povezane vesti

Najčitanije vesti

×

Prijavite se na newsletter

Saznajte prvi sve aktuelnosti