Važni saveti za negu petunija – omiljeni ukras balkona i terasa

Važni saveti za negu petunija – omiljeni ukras balkona i terasa

Kako se neguje petunija: Omiljeni ukras balkona i terasa - © Pixabay

Petunija je poreklom iz Južne Amerike, a poznato je oko 35 vrsta. Baštovani je obožavaju jer je idealna za pravljenje atraktivnih pejzaža, a balkon ili terasu može da pretvori u pravi mali šareni raj.

Petunija je jednogodišnja biljka. Može da se gaji svuda gde je izložena direktnom suncu: u dvorištu, vrtu, na terasi,  u saksijama na prozorima ili kao bočni ukrasi na ulazu u kuću ili u dvorište.

Petuniju lako možete da gajite iz semena i da je presadite gde želite. Seme treba posaditi u martu, kako bi bile spremne za rano proleće. Ako ste kupili rasad, nakon poslednjeg proletnjeg mraza, biljku treba presaditi u dobro dreniranu zemlju.

Kako se neguje petunija: Omiljeni ukras balkona i terasa - © Pixabay

Petunija nije zahtevna što se tiče zemljšta, ali traži dosta sunčeve svetlosti kako bi obilno cvetala. Biljkama je potrebno minimum 5-6 sati sunca. Iako podnosi hladovinu, manje će da cveta u takvim uslovima.

Zemljište treba da bude vlažno, te je treba redovno zalivati. Ne treba preterivati sa vodom, da ne bi došlo do truljenja korena. Ukoliko je zemlja vlažna, preskočite zalivanje. Prilikom zalivanja ne treba kvasiti lišće, odnosno zaliva se baza biljke.

Petuniju treba prihranjivati jednom mesečno, a najbolje je koristiti sporo otpuštajuće đubrivo, izbalansirane formule (8-8-8 ili 10-10-10) sa dodatkom gvožđa. Naime, na kraju leta listovi će početi da se lepe zbog nedostatka gvožđa.

Nakon što se vreme promeni (što je početkom jula), treba koristiti tečno đubrivo i prihranjivati jednom u tri nedelje, što će omogućiti biljci bogato cvetanje.

Precvetale cvetove treba neprestano uklanjati jer iscrpljuju biljku, a orezivanje treba raditi 2 puta: u junu i u početkom avgusta. Orezivanje nije neophodno, ali ako se ne uradi biljka se izdužuje i cvetovi će biti maji i ređi. Nakon orezivanja, biljku treba prihraniti.


Izvor: Nature Bring

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica